Proteza teleskopike: Gjithçka e rëndësishme për protezën dentare

Si funksionon proteza teleskopike?

Dhëmbët natyralë shërbejnë si aparat mbajtës për protezat teleskopike. Për këtë qëllim, ato mbulohen me të ashtuquajturat teleskopë të brendshëm, të cilët janë të çimentuar fort në dhëmbë (dhëmbët mbështetës) si kurora. Teleskopët e jashtëm vendosen në pjesën e lëvizshme të protezës teleskopike. Kur pacienti fut pjesën e lëvizshme të protezës, teleskopi i jashtëm dhe i brendshëm rrëshqasin mbi njëri-tjetrin si lidhje në një teleskop. Protezat e bazuara në këtë parim të dizajnit janë të ankoruara në mënyrë optimale në dhëmbëzim.

Përparësitë e protezës teleskopike

Proteza teleskopike mund të zgjatet në një protezë të plotë nëse humbasin dhëmbë shtesë. Kjo e bën më të lehtë veçanërisht për të moshuarit, të cilët përgjithësisht e kanë të vështirë të përshtaten me protezat, të mësohen me trupin e huaj në gojë. Heqja e një pjese të protezës gjithashtu e bën pastrimin më të lehtë. Kjo do të thotë se protezat teleskopike zgjasin më shumë se protezat konvencionale.

Falë sistemit të kombinuar të kurorave të brendshme dhe të jashtme, proteza teleskopike ofron gjithashtu një mbajtje të fortë kur përtypet dhe flet pa kërkuar një sipërfaqe kontakti tepër të madhe dhe të pakëndshme. Në disa raste, një pllakë palatale mund të shpërndahet plotësisht në nofullën e sipërme me proteza teleskopike, gjë që shumë pacientë e konsiderojnë më të rehatshme.

Disavantazhet e protezës teleskopike

Disavantazhi më i madh është ndoshta kostoja relativisht e lartë e një proteze teleskopike. Kjo është kryesisht për faktin se për çdo dhëmb duhet të bëhen dy kurora. Përveç kësaj, fabrikimi kërkon punë me saktësi absolute nga tekniku dentar.