Kërcitja e dhëmbëve tek fëmijët dhe foshnjat: Shkaqet, terapia

Cilat janë simptomat e kërcitjes së dhëmbëve tek fëmijët?

Kërcitja e dhëmbëve (mjek.: bruksizëm) manifestohet tek fëmijët dhe foshnjat ashtu si tek të rriturit: Nofullat e sipërme dhe të poshtme zakonisht shtypen në mënyrë të pandërgjegjshme dhe fërkohen me njëra-tjetrën gjatë natës gjatë gjumit.

Herët a vonë, kërcitja kronike e dhëmbëve bëhet e dukshme në dhëmbë: dentisti më pas sheh shenja gërryerjeje në dhëmbë, të cilat mund të arrijnë deri në dentinë. Është ky gërryerje që e bën kërcitjen e dhëmbëve kaq të dëmshëm tek fëmijët. Sepse me kalimin e kohës, gjithnjë e më shumë substanca dhëmbi humbet për shkak të bluarjes. Dhëmbët e lëshuar dhe dëmtimi i dhëmbëve dhe mishrave të dhëmbëve janë pasojat afatgjata.

Çfarë duhet bërë me kërcitjen e dhëmbëve tek fëmijët?

Ekspertët dyshojnë gjithashtu se foshnjat i bluajnë dhëmbët e qumështit në vendin e tyre, në mënyrë që të përshtaten në mënyrë të përsosur. Prandaj, kërcitja e dhëmbëve tek foshnjat është krejtësisht normale. Mund të ndodhë gjatë natës gjatë gjumit, por edhe gjatë ditës.

Megjithatë, tek fëmijët më të rritur që kërcëllijnë dhëmbët, duhet bërë diçka për të parandaluar dëmtimin e përhershëm të dhëmbëve. Trajtimi simptomatik me splinta të dhëmbëve ose kafshimit ka rezultuar efektiv. Ato vishen gjatë natës, formojnë një barrierë midis dhëmbëve në nofullën e sipërme dhe të poshtme dhe në këtë mënyrë parandalojnë konsumimin e dhëmbëve të shkaktuar nga kërcitja e dhëmbëve.

Përveç splintës, ushtrimet e synuara të relaksimit mund t'i ndihmojnë fëmijët të heqin qafe shqetësimin dhe tensionin e brendshëm dhe të bluajnë më pak dhëmbët.

Cili mund të jetë shkaku i kërcitjes së dhëmbëve tek fëmijët dhe foshnjat?

Foshnjat që dalin dhëmbët shpesh kërcitin dhëmbët për të eksploruar dhëmbët e tyre të rinj dhe për të grirë lëndën e tepërt të dhëmbëve në mënyrë që dhëmbët e parë të përshtaten në mënyrë të përsosur. Prandaj, kërcitja e dhëmbëve tek foshnjat ose fëmijët e vegjël zakonisht është e padëmshme deri në moshën rreth tre vjeç.

Kërcitja e dhëmbëve tek fëmijët më të rritur, nga ana tjetër, zakonisht ka të bëjë me stresin. Mjekët e shohin shqetësimin e lidhur me stresin dhe rritjen e aktivizimit si shkaktarët më të rëndësishëm për kërcitjen e dhëmbëve. Për shembull, fëmijët që vuajnë nga çrregullimi i hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes (ADHD) shpesh kërcitin dhëmbët. Përveç kësaj, fëmijët me çrregullime të përgjithshme të zhvillimit shpesh preken edhe nga kërcitja e dhëmbëve.