Hyrjet kirurgjikale | Kirurgjia e shtyllës kurrizore

Hyrjet kirurgjikale

Në varësi të vendit ku qëndron problemi në shtyllën kurrizore të qafës së mitrës, kirurgu mund të kryejë operacioni i shtyllës së qafës së mitrës me një hyrje nga përpara, pra nga ana e qafë, ose nga mbrapa, pra nga ana e qafë. Në shumicën e rasteve është e mjaftueshme të zgjidhni një akses shumë të vogël që lë vetëm një mbresë minimale.

Nëse hyrja zgjidhet nga përpara, pacienti shtrihet në shpinë gjatë operacionit dhe hyrja bëhet përmes pjesës së përparme qafë muskujt, përtej trakesë dhe ezofagut. Nëse hyrja është nga prapa, prerja është në nivelin e proceseve spinoze të zonës së prekur të shpinës së qafës së mitrës, dhe kirurgu operon përtej muskujt e qafës. Në të dy rastet, kirurgu kujdeset shumë që të mos dëmtojë fibrat nervore dhe palca kurrizore.

Kohëzgjatja e operacionit

A operacioni i shtyllës së qafës së mitrës mund të kryhet vetëm si i sëmurë dhe nën anestezi e përgjithshme. Prandaj, pacienti zakonisht pranohet në spital një ditë më parë ose urdhërohet të agjërojë një ditë para operacionit. Kohëzgjatja e operacionit varet nga aksesi i përdorur, nëse e njëjta zonë është operuar më parë dhe nga rreziqet dhe faktorët personalë.

Në përgjithësi, a operacioni i shtyllës së qafës së mitrës zgjat midis një ore dhe 90 minutash. Më pas, pacienti monitorohet në një dhomë shërimi për rreth një deri në dy orë dhe më pas transferohet në një pavijon normal. Pas operacionit, pacienti zakonisht qëndron në spital për rreth 5-6 ditë para se të lëshohet në shtëpi.

Rreziqet e operacionit

Meqenëse operacioni i qafës së mitrës është rutinë për mjekët me përvojë, rreziqet janë të ulëta dhe ndërlikimet janë të rralla. Nëse operacioni kryhet me hyrjen nga prapa, është e mundur që nerva or palca kurrizore dalja nga atje do të dëmtohet. Në këtë rast, muskujt e prekur të krahut mund të ndikohen nga ndjesia, humbja e ndjeshmërisë dhe humbja e funksionit.

Nëse hyrja kryhet nga përpara, e madhe gjak anije ajo vrapim atje mund të dëmtohet, gjë që do të çonte në humbjen e gjakut. Përveç kësaj, ezofagu ose gypi i erës mund të dëmtohet, gjë që mund të çojë në frymëmarrje or duke gëlltitur vështirësi.Përveç këtyre rreziqeve specifike, vlejnë edhe rreziqet që mund të ndodhin gjatë operacioneve. Këto përfshijnë shqetësime në shërimi i plagës, gjakderdhje, intolerancë e anestezisë ose infeksione të zonës së plagës.