Të gjitha informacionet për parandalimin e kancerit të zorrës së trashë

Çfarë është depistimi i kancerit kolorektal?

Depistimi i kancerit kolorektal është pjesë e programeve ligjore të depistimit. Qëllimi i tij është të zbulojë kancerin kolorektal (ose pararendësit e tij) sa më shpejt që të jetë e mundur. Sa më i vogël të jetë tumori dhe sa më pak të jetë përhapur, aq më të mëdha janë shanset për shërim. Kjo është shumë e rëndësishme sepse kanceri kolorektal është shumë i zakonshëm: në Gjermani është kanceri i dytë më i zakonshëm tek gratë dhe i treti më i zakonshëm tek burrat.

Ekzaminimi i përgjithshëm i kancerit kolorektal

Programi i përgjithshëm i shqyrtimit të kancerit kolorektal zbatohet për njerëzit që nuk janë në rrezik specifik për kancerin kolorektal.

Testi imunologjik i jashtëqitjes (iFOBT)

Megjithatë, mund të ndodhë edhe që analiza të kryhet në një kohë kur një polip ose tumor i zorrëve nuk rrjedh gjak. Prandaj, një rezultat negativ nuk ofron 100 për qind siguri se nuk ka kancer kolorektal.

Nëse testi jep një rezultat pozitiv, shkaku i saktë duhet të sqarohet. Kështu, kanceri kolorektal mund të zbulohet qartë me një kolonoskopi.

colonoscopy

Instrumentet e imëta mund të futen edhe nëpërmjet endoskopit nëse kërkohet. Me ndihmën e tyre, mjeku mund të marrë mostra të indeve dhe të presë polipet e zorrëve për analiza të sakta laboratorike. Pothuajse në të gjitha rastet, polipet fillimisht të padëmshme të zorrëve përbëjnë pikën fillestare të kancerit të zorrëve. Prandaj, parandalimi konsiston edhe në heqjen e polipeve të dyshimta.

E drejta ligjore: Gratë mbi 55 vjeç dhe burrat mbi 50 vjeç kanë të drejtë për të paktën dy kolonoskopi. Nëse kolonoskopia e parë mbetet e pavërejshme, kolonoskopia e dytë do të paguhet nga siguruesit shëndetësorë më së shpejti pas dhjetë vjetësh (kanceri kolorektal zhvillohet ngadalë). Përndryshe, ata që nuk dëshirojnë të bëjnë kolonoskopi kanë të drejtë për një test imunologjik çdo dy vjet.

Ekzaminimi dixhital i zorrës së trashë

Ekzaminimi dixhital-rektal është shumë i rëndësishëm: kanceri kolorektal shpesh zhvillohet në rektum (kanceri rektal). Ndonjëherë mund të ndihet drejtpërdrejt gjatë ekzaminimit. Kjo është arsyeja pse mjekët rekomandojnë që të gjithë mbi moshën 50 vjeç t'i nënshtrohen një ekzaminimi dixhital rektal një herë në vit.

Ekzaminimi i kancerit kolorektal në pacientët në rrezik

Një plan i individualizuar i shqyrtimit të kancerit kolorektal është gjithashtu i këshillueshëm për kolitin ulceroz të sëmundjes kronike inflamatore të zorrëve.

Është mirë që të sqarohet nëse shpenzimet do të mbulohen nga sigurimi shëndetësor ligjor përpara ekzaminimit.

Ekzaminimi i kancerit kolorektal: Çfarë mund të bëj vetë?

Ekzaminimi efektiv i kancerit kolorektal nuk përfshin vetëm pjesëmarrjen në ekzaminimet e rekomanduara të shqyrtimit. Të gjithë mund të parandalojnë gjithashtu kancerin kolorektal vetë me një mënyrë jetese të shëndetshme:

  • Hani një dietë të ulët në mish dhe të lartë në fibra me shumë fruta dhe perime. Një dietë e pasur me mish dhe yndyrë me pak fibra nxit zhvillimin e kancerit kolorektal.
  • Mungesa e stërvitjes është një tjetër faktor rreziku për kancerin kolorektal. Pra, jini fizikisht aktiv në baza të rregullta!

Obeziteti dhe diabeti i tipit 2 gjithashtu nxisin zhvillimin e kancerit kolorektal për shkak të niveleve të ngritura të insulinës (insulina në përgjithësi stimulon rritjen e qelizave). Prandaj, njerëzit me mbipeshë dhe diabetikët duhet ta marrin veçanërisht seriozisht ekzaminimin e kancerit kolorektal.