Tendiniti: Kursi, Simptomat

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: dhimbje, ënjtje, skuqje, ngurtësi në mëngjes, ndjenjë tensioni, kërcitje kur lëvizni
 • Trajtimi: Imobilizim me splint ose fashë të ngushtë, ftohje nëse është e nevojshme, fizioterapi, pomada dhe tableta antiinflamatore, injeksione kortizonike, kirurgji në raste të rënda.
 • Shkaku dhe faktorët e rrezikut: Inflamacion i mbështjellësve të tendinit për shkak të mbingarkesës ose ngarkimit të gabuar të kyçeve, për shembull gjatë sportit, në punë ose kur luani muzikë; rrallë për shkak të lëndimit ose infeksionit
 • Diagnoza: Bazuar në simptomat dhe shenjat tipike të inflamacionit; rrallë ekzaminim me rreze X
 • Prognoza: Zakonisht e mirë nëse kyçi është i imobilizuar; progresion kronik i mundshëm nëse nuk trajtohet
 • Parandalimi: Ushtrime ngrohëse, “lojëra ngrohëse”, teknika miqësore me nyjet dhe sekuenca veprimi, përdorni mjete ndihmëse teknike

Çfarë është tendiniti?

Është e mundur që një mbështjellës i tendinit të inflamohet, veçanërisht në rast të përdorimit të tepërt. Vetë tendovaginiti duhet të dallohet nga inflamacioni i mbështjellësit të tendinit (tendiniti).

Në parim, tendovaginiti mund të ndodhë në çdo mbështjellës të tendinit. Veçanërisht shpesh prek gishtat ose kyçin e dorës, ndonjëherë edhe këmbën. Mund të prekë gjithashtu parakrahin, pjesën e sipërme të krahut, bërrylin, shpatullën, pjesën e pasme të gjurit, këmbën, kyçin e këmbës ose gishtin e madh.

Forma të veçanta të njohura të tendinitit në dorë janë kërcitja e gishtit dhe tendovaginiti de Quervain. Në të dyja sëmundjet, tendinat janë të ngushtuara, prandaj mjekët i quajnë tendovaginitis stenosans (stenozë = shtrëngim).

Nëse simptomat shfaqen në pjesën e brendshme të gishtave, mund të jetë rasti i kërcitjes së gishtit. Mund të lexoni më shumë rreth kësaj në artikullin Snap gisht.

Si shfaqet tendiniti?

Inflamacioni i mbështjellësit të tendinit shpesh fillon në mënyrë tinëzare. Në përgjithësi, pesë shenjat e inflamacionit mund të njihen:

 • Skuqje (rubor)
 • Ënjtje (tumor - jo në kuptimin e kancerit)
 • Dhimbje (dolor)
 • Ngrohja (kalori)
 • Dëmtimi funksional (functio laesa)

Si përparon inflamacioni i mbështjellësit të tendinit në vendet përkatëse?

Simptoma kryesore është dhimbja mbi mbështjellësin e prekur të tendinit (p.sh. dhimbje në kyçin e dorës). Kjo dhimbje intensifikohet kur kyçi, ose më saktë tendoni i prekur, lëviz në mënyrë aktive ose pasive. Ënjtje dhe skuqje zakonisht mund të shihen mbi kyçin e prekur. Shpesh përshkruhen ngurtësi në mëngjes dhe një ndjenjë tensioni. Disa pacientë ndjejnë një ndjesi kërcitjeje kur lëvizin nyjen. Mjekët më pas flasin për tendovaginitis crepitans.

Trajtim

Terapi konservatore

Për të shmangur lëvizjet që përkeqësojnë tendinitin dhe përkeqësojnë dhimbjen, shpesh ka kuptim të imobilizoni dorën, këmbën ose kyçin e prekur me një splint ose një fashë të ngushtë. Megjithatë, imobilizimi duhet të jetë vetëm afatshkurtër, pasi është e mundur që tendina të ngjitet në mbështjellësin e tendinit.

Prandaj, përveç splintave ose fashave të fiksuara, të ashtuquajturat shirita të qëndrueshëm mund të përdoren për të imobilizuar kyçin. Mjekët do të përdorin një gips vetëm në situata të veçanta, pasi kyçi duhet të imobilizohet vetëm për një periudhë të shkurtër kohe.

Ushtrimet e fizioterapisë për forcimin dhe shtrirjen në përgjithësi kanë një efekt pozitiv në muskujt dhe tendinat. Terapia fizike ose manuale gjithashtu mund të korrigjojë tendosjen e gabuar kronike.

Ndonjëherë mjekët përdorin qetësues kundër dhimbjeve, siç janë ilaçet anti-inflamatore jo-steroide (NSAIDs). Këto përfshijnë ibuprofen dhe diklofenak, për shembull. Ato mund të merren si tableta. Pomadat anti-inflamatore janë gjithashtu të dobishme në shumë raste.

Nëse është e nevojshme (p.sh. në rastin e tendinitit të dhimbshëm të përsëritur), mjeku do të administrojë injeksione të synuara të kortizonit. Ata kanë një efekt anti-inflamator dhe zakonisht ndihmojnë mirë, por nuk administrohen aq shpesh sa kërkohet. Injeksionet e përsëritura të kortizonit mund të kenë efektin e padëshiruar të dëmtimit të indit të tendinit.

Mjetet juridike në shtëpi: çfarë mund të bëni vetë?

Mjete të ndryshme shtëpiake thuhet se ndihmojnë kundër inflamacionit dhe dhimbjes së tendinitit. Shembuj:

 • Aplikimet me rrikë, argjilë shëruese ose kuark thuhet gjithashtu se ndihmojnë.
 • Një pomadë me propolis (rrëshirë blete) ka një efekt anti-inflamator.

Mjetet juridike në shtëpi kanë kufijtë e tyre. Nëse simptomat vazhdojnë për një periudhë më të gjatë kohore, nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen, gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek.

Kirurgji

Nëse dhimbja dhe tendovaginiti i përsëritur ndodh pavarësisht nga trajtimi konservativ intensiv, mjekët shpesh e konsiderojnë kirurgjinë. Kjo shpesh kryhet në baza ambulatore dhe zakonisht kryhet nën anestezi lokale (ose anestezi të përgjithshme nëse kërkohet). Në varësi të llojit të anestezisë, pacientët largohen nga klinika menjëherë pas procedurës (me anestezi lokale) ose pas disa orësh (me anestezi të përgjithshme).

përkujdesje e mëtejshme

Pas operacionit, këshillohet të filloni menjëherë ushtrimet e lëvizjes së lehtë për të shmangur ngjitjet. Qepjet hiqen rreth dhjetë ditë pas operacionit. Shenja do të jetë ende e dhimbshme për javët e para. Megjithatë, me kalimin e kohës, dhimbja do të ulet dhe mbresë kirurgjikale do të bëhet më pak e ndjeshme. Në varësi të aktivitetit tuaj, ju mund të ktheheni në punë pas rreth dy deri në tre javë.

Komplikime të mundshme

Si me çdo operacion, komplikimet janë të mundshme me operacionin e mbështjellësit të tendinit, për shembull nëse nervat lëndohen aksidentalisht. Është e rrallë që një nerv të rritet në indin e mbresë. Nëse dhimbja dhe shqetësimi përsëriten pas një intervali pa simptoma, mund të jetë i nevojshëm një operacion tjetër.

Një ndërlikim tjetër është se plaga kirurgjikale mund të infektohet. Më pas duhet të trajtohet me një antibiotik.

Mjekësia alternative dhe homeopatia

 • Uji i Shën Gjonit
 • Arnica
 • Vajra esencialë si bergamot, livando, portokalli, limon për fërkim

Mjetet juridike thuhet se kanë një efekt analgjezik, anti-inflamator dhe ndonjëherë ftohës.

Mjetet juridike bimore janë shpesh efektive, edhe nga pikëpamja shkencore. Megjithatë, qetësuesit konvencionalë janë përgjithësisht më efektivë. Bisedoni me mjekun tuaj nëse mjetet juridike bimore mund të jenë një shtesë e mirë për një terapi.

Në fushën e homeopatisë, ekzistojnë trajtime për tendinitin që bazohen në hollimet e Acidum fluoricum (“acidi hidrofluorik”) ose Bryonia (“rrepa e bardhë”).

Koncepti i homeopatisë është i diskutueshëm. Efektiviteti i tij nuk mund të vërtetohet sipas kritereve konvencionale mjekësore, shkencore dhe të bazuara në prova.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Lëndimet gjithashtu mund të shkaktojnë inflamacion. Ndonjëherë një sëmundje reumatizmale është shkaku i tendovaginitit. Vetëm shumë rrallë janë bakteret përgjegjëse për inflamacionin (tendovaginiti septik).

Reaksioni inflamator shkakton fryrjen e mbështjellësit të tendinit dhe tendinit në mënyrë që filmi i hollë i lëngut në mbështjellësin e tendinit të mos jetë më i mjaftueshëm për lëvizjen e qetë të tendinit. Ndonjëherë tendoni madje ngec në mbështjellësin e tij të tendinit.

Kjo rrit inflamacionin dhe shkakton dhimbje shtesë. Sipërfaqet e tendinit dhe mbështjellësit të tendinit shpesh ndryshojnë si rezultat i reaksionit inflamator, duke shkaktuar një ndjesi fërkimi të prekshme dhe të dëgjueshme gjatë lëvizjes (tendovaginitis crepitans).

Fingers

Tetivat fleksore të gishtave shtrihen në pëllëmbë në pjesën e brendshme të gishtit dhe tendinat ekstensore në pjesën e sipërme të gishtit shtrihen në pjesën e pasme të dorës. Nëse mbështjelljet e tendinit të tyre inflamohen, gishtat dhembin kur lëvizin.

Dore

Mbulesat e tendinave në kyçin e dorës shpesh inflamohen dhe shkaktojnë dhimbje. Shkaku është zakonisht mbingarkesa akute ose kronike ose ngarkimi i gabuar i tendinave që rrjedhin këtu.

Mavijosja lokale e tendinave gjithashtu ndonjëherë shkakton që një mbështjellës i tendinit të inflamohet (dhe nganjëherë vetë tendinit). Tetivat fleksore të dorës janë veçanërisht të stresuara gjatë sporteve të tilla si ngjitja, gjimnastika, kanotazhi ose pingpong. Praktika intensive me instrumente muzikore si kitara, violina ose piano është gjithashtu shpesh arsyeja kur një mbështjellës i tendinit inflamohet në zonën e kyçit të dorës.

Një formë e zakonshme është i ashtuquajturi tendovaginitis stenosans de Quervain. Në këtë rast, dy mbështjellës tendinash në kyçin e dorës poshtë gishtit të madh janë të përflakur (në të ashtuquajturën ndarje të tendinit të parë ekstensor): Ajo e muskulit zgjatues të shkurtër dhe muskulit të shkurtër ekstensor të gishtit të madh. Gishti i madh dhemb kur lëviz, veçanërisht kur kapet.

Dhimbje në krah

Dhimbja e bërrylit është shpesh një shenjë e bërrylit të tenisit, e shkaktuar nga mbingarkesa e vazhdueshme dhe mikrotraumat që çojnë në çarje në tendinat. Megjithatë, bërryli i tenisit është një inflamacion i futjeve të tendinit të muskujve të parakrahut dhe për rrjedhojë jo inflamacion i mbështjellësit të tendinit. Dhimbja e krahut e shkaktuar nga tendiniti është më e lokalizuar në parakrah.

këmbë

Tendovaginiti në këmbë është më pak i zakonshëm sesa në dorë. Mbulesat e tendinit të këmbës janë të vendosura në nivelin e kyçit të kyçit të këmbës. Ata shpesh inflamohen te njerëzit që janë aktivë në sport, qoftë për shkak të një dëmtimi në këmbë ose për shkak të paqëndrueshmërisë kronike në nyjen e kyçit të këmbës.

Ekzaminimet dhe diagnoza

Nëse dyshoni për tendovaginitis, është mirë të konsultoheni me një mjek të përgjithshëm ose një specialist ortopedik. Tendovaginiti zakonisht mund të diagnostikohet lehtësisht në bazë të historisë mjekësore dhe ekzaminimit fizik. Për të regjistruar historinë tuaj mjekësore, mjeku juaj do t'ju flasë në detaje rreth simptomave tuaja. Ai ose ajo mund të bëjë pyetjet e mëposhtme:

 • A keni bërë kohët e fundit punë jashtëzakonisht të vështira me duart tuaja, të tilla si kopshtari ose zhvendosja e shtëpisë?
 • Cili është profesioni juaj? A punoni shumë në tastierë kompjuteri?
 • Cilat lëvizje shkaktojnë dhimbje?
 • Sa kohë ka qenë e pranishme dhimbja?
 • A ju ndihmojnë medikamentet anti-inflamatore?

Ekzaminimet e imazheve

Procedurat e imazhit në përgjithësi nuk janë të nevojshme dhe përdoren vetëm në raste të jashtëzakonshme. Për të përjashtuar ndryshimet kockore, është e mundur të merren imazhe me rreze X në dy plane. Ekografia mund të përdoret gjithashtu për të vizualizuar tendinin. Imazhet me rezonancë magnetike (MRI) gjithashtu i bëjnë tendinat të dukshme.

Ecuria e sëmundjes dhe prognoza

Tendoniti shpesh ka një ecuri të zgjatur. Është e rëndësishme të mbroni artikulacionin që në fillim të simptomave në mënyrë që të parandaloni që inflamacioni akut të bëhet kronik. Megjithatë, prognoza për tendinitin është e mirë për sa kohë që lëvizjet nxitëse shmangen sa më shumë që të jetë e mundur dhe nuk ka kushte të tjera si reumatizma ose inflamacion i kyçeve.

Parandalim

Për aktivitetet e ulura, një karrige dinamike zyre mund të ndihmojë për të shmangur tendosjen e kyçeve dhe shpinës, si dhe problemet e shkaktuara nga qëndrimi ulur për një kohë të gjatë (p.sh. trombozë).

Për shumë aktivitete fizike, ekzistojnë qëndrime ose teknika specifike që janë të lehta në shpinë dhe kyçe, si dhe mjete të përshtatshme teknike.

Kur luani sport dhe muzikë, këshillohet që të ngrohni plotësisht muskujt, tendinat dhe kyçet për të parandaluar probleme specifike. Kjo varion nga ushtrimet e ngrohjes dhe shtrirjes deri tek ngrohja graduale me instrumente muzikore.