Dhëmbët: Funksioni, Anatomia dhe Sëmundjet

Çfarë janë dhëmbët?

Dhëmbët janë mjetet kryesore për “copësimin” e ushqimit, pra tretjen mekanike. Ato janë më të forta se kockat - smalti, i cili është më i trashë në sipërfaqen e përtypjes, është substanca më e fortë në trup.

Dhëmbët e qumështit dhe dhëmbët e të rriturve

Denticioni primar i fëmijëve përbëhet nga 20 dhëmbë (dhëmbët e qumështit, latinisht: dentes decidui): Pesë dhëmbë qëndrojnë në çdo kuadrant (stomatologjia e ndan dhëmbët në katër kuadrate). Ato shpërthejnë midis muajit të gjashtë dhe fundit të vitit të dytë të jetës. Çdo dhëmb ka një rrënjë me të cilën është ankoruar në nofull.

Dhëmbët e përhershëm (dentes permanentes) janë tashmë të pranishëm në nofullën e fëmijës, nën dhe midis rrënjëve të dhëmbëve të qumështit. Duke qenë se në nofullën e fëmijës nuk ka hapësirë ​​të mjaftueshme për të gjithë dhëmbët e përhershëm, dhëmballët janë të vendosur në degën e nofullës së poshtme dhe në zonën e murit të pasmë të nofullës së sipërme. Gjatë fazës së rritjes, ata duhet të ndërmarrin një migrim të komplikuar në pozicionin e tyre përfundimtar në dhëmbë. Nëse ky migrim është i shqetësuar në ndonjë mënyrë, dhëmbët e përhershëm mund të dalin në vendin e gabuar në nofull. Disa molarë janë gjithashtu të pozicionuar në mënyrë tërthore dhe nuk mund të shpërthejnë fare.

Kurora e dhëmbit, qafa e dhëmbit, rrënja e dhëmbit

Aq me forma të ndryshme sa janë prerëset, qentë dhe dhëmballët, struktura e tyre është në thelb e njëjtë: pjesa më e sipërme, e cila del nga mishrat e dhëmbëve në zgavrën e gojës, njihet si kurora e dhëmbit. Poshtë kësaj është qafa e dhëmbit, kalimi i hollë nga kurora në rrënjën e dhëmbit. Normalisht, qafa e dhëmbit mezi është e dukshme sepse është e rrethuar kryesisht nga mishrat e dhëmbëve. Dy të tretat e poshtme të dhëmbit quhet rrënja e dhëmbit; kjo ankoron dhëmbin në kockë. Prerësit dhe qentë kanë secili nga një rrënjë, ndërsa molarët zakonisht kanë nga një deri në tre. Numri i rrënjëve ndryshon shumë nga personi në person. Në përgjithësi, sa më mbrapa të jetë dhëmbi në nofull, aq më shumë rrënjë ka.

Smalt i dhëmbëve

Kurora e dhëmbëve është e mbuluar me smalt, indi më rezistent në trup. Ai përbëhet kryesisht nga kripërat minerale të kalciumit, fosfatit dhe fluorit. Përbërjet e fluorit janë përgjegjëse për fortësinë e tij të jashtëzakonshme. Falë tyre, smalti i shëndetshëm i dhëmbëve mund të përballojë pothuajse çdo stres mekanik – por jo disa substanca kimike dhe biologjike: acidet dhe bakteret mund të gërryejnë dhe zbutin edhe smaltin më të qëndrueshëm të dhëmbëve.

Dentina (dentina)

Pulpa dentare (pulpë)

Pulpa e butë ndodhet brenda dhëmbit. Ai përmban inde nervore, furnizohet mirë me gjak dhe ushqen dhëmbin nga brenda jashtë. Pulpa lidhet me kockën e nofullës nëpërmjet një vrime të vogël në majë të rrënjës. Fijet nervore dhe enët e gjakut kalojnë përmes kanalit të majës së rrënjës nga kocka në pulpë.

periodontium

Në kalimin nga kurora në qafën e dhëmbit, mishi i dhëmbëve qëndron fort kundër dhëmbit dhe e mban atë në mënyrë elastike me fibra të holla. Nofulla ka dhëmbëza të thella kockore (alveola) në të cilat vendosen rrënjët e dhëmbëve. Ekziston një hendek i vogël mikroskopik midis dhëmbit dhe kockës së nofullës, i cili përshkohet nga fibrat mbajtëse që sigurojnë një pezullim elastik të dhëmbit në folenë kockore. Fijet që kalojnë nëpër hendekun e vogël ngjiten në rrënjën e dhëmbit në të ashtuquajturin çimento që mbulon sipërfaqen e rrënjës. Të gjitha shtresat së bashku formojnë periodontiumin.

Cili është funksioni i dhëmbëve?

Dhëmbët kanë për detyrë të bluajnë të gjithë ushqimin në mënyrë që të mund të gëlltitet i përzier me pështymë për të formuar një tul. Dhëmbët gjithashtu luajnë një rol të rëndësishëm në formën e pjesës së poshtme të fytyrës dhe në formimin e tingujve gjatë të folurit.

Ku ndodhen dhëmbët?

Çfarë problemesh mund të shkaktojnë dhëmbët?

Keqrregullimet dhe veçanërisht mungesa e dhëmbëve individualë mund të çojnë në shtrembërime në nyjen temporomandibulare, të ndjekura nga tensioni i muskujve në zonën e kokës dhe dhimbje koke. Dhëmbët individualë që mungojnë gjithashtu shkaktojnë zhvendosjen ose animin e dhëmbëve fqinjë.

Dhimbja e dhëmbit është gjithashtu një problem i zakonshëm me mjetet përtypëse në gojë. Si lind kjo dhimbje? Dhëmbët furnizohen nga fijet nervore që vijnë nga nervi i pestë kranial (nervi trigeminal). Fijet nervore hyjnë në secilën rrënjë të dhëmbit nga poshtë përmes hapjeve në kockën e nofullës dhe shtrihen në mes të pulpës dentare. Një shtresë mbrojtëse e dentinës dhe smaltit që rrethon dhëmbin parandalon stimujt si i ftohti, nxehtësia ose acidi që të perceptohen si të pakëndshëm. Megjithatë, nëse smalti është i dëmtuar (p.sh. nga kariesi), mund të ndodhë dhimbje dhëmbi.

Qafat e ekspozuara të dhëmbëve gjithashtu shpesh reagojnë me shumë ndjeshmëri ndaj kafesë së nxehtë, akullores dhe të ngjashme. Shkaku kryesor i tyre është periodontiti – një inflamacion kronik i periodontit që bën që mishrat e dhëmbëve të tërhiqen gjithnjë e më shumë, duke ekspozuar qafën e dhëmbit. Si rezultat, dhëmbët e prekur bëhen gjithnjë e më të lirshëm dhe përfundimisht madje mund të bien.