Arteriti i përkohshëm: Simptomat dhe trajtimi

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: Shfaqje e re e dhimbjes së rëndë të kokës në një tempull, veçanërisht kur përtypni ose ktheni kokën, shqetësime vizuale, simptoma jo specifike si ethe dhe lodhje.
 • Trajtimi: Preparate kortizonike, barna të tjera kundër efekteve anësore, nëse është e nevojshme preparate shtesë antitrupash antiinflamatore
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Sëmundja autoimune, ndoshta e favorizuar nga faktorë gjenetikë dhe e shkaktuar nga faktorë mjedisorë, shkaqet e sakta janë ende të paqarta; Faktorët e mundshëm të rrezikut janë infeksionet si lija e dhenve ose rubeola
 • Diagnoza: Bazuar në simptomat; ultratinguj, rezonancë magnetike ose tomografi me emetim pozitron të arterieve; marrjen e mostrave dhe ekzaminimin mikroskopik të një arterie të përkohshme
 • Prognoza: Pa terapi, rreth një e treta e të prekurve verbohen; nëse diagnostikohet herët, simptomat zakonisht zhduken; rrallë relaps; në disa raste, të prekurit marrin mjekim përgjithmonë; rrallë ecuri kronike
 • Parandalimi: Nuk dihet asnjë parandalim i përgjithshëm, ekzaminime të rregullta kontrolli për të parandaluar rikthimet e mundshme

Çfarë është arteriti temporal?

Ndonjëherë arteriti temporalis quhet arteriti i qelizave gjigante. Megjithatë, në mënyrë rigoroze, arteriti temporalis është një simptomë e arteritit me qeliza gjigante. Gjatë rrjedhës së këtij vaskuliti, enët e tjera jashtë rajonit temporal gjithashtu inflamohen. Arteriiti temporalis shfaqet edhe në sëmundje të tjera inflamatore.

Dallimi i saktë midis arteritit temporalis dhe arteritit me qeliza gjigante është i paqartë deri më sot. Ekspertët dyshojnë se ato janë faza të ndryshme të së njëjtës sëmundje.

Çfarë është arteriti me qeliza gjigante?

Në këtë vaskulit preken enët e mëdha dhe të mesme. Më së shpeshti, sëmundja shfaqet në degët e enëve të arteries karotide. Këto enë furnizojnë me gjak rajonin temporal, pjesën e pasme të kokës dhe sytë. Në disa pacientë, arteriti i qelizave gjigante – i quajtur edhe sëmundja RZA – prek aortën ose enët më të mëdha në trung dhe ekstremitete. Nganjëherë preken edhe enët koronare (coronaritis).

Sëmundja bën që qelizat në murin e enëve të përhapen dhe përfundimisht të ngushtojnë enën e prekur. Si rezultat, furnizimi me gjak është shpesh i pamjaftueshëm, veçanërisht gjatë sforcimit fizik. Në varësi të organit të prekur, kjo shkakton simptomat përkatëse.

frekuencë

Arteriti me qeliza gjigante është një nga sëmundjet vaskulare reumatike më të zakonshme dhe vaskuliti më i zakonshëm. Zakonisht manifestohet me arterit temporalis. Rreziku i sëmundjes rritet me moshën. Gratë preken nga arteriti me qeliza gjigante dukshëm më shpesh se meshkujt. Rreth gjysma e atyre me këtë sëmundje kanë polimialgji (polymyalgia rheumatica). Dallimi midis arteritit temporal ose arteritit me qeliza gjigante dhe polimialgjisë është shpesh i vështirë.

Në polimialgji reumatike, inflamohen edhe arteriet e mëdha, veçanërisht arteria subklaviane. Mjekët supozojnë se polimialgjia reumatike është një formë e lehtë e arteritit me qeliza gjigante, por prek kryesisht nyjet dhe tendinat. Si rezultat, individët e prekur zakonisht ankohen për dhimbje të forta të shpatullave dhe të krahut të sipërm dhe shpesh shqetësime të legenit.

Cilat janë simptomat e arteritit temporal?

Pothuajse të gjithë pacientët me arterit temporal kanë dhimbje koke veçanërisht të forta. Shumica kanë simptoma të përgjithshme të sëmundjes shumë përpara dhimbjes së parë të kokës.

Më shumë se 70 për qind e njerëzve me arterit temporal vuajnë nga një fillim i ri, dhimbje koke të forta. Këto përshkruhen më shpesh si shpime deri në therje dhe zakonisht ndodhin në njërën anë të tempullit. Dhimbja intensifikohet kur të sëmurët përtypin, kolliten ose kthejnë kokën.

Kur të sëmurët përtypin ushqime të ngurta, muskuli masazhues bëhet më i stresuar dhe kërkon më shumë lëndë ushqyese dhe oksigjen. Nëse furnizimi nuk është i garantuar në rastin e një arterie të dëmtuar, shfaqet dhimbje në zonën e tempullit, skalpit ose një ndjenjë e bllokimit pa dhimbje (claudication masticatoria). Në disa raste, personat e prekur duhet të bëjnë pauzë gjatë një vakti si rezultat.

Çrregullime vizuale në arteritin e qelizave gjigante të enëve të syrit

Nëse enët e përflakur janë të pranishme në sy përveç ose në vend të arteritit temporalis, si nervi optik ashtu edhe muskujt e syrit funksionojnë vetëm në një masë të kufizuar. Ashtu si muskujt, edhe nervi optik duhet të furnizohet vazhdimisht me gjak. Nëse arteriet furnizuese ndryshojnë patologjikisht, zakonisht ndodhin shqetësime vizuale. Këto përfshijnë humbje kalimtare të shikimit (amaurosis fugax), në të cilën të prekurit papritmas nuk shohin asgjë në njërin sy.

Nëse arteriti me qeliza gjigante prek enët e syrit, është një urgjencë mjekësore: verbëria e përhershme është e pashmangshme.

Simptoma të tjera të arteritit temporal dhe arteritit me qeliza gjigante

Edhe pak kohë përpara se të shfaqen dhimbjet tipike të arteritit temporal, të prekurit shpesh vuajnë nga simptoma jo specifike të sëmundjes. Ata ndihen të lodhur ose vazhdimisht kanë një temperaturë pak të ngritur të trupit. Nëse vetëm aorta preket në arteritin me qeliza gjigante, ethet mund të jenë simptoma e vetme e sëmundjes. Përveç kësaj, mungesa e oreksit dhe humbja e peshës janë ndër simptomat shoqëruese të arteritit me qeliza gjigante.

Përveç arteritit temporalis ose inflamacionit të enëve të syrit, simptomat e mëposhtme janë të zakonshme në arteritin me qeliza gjigante:

 • Deficitet qendrore neurologjike: Nëse enët brenda trurit preken nga arteriti i qelizave gjigante - për shembull, nëse rajonet e trurit nuk furnizohen mjaftueshëm me oksigjen dhe lëndë ushqyese - një goditje me simptoma përkatëse si paraliza, çrregullime të të folurit ose marramendje është një pasojë e mundshme.
 • Dallimet e presionit të gjakut dhe dhimbjet e krahut: Nëse aorta preket, shpesh bëhet e qartë se presioni i gjakut ndryshon midis dy krahëve. Përveç kësaj, një puls i prekshëm në kyçin e dorës zhduket në disa të sëmurë. Të tjerët vuajnë nga dhimbja në krahë që ndodh kryesisht gjatë sforcimit (klaudikacion krahu).
 • Aneurizmi dhe diseksioni: Nëse preket një pjesë e aortës në kraharor, fryrjet (aneurizma) dhe çarjet e enëve (diseksioni) ndodhin më shpesh dhe mund të jenë kërcënuese për jetën.
 • Angina pectoris: Nëse arteriti me qeliza gjigante prek arteriet koronare dhe shkakton inflamacion koronar, të sëmurët përjetojnë simptoma të ngjashme me ato të një ataku në zemër. Këto përfshijnë, për shembull, një ndjenjë presioni dhe dhimbjeje në gjoks, një lloj dridhjeje, palpitacione, gulçim, djersitje ose marramendje.

Në rreth 20 për qind të rasteve, arteriti temporalis shfaqet në kontekstin e polimialgjisë reumatike. Në të kundërt, rreth 30 deri në 70 për qind e pacientëve me arterit me qeliza gjigante zhvillojnë polimialgji. Të prekurit më pas vuajnë nga dhimbje shtesë në shpatullën, zonën e legenit ose muskujt e qafës.

Si trajtohet arteriti me qeliza gjigante?

Pas diagnostikimit të arteritit temporal, mjekët këshillojnë përdorimin e menjëhershëm të një preparati kortizonik. Për katër javët e para, mjekët rekomandojnë një dozë prej një miligram prednisolone për kilogram të peshës trupore. Nëse simptomat zhduken si rezultat i terapisë dhe vlerat e inflamacionit në gjak normalizohen, personi që trajton pacientin zakonisht e redukton dozën vazhdimisht. Nëse simptomat rishfaqen, mjeku jep përsëri më shumë prednizolon.

Mjeku që merr pjesë përpunon një regjim të saktë të marrjes për këtë terapi të arteritit temporalis së bashku me pacientin e tij. Nëse verbëria është e pashmangshme, terapia me prednizolon jepet për tre deri në pesë ditë në doza të larta nëpërmjet venave.

Udhëzimet e Shoqatës Gjermane të Neurologjisë rekomandojnë 60 deri në 100 miligramë preparat kortizonik për arteritis temporalis nëse sytë nuk janë të përfshirë. Për verbërinë e njëanshme që sapo ka ndodhur, 200 deri në 500 miligramë, dhe nëse verbëria është e afërt, një dozë e lartë prej 500 deri në 1000 miligramë.

Nëse ekspertët rekomanduan më parë përdorimin parandalues ​​të "holluesit të gjakut" ASA (acidi acetilsalicilik), efekti profilaktik i shpresuar nuk është konfirmuar.

Me një të ashtuquajtur terapi mirëmbajtjeje, një jetë me arterit me qeliza gjigante pa simptoma të mëtejshme është mjaft e mundur. Terapia vazhdon për disa vite me një dozë më të ulët të preparatit kortizonik dhe medikamenteve suplementare. Në gjysmën e rasteve terapia përfundon pas rreth dy vitesh.

Barnat citostatike ose imunosupresantët

Frenuesit e rritjes së qelizave (citostatikët) ose barnat që shtypin sistemin imunitar (imunosupresantët) janë agjentë të mundshëm që mjeku jep në disa raste për të plotësuar terapinë me kortizon. Agjentë të tillë përfshijnë metotreksatin, i cili përdoret gjithashtu në terapinë e kancerit, ose azatioprinën si një imunosupresant.

Forma e re e terapisë me tocilizumab

Një qasje e re në terapinë e arteritit me qeliza gjigante është i ashtuquajturi "antitrup monoklonal". Ky përdoret si ilaç me emrin tocilizumab. Antitrupi drejtohet kundër receptorit të mesazherit imunitar interleukin-6 (IL-6). Kjo rrit inflamacionin. Administrimi i tocilizumab redukton sëmundjet inflamatore si arteriti me qeliza gjigante. Mjekët e japin këtë përbërës aktiv si suplement i preparateve kortizonike dhe në të njëjtën kohë ulin dozën e kortizonit.

Sa kohë duhet të mbahet një terapi e tillë ndryshon nga pacienti në pacient. Në rastet e lehta terapia ndërpritet pas disa vitesh në rreth gjysmën e rasteve pa rikthim. Në raste të tjera, të sëmurët marrin mjekim të përhershëm gjatë gjithë jetës së arteritit me qeliza gjigante.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Arteriti temporalis, ose arteriti me qeliza gjigante, është një sëmundje reumatike në të cilën sistemi imunitar funksionon gabimisht. Disa qeliza imune, të quajtura qeliza T, shkaktojnë një reaksion autoimun. Pse ndodh kjo ende nuk është hulumtuar në mënyrë adekuate. Është e mundur që sëmundja të shkaktohet nga infeksione me viruse (lija e dhenve, krimbi i ziles) ose baktere (Mycoplasma pneumoniae, klamidia).

Meqenëse jo të gjithë njerëzit me infeksione të tilla zhvillojnë arteritis temporalis, ndoshta ekziston një ndjeshmëri gjenetike. Njerëzit me disa proteina në qelizat e bardha të gjakut (HLA-DR4) kanë më shumë gjasa të zhvillojnë sëmundjen. Përveç kësaj, arteriti temporalis shihet më shpesh te njerëzit me polimialgji, një tjetër çrregullim i dhimbjes reumatike.

Ekzaminimet dhe diagnoza

Së pari, mjeku kryen një intervistë fillestare (anamnezë). Nëse sëmundja e dyshuar konfirmohet, pasojnë imazherinë dhe marrjen e mostrave të indeve. Në disa raste, vlerat e gjakut në një test gjaku tregojnë nivele të larta të inflamacionit. Nëse të paktën tre nga pesë kriteret e mëposhtme zbatohen për një person të prekur, ekziston një probabilitet prej më shumë se 90 përqind që pacienti të ketë arteritis temporalis:

 • Mosha mbi 50 vjeç
 • Fillimi i parë ose i ri i dhimbjes së kokës
 • Arteriet e përkohshme të ndryshuara (presioni i dhimbshëm, pulsi i dobësuar)
 • Shkalla e rritur e sedimentimit (testi i gjakut)
 • Ndryshimet e indeve të një arterie të përkohshme

Ekzaminime të mëtejshme

Në shumicën e rasteve, mjeku do të kryejë një ekzaminim me ultratinguj të arterieve të përkohshme për të vizualizuar rrjedhjen e gjakut (sonografia Doppler). Arteria temporale mund të vlerësohet edhe me rezonancë magnetike (MRI). Për ta bërë këtë, mjeku fillimisht injekton një agjent kontrasti specifik në një venë përpara se të lëvizë kokën e pacientit në tubin MRI në një shtrat të lëvizshëm. Kjo mund të zbulojë ndryshime vaskulare në arteriet e tjera që ndonjëherë ndodhin në arteritin me qeliza gjigante.

Marrja e mostrave të indeve për arteritin temporal

Nëse shenjat e sëmundjes dhe ekzaminimet imazherike tregojnë për arterit temporal, në shumë raste mjeku merr një mostër indi (biopsi) nga rajoni i përkohshëm i prekur dhe e ekzaminon atë mikroskopikisht. Meqenëse sëmundja nuk mund të zbulohet në një ekzaminim me ultratinguj në çdo pacient, konsiderohet më e sigurt marrja e mostrës së indeve edhe nëse rezultati i ultrazërit nuk është i dukshëm. Në disa raste, një mostër shtesë merret nga ana tjetër e tempullit.

Një biopsi e arteries së përkohshme konsiderohet standardi i artë për diagnostikimin e arteritit temporal.

Para biopsisë, mjeku zgjedh me kujdes vendin për mbledhjen e mostrës. Ai gjithashtu sigurohet që pjesa e enës së marrë të jetë mjaft e gjatë (rreth një centimetër). Kjo është për shkak se ndryshimet vaskulare inflamatore me qelizat gjigante që janë tipike për arteritin e qelizave gjigante ndodhin vetëm në seksione të mureve të enëve të gjakut. Zonat e murit në mes duken normale.

Ecuria e sëmundjes dhe prognoza

Pa terapi, afërsisht 30 për qind e të prekurve verbohen. Megjithatë, me diagnozën e hershme dhe terapinë pasuese, simptomat zhduken përgjithmonë në pothuajse të gjithë pacientët. Vetëm rrallë herë arteriti me qeliza gjigante përsëritet ose, për shembull, kthehet në arterit temporal kronik.

Parandalim

Kushdo që tashmë ka pasur një sëmundje të tillë dhe është trajtuar me sukses, duhet të bëjë kontrolle të rregullta për parandalimin dhe zbulimin e hershëm të rikthimeve të mundshme.