Djersitja: Shkaqet, Trajtimi, Mjetet juridike në shtëpi

Vështrim i shkurtër

 • Çfarë është djersitja? Normalisht një mekanizëm rregullator i trupit për të çliruar nxehtësinë e tepërt. Megjithatë, mund të shkaktohet edhe nga sëmundje.
 • Çfarë mund të bëhet kundër djersitjes? p.sh. vishni veshje të përshkueshme nga ajri dhe këpucë lëkure në vend të këpucëve të bëra nga materiale sintetike, shmangni ushqimet me yndyrë dhe pikante, përdorni deodorant, humbni peshën e tepërt, përdorni bimë mjekësore, p.sh. si çaj, shkoni rregullisht në saunë dhe/ose bëni ushtrime për të trajnuar funksionin e gjëndrave të djersës.
 • Shkaqet: Djersitje normale për të rregulluar temperaturën gjatë temperaturave të larta apo sforcimeve fizike, por edhe gjatë nervozizmit apo pas ushqimit pikant. Djersitja patologjike (hiperhidroza) mund të shkaktohet nga sëmundja ose mjekimi (hiperhidroza sekondare) ose të mos ketë një shkak të identifikueshëm (hiperhidroza primare).
 • Kur të shihni një mjek? Në rast të djersitjes së madhe pa një shkak të identifikueshëm, shpërthime të papritura djersitje pa një arsye të dukshme, që shoqërojnë ethe mbi 40°C ose nëse djersitja e rëndë ndodh vazhdimisht gjatë natës.

Përshkrimi: Çfarë është djersitja?

Djersitja është një mekanizëm rregullator natyror i trupit: shërben për të çliruar nxehtësinë e tepërt të trupit, por mund të shkaktohet, për shembull, nga faktorë emocionalë si frika e skenës. Ekspertët bëjnë dallimin midis formave të mëposhtme të djersitjes normale:

 • Djersitja emocionale (djersitja emocionale): Eksitimi nervor, siç ndodh me vetëdijen, ankthin e testit, frikën në skenë, zemërimin ose shoku ballin.
 • Djersitja e shijes (djersitja e shijes): Përtypja e ushqimeve të tharta ose pikante dhe pirja e alkoolit stimulojnë metabolizmin dhe rrjedhimisht prodhimin e nxehtësisë. Kjo rezulton kryesisht në djersitje në fytyrë (ballë, faqe, buzë e sipërme), më rrallë në trung (sipërmja e trupit). Djersitja e shijes në kuptimin më të ngushtë nuk përfshin djersitjen pas gëlltitjes së ushqimit ose pijes së nxehtë, pasi këtu prodhimi i djersës nuk nxitet drejtpërdrejt nga një stimul shije, por nga nxehtësia.

Djersitje patologjike

Tek disa njerëz, prodhimi i djersës është i shqetësuar - të prekurit ose nuk djersiten fare, djersiten pakësuar ose djersiten tepër. Mjekët flasin për:

 • Anhidroza: Sekretimi i djersës është i ndrydhur, pra personi i prekur nuk djersitet fare.
 • Hipohidroza: Sekretimi i djersës zvogëlohet, pra pacientët djersiten më pak se normalja.

Kalimet midis djersitjes "normale" (fiziologjike) dhe djersitjes patologjike janë të lëngshme, pasi sekretimi i djersës ndryshon shumë nga personi në person.

Hiperhidroza

Një shenjë e djersitjes patologjike dhe e shtuar mund të jetë djersitja e shpejtë, e rëndë në mungesë të sforcimeve fizike ose me një tendosje të vogël fizike. Veçanërisht djersitja e rëndë gjatë natës mund të tregojë një gjendje themelore. Megjithatë, një arsye për hiperhidrozë nuk mund të gjendet gjithmonë. Prandaj, mjekët bëjnë dallimin midis hiperhidrozës primare dhe sekondare:

Hiperhidroza primare

Quhet edhe hiperhidroza esenciale ose idiopatike. Këtu, nuk mund të gjendet asnjë sëmundje themelore ose shkak i jashtëm për djersitjen e shtuar. Hiperhidroza primare është shumë më e zakonshme se hiperhidroza sekondare. Zakonisht kufizohet në pubertet dhe në moshë madhore të re. Djersitja e madhe nuk ndodh këtu gjatë natës.

Hiperhidroza primare zakonisht kufizohet në pjesë të caktuara të trupit (hiperhidroza fokale). Tipike është, për shembull, djersitja e fortë, e tepruar në kokë, djersitja e madhe në fytyrë ose në bigëzim. Ose duart dhe/ose këmbët djersiten tepër.

Përveç hiperhidrozës fokale, ekziston edhe hiperhidroza e përgjithësuar - domethënë djersitje e madhe në të gjithë trupin.

Hiperhidroza sekondare

Ndryshe nga hiperhidroza primare, djersitja e natës ndodh ndonjëherë edhe në hiperhidrozën sekondare. Kjo quhet hiperhidrozë e natës. Nëse nuk gjendet asnjë shkak për djersitjet gjatë natës, mjekët flasin për djersitje idiopatike gjatë natës. Megjithatë, nëse djersitni shumë gjatë natës gjatë gjumit, për shembull në zonën e gjoksit, kjo mund të tregojë gjithashtu një sëmundje të tillë si diabeti mellitus.

Djersitjet e natës tek gratë mund të shkaktohen edhe nga ndryshimet hormonale (p.sh. gjatë shtatzënisë ose menopauzës). Djersitjet e natës tek meshkujt mund të kenë edhe arsye hormonale. Për shembull, niveli i testosteronit tek meshkujt ulet me rritjen e moshës, gjë që mund të bëhet e dukshme edhe përmes djersitjes së madhe gjatë natës tek meshkujt e prekur.

Nëse djersitja e tepërt shoqërohet me simptoma të tilla si skuqje e lëkurës me ndjenjën e nxehtësisë (skuqje), perceptim i ndryshuar i stimujve ndijor (çrregullime shqisore) ose dhimbje, mjekët flasin për sëmundjen e djersitjes. Nëse djersitja e madhe shoqërohet me një erë të pakëndshme (të thartë, të mykur, me djathë, etj.), gjendja njihet si bromhidroza.

Mund të mësoni gjithçka të rëndësishme në lidhje me djersitjen e shtuar patologjikisht në artikullin Hyperhidrosis.

Çfarë duhet të bëni në rast të djersitjes së madhe?

 • Veshje të ajrosura: Vishni veshje të lirshme, të përshkueshme nga ajri, mundësisht prej pambuku dhe leshi, por pa fibra sintetike.
 • Pamja e qepës: Vishuni sipas parimit të qepës (për shembull, një T-shirt plus një triko të hollë në vend të një triko të trashë leshi).
 • Këpucët e duhura: Sidomos nëse i keni këmbët të djersitura, vishni këpucë lëkure me taban lëkure të plotë (pa thembra prej gome, plastike ose druri) dhe sandale gjatë verës. Ndërroni këpucët më shpesh gjatë ditës.
 • Dhoma gjumi e freskët, ngushëllues me dritë: Nëse djersitni shumë gjatë natës, kjo mund të jetë për shkak të temperaturës së dhomës shumë të lartë. Temperatura optimale në dhomën e gjumit është rreth 18 gradë. Një batanije shumë e trashë mund të jetë edhe arsyeja e djersitjes së shtuar gjatë natës. Në këtë rast, provoni një batanije më të hollë. Kjo shpesh është e mjaftueshme për të parandaluar djersitjen gjatë gjumit.
 • Ecni zbathur: Ecni zbathur sa më shpesh, pasi stimulimi i shputave të këmbëve rregullon aktivitetin e gjëndrave të djersës.
 • Hani siç duhet: Shmangni ushqimet dhe pijet që stimulojnë djersitjen si ushqimet me yndyrë të lartë, të kushtueshme dhe/ose pikante, alkooli, nikotina dhe kafeja.
 • Reduktoni depozitat e yndyrës: Nëse jeni mbipeshë, humbni peshë nëse është e mundur. Atëherë do të djersitni më pak.
 • Dush çdo ditë: Bëni dush të paktën një herë në ditë. Përdorni, për shembull, sindetë deodoruese (agjentë pastrues të bërë nga lëndë të para sintetike) ose sapunë me pH neutral.
 • Hiqni qimet nën sqetull: Nëse keni shumë djersitje nën sqetull, duhet të rruani qimet nën sqetulla për të parandaluar rritjen e baktereve me formimin e erës.
 • Luftoni erën e keqe: Përdorni deodorantë (deodorantë me rrotullime, sprej deodorant etj.) aromat e të cilëve dhe aditivët antibakterialë reduktojnë ose maskojnë erën e djersës. Efekti antibakterial është i rëndësishëm sepse aroma e pakëndshme e djersës zhvillohet vetëm kur bakteret e kapin djersën.
 • Ushtroni avionë djersës: Shkoni në sauna dhe/ose sport rregullisht për të trajnuar funksionin normal të gjëndrave të djersës. Kujdes: Nëse keni kushte ekzistuese themelore si dështimi i zemrës ose sëmundje venoze, konsultohuni me mjekun tuaj paraprakisht.
 • “Shërimet me ujë”: Dushet e ngrohta me të ftohtë, gipsi Kneipp për krahët dhe këmbët dhe banjot e plota me shëllirë, baltë ose aditivë të luleve të sanës rekomandohen gjithashtu për djersitjen e tepërt (për shembull, gjatë menopauzës).
 • Cohosh i zi: Për djersitje të shtuar dhe simptoma të tjera të menopauzës, mund të merrni preparate bimore të bazuara në cohosh të zi (farmaci). Ato përmbajnë substanca me efekte të ngjashme me hormonet që mund të kompensojnë pjesërisht mungesën në rritje të estrogjenit gjatë menopauzës.
 • Bimët medicinale qetësuese: Djersitja, djersitja e shtuar dhe djersitja gjatë natës mund të jenë një ngarkesë e rëndë mendore dhe, anasjelltas, mund të shkaktohen nga tensioni mendor. Më pas, qetësimi i bimëve medicinale si valeriana, lulepasioni dhe balsami i limonit mund të jenë të dobishme. Një përzierje nga një lugë çaji me kantarion, balsam limoni, livando dhe lule pasioni rekomandohet si një çaj i nxehtë për djersitjen (flicet e nxehta) gjatë menopauzës. Hidhni një filxhan ujë të nxehtë mbi të gjithë dhe kullojeni pas pesë minutash. Pini një filxhan të tillë në gllënjka të vogla tri herë në ditë për katër javë. Pas kësaj, bëni një pushim për të paktën një muaj.
 • Homeopatia: Për djersitje të papritur me ndezje të nxehta, homeopatia rekomandon Acidum sulfuricum D12. Ilaçi homeopatik Sepia D12 indikohet për djersitje me erë të keqe kur simptomat përmirësohen me stërvitje. Nga ana tjetër, ilaçi Sulfuri D12 përdoret për djersën me erë të keqe me përmirësim të simptomave nga të ftohtit. I njëjti ilaç si dhe kalciumi karbonicum D12 mund të ndihmojë kundër djersitjes së këmbëve. Për sa i përket dozës, duhet të flisni me një terapist me përvojë.
 • Vajrat esencialë: Kundër djersitjes së shtuar rekomandohen veçanërisht vajrat esenciale të sherebelës, citronelës, trëndafilit, palisandërit, thujës dhe selvisë, për shembull si aditivë në banja, krem ​​dushi dhe krem ​​për lëkurën. Ju gjithashtu mund të merrni një balsam këmbësh dhe të përzieni me të dy deri në katër pika vaj bredh, pishe, rozmarine, limoni ose pemë çaji. Kjo do të ndihmojë me djersitjen e rëndë në këmbë.
 • Uthulla e mollës: Uthulla e mollës mund të ndihmojë gjithashtu kundër djersitjes. Ajo shkakton kontraktimin e gjëndrave të djersës. Për shembull, aplikoni ilaçin e vjetër shtëpiak kundër djersitjes në këmbë: Shtoni 100 ml uthull molle në 10 litra ujë të ngrohtë dhe lani këmbët në të.

Metoda të ndryshme terapeutike mund të ndihmojnë me hiperhidrozën primare, për shembull deodorantët specialë ose jontofereza e ujit të rubinetit. Terapia me injeksion me Botox kundër djersitjes është gjithashtu shumë efektive. Në rrethana të caktuara, mjeku mund të përshkruajë edhe medikamente kundër djersitjes që veprojnë në të gjithë trupin (sistemikisht). Lexoni më shumë rreth këtyre opsioneve të trajtimit në artikullin Hyperhidrosis.

Djersitje: Kur të shkoni te mjeku?

Nëse djersitni shumë, djersitja e tepërt ndodh në mënyrë të përsëritur dhe pavarësisht nga temperatura, aktiviteti fizik apo ngrënia e ushqimeve pikante dhe kjo ju pengon në jetën e përditshme, duhet të shkoni te mjeku. Ju mund të vuani nga hiperhidroza, e cila duhet trajtuar mjekësisht.

Gjithmonë duhet të shihni një mjek:

 • nëse fillon djersitja e rëndë e papritur, pa ndonjë shkak të dukshëm
 • @ nëse përjetoni shpërthime të papritura të djersitjes që nuk mund t'i shpjegoni
 • nëse djersitni vazhdimisht gjatë natës, pa ndonjë arsye të dukshme (për shembull, sepse temperatura e dhomës është shumë e lartë)
 • @ djersitje me ethe që ngrihet mbi 40 °C, zgjat më shumë se tre ditë ose ka një shkak të paqartë

Thirrni menjëherë mjekun e urgjencës në rast të:

 • djersitje me shqetësim dhe turbullim të vetëdijes te diabetikët
 • djersitje e papritur me marramendje dhe humbje të vetëdijes, nëse të fikëtit zgjat më shumë se një minutë ose nëse personi i prekur i bie të fikët më shpesh