Shtesa ushqimore

Termi “ushqim shtesa”Përfshin një sërë produktesh të përbërë nga lëndë ushqyese ose substanca të tjera me efekt ushqyes ose fiziologjik dhe zakonisht përmbajnë një sasi të madhe të këtyre substancave. Dietik shtesa mund të përmbajë, për shembull, vitamina, minerale, elementë gjurmë, aminoacide, fibra dietike, bimë ose ekstrakte bimore. Si rregull, ushqimi shtesa merren në formë të dozuar si kapsula, tableta, pluhura ose forma të tjera dozimi jo-ushqimore tipike në sasi të matura.

Shtesat dietike nuk janë ilaçe por ushqime që janë mësuar shtojcë normale dietë. Meqenëse hyjnë në kategorinë e produkteve ushqimore, ato mbi të gjitha duhet të jenë të sigurta dhe nuk duhet të kenë efekte anësore. Në kontrast me farmaceutikën, shtesat ushqimore nuk kalojnë nëpër një procedurë licencimi dhe u nënshtrohen vetëm regjistrimit të detyrueshëm në Zyrën Federale të Mbrojtjes së Konsumatorit dhe Sigurisë së Ushqimit (BVL).

Prodhuesit janë përgjegjës për sigurinë e produkteve, ndërsa ushqimi monitorimit autoritetet e shteteve federale janë përgjegjëse për monitorimin e shtesave ushqimore. Një marrje e tepruar e vitamina dhe mineralet mund të kenë një efekt negativ në shëndetësor, për shembull, në disa raste një mbidozë mund të jetë e dëmshme (p.sh. e vitaminës A). Studimet e fundit tregojnë se shumë njerëz të moshuar marrin suplemente ushqimore në doza të tepërta dhe mbidozë të magnez dhe vitamina E në veçanti. Në varësi të rajonit të origjinës, shtesat dietike ndryshojnë ndjeshëm për sa i përket përbërjes dhe qëllimit të tyre. Në Gjermani, shtesat dietike nuk lejohen të përmbushin ndonjë përfitim terapeutik, ndërsa në SHBA, për shembull, shumë produkte janë në dispozicion që do të konsideroheshin ilaçe në Gjermani.

Vitaminat dhe provitaminat

Vitaminat janë të nevojshme nga trupi i njeriut për funksionet vitale. Ato nuk mund të prodhohen në sasi të mjaftueshme nga vetë trupi dhe për këtë arsye duhet të merren me ushqim. Disa vitamina furnizohen në trup në formën e pararendësve (të ashtuquajturat provitamina) dhe vetëm atëherë shndërrohen në formën e tyre aktive.

Vitamina D mund të prodhohet nga vetë organizmi, me kusht që të ketë ekspozim të mjaftueshëm ndaj rrezeve të diellit, dhe së bashku me të kalcium dhe vitamina K është e rëndësishme për funksionimin e shëndetshëm të kockat, muskujt, nerva dhe Sistemi imunitar. Vitamina A është e përfshirë në procesin vizual dhe ka një ndikim në riprodhimin dhe gjëndër tiroide aktiviteti Vitamina K është e rëndësishme për gjak koagulimi, klasat e ndryshme të vitaminës B kryesisht kontribuojnë në karbohidrate, proteina dhe metabolizmin e dhjamit.

Acidi folik është e nevojshme për gjak formimi dhe luan një rol në rritjen dhe zhvillimin, biotina është një përbërës i rëndësishëm Enzimat. Vitamina C është e rëndësishme për formimin e dhëmbëve, kockat dhe IND lidhës, për shërimin e plagëve dhe lëndimeve dhe përmirëson përthithjen e hekurit nga ushqimi. Megjithatë, marrja e dozës së lartë përgatitjet e vitaminave pasi shtesat dietike mund të jenë edhe të rrezikshme për trupin e njeriut.

Një e balancuar dietë zakonisht është i mjaftueshëm për të furnizuar trupin me sasi të mjaftueshme të vitaminave thelbësore. Nese nje vitaminë mangësi zbulohet, vitaminat individuale mund të furnizohen në sasinë e duhur, kjo gjithmonë duhet të diskutohet me një mjek.

 • Aminoacidet
 • BCAA
 • CLA
 • glutamine
 • HMB
 • Karbohidratet
 • Kreatinë
 • L-Carnitine
 • Proteinë
 • Pyruvate
 • Ribozë
 • Pesha Gainer
 • Tribulus terrestris