Dhimbja e kokës nga tensioni: Simptomat

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: Dhimbje dypalëshe, shtypëse dhe shtrënguese në kokë, dhimbja nuk përkeqësohet me aktivitet fizik, ndonjëherë ndjeshmëri e lehtë ndaj dritës dhe zërit.
 • Trajtimi: Me recetë qetësuese kundër dhimbjeve për periudha të shkurtra kohore, tek fëmijët gjithashtu Flupirtin, fërkoni me vaj të holluar mente në tempujt dhe qafën, për simptoma të lehta ilaçe shtëpiake (për shembull preparatet e çajit të shelgut)
 • Parandalimi: trajnimi i qëndrueshmërisë si vrapimi ose stërvitja e muskujve të shpatullave dhe qafës, metoda relaksimi, biofeedback, për dhimbje koke kronike, për shembull, antidepresiv amitriptiline, ndoshta ilaçi i epilepsisë topiramat ose ilaçi relaksues i muskujve tizanidine, i kombinuar me terapinë e menaxhimit të stresit.
 • Diagnoza: Marrja e historisë mjekësore nga mjeku, kontrollimi i kritereve të veçanta diagnostikuese (kohëzgjatja, simptomat, përjashtimi i sëmundjeve të tjera), ekzaminimi neurologjik, matja e presionit të gjakut, ndoshta analiza e gjakut ose e lëngut cerebrospinal, më rrallë procedura imazherike, regjistrimi i valëve të trurit (EEG ).
 • Ecuria dhe prognoza: Në thelb prognozë e mirë, pasi sëmundja shpesh zhduket vetvetiu, në një pakicë pacientësh ajo bëhet kronike, por edhe në formën kronike është e mundur një kurë, tek gratë gjatë shtatzënisë simptomat shpesh zvogëlohen.

Cilat janë dhimbjet e kokës nga tensioni?

Të vuajturit e përshkruajnë një dhimbje koke tensioni si një dhimbje të shurdhër, të ngutshme ("ndjesi vize") ose një ndjenjë tensioni në kokë. Në mbarë botën, më shumë se 40 për qind e të gjithë të rriturve përjetojnë një dhimbje koke tensioni të paktën një herë në vit. Zakonisht shfaqet fillimisht midis moshës 20 dhe 40 vjeç.

Dhimbja dypalëshe e tensionit duhet të dallohet nga dhimbja e njëanshme e tensionit ose migrena e njëanshme.

Dhimbje koke tensioni episodike apo kronike?

Shoqata Ndërkombëtare e Dhimbjes së Kokës (IHS) bën dallimin midis dhimbjes së kokës episodike (të rastit) dhe kronike të tensionit.

Dhimbja episodike e tensionit të kokës përkufizohet si shfaqja e dhimbjes së kokës tensionuese brenda tre muajve të paktën një dhe më së shumti 14 ditë në muaj.

Dhimbja e dhimbjes së kokës nga tensioni kronik

 • ndodh për 15 ditë ose më shumë në muaj gjatë një periudhe tre mujore, ose
 • më shumë se 180 ditë në vit, dhe
 • zgjasin me orë të tëra ose nuk ndalen.

Kalimet midis dy formave janë të mundshme, veçanërisht nga dhimbje koke episodike në atë kronike. Rreth 80 për qind e pacientëve me simptoma kronike kanë vuajtur më parë nga dhimbje koke tensioni episodike. Dhimbja kronike e kokës nga tensioni është veçanërisht e zakonshme midis moshës 20 dhe 24 vjeç dhe pas moshës 64 vjeç. Gratë dhe burrat preken pothuajse njësoj shpesh.

Dhimbje koke nga tensioni: simptoma

Detyrat e përditshme mund të jenë më të vështira, por zakonisht mund të kryhen. Ndryshe nga migrena, të përzierat, të vjellat dhe shqetësimet vizuale nuk janë simptoma tipike të dhimbjes së kokës nga tensioni. Megjithatë, të sëmurët ndonjëherë janë më të ndjeshëm ndaj dritës dhe zhurmës. Shpesh, dhimbjet e kokës nga tensioni përfshijnë muskujt e tensionuar të qafës ose shpatullave.

Diferencimi midis dhimbjes së kokës nga tensioni dhe migrenës

Dhimbje koke e tensionit

Migrenë

Localization

Dypalëshe, duke prekur të gjithë kokën sikur të ishte e mbërthyer në një ves

Kryesisht i njëanshëm, shpesh në ballë, në tempuj ose prapa syve

Karakteristikat e dhimbjes

Shpim i shurdhër, shtypje

Pulsues, goditje me çekan

Fenomene gjatë dhimbjes së kokës

Asnjë, ndoshta ndjeshmëri e moderuar ndaj dritës dhe zërit

Aura: shqetësime vizuale, shqetësime në të folur, nauze dhe të vjella

Përkeqësimi i dhimbjes nga aktiviteti fizik

jo

Po

Çfarë duhet të bëni me dhimbjet e kokës nga tensioni?

Një tjetër ilaç që ndihmon kundër dhimbjeve të kokës nga tensioni është një kombinim i përbërë i ASA, paracetamolit dhe kafeinës. Ky kombinim është treguar në studime të jetë më efektiv se sa substancat individuale dhe se kombinimi i paracetamolit dhe ASA pa kafeinë.

Megjithatë, ilaçet ndonjëherë kanë efekte anësore të padëshiruara, si efekte të hollimit të gjakut ose shqetësime në stomak, dhe ndonjëherë shkaktojnë vetë dhimbje koke nëse përdoren shumë shpesh (dhimbje koke e shkaktuar nga qetësuesit).

Për këtë arsye rekomandohet që ato të merren sa më rrallë dhe në dozën më të ulët që është ende efektive. Kjo nënkupton marrjen e tij jo më shumë se tre ditë rresht dhe jo më shumë se dhjetë ditë në muaj. Tek fëmijët, analgjezik flupirtine është gjithashtu efektiv kundër dhimbjes së kokës nga tensioni.

Një tjetër ilaç që ndihmon kundër dhimbjeve të kokës nga tensioni është një kombinim i përbërë i ASA, paracetamolit dhe kafeinës. Ky kombinim është treguar në studime të jetë më efektiv se sa substancat individuale dhe se kombinimi i paracetamolit dhe ASA pa kafeinë.

Megjithatë, ilaçet ndonjëherë kanë efekte anësore të padëshiruara, si efekte të hollimit të gjakut ose shqetësime në stomak, dhe ndonjëherë shkaktojnë vetë dhimbje koke nëse përdoren shumë shpesh (dhimbje koke e shkaktuar nga qetësuesit).

Për këtë arsye rekomandohet që ato të merren sa më rrallë dhe në dozën më të ulët që është ende efektive. Kjo nënkupton marrjen e tij jo më shumë se tre ditë rresht dhe jo më shumë se dhjetë ditë në muaj. Tek fëmijët, analgjezik flupirtine është gjithashtu efektiv kundër dhimbjes së kokës nga tensioni.

Parandalimi me masa jo medikamentoze

Teknikat e relaksimit dhe trajnimi për menaxhimin e stresit kanë një efekt pozitiv. Në shumicën e rasteve, këto ndryshime përmirësojnë dhimbjet e kokës nga tensioni i lehtë deri në mesatar, por nuk pritet një kurë afatgjatë. Është e diskutueshme nëse trajtimi me akupunkturë i ndihmon pacientët.

Përveç opsioneve të sipërpërmendura, i ashtuquajturi biofeedback thuhet se redukton dhimbjet e kokës nga tensioni. Në këtë proces, njeriu mëson të ndikojë me vetëdije në funksionet e tij trupore. Prandaj është veçanërisht i përshtatshëm për njerëzit që vuajnë nga tensioni i muskujve gjatë dhimbjeve të kokës nga tensioni, pasi ata mësojnë ta lehtësojnë vetë këtë. Procedura është treguar shumë efektive në disa studime. Prandaj, disa kompani të sigurimit shëndetësor mbulojnë kostot e këtij trajtimi.

Në një moment, ata arrijnë ta bëjnë këtë edhe pa reagime të drejtpërdrejta nga pajisja matëse. Në këtë mënyrë, njerëzit me dhimbje koke tensioni mësojnë të reduktojnë simptomat dhe, në afat të gjatë, shpeshtësinë e episodeve të dhimbjes.

Parandalimi me mjekim

Veçanërisht në rastin e një kursi kronik të dhimbjes së kokës nga tensioni, mjekimi i marrë rregullisht ndonjëherë përmirëson pamjen klinike. Antidepresivi amitriptilinë, i cili është gjithashtu efektiv kundër dhimbjes, është më i përdoruri. Përndryshe, ka përbërës të tjerë aktivë si doxepin, imipramine ose clomipramine. Meqenëse me këto preparate ndodhin ndonjëherë efekte anësore të padëshiruara, doza rritet ngadalë. Efektiviteti bëhet i dukshëm pas katër deri në tetë javë më herët.

Sipas një studimi, rreth gjysma e pacientëve me dhimbje koke tensioni përfitojnë nga kjo terapi me ilaçe. Midis ekspertëve, megjithatë, efektiviteti është i diskutueshëm.

Dhimbja e kokës nga tensioni: Shkaqet

Megjithëse dhimbja e kokës nga tensioni është lloji më i zakonshëm i dhimbjes së kokës nga të gjitha, shkaqet e sakta nuk janë kuptuar plotësisht. Në të kaluarën, mjekët supozonin se dhimbja e kokës ishte shkaktuar nga tensioni në muskujt e qafës, fytit dhe shpatullave. Nga këtu vjen emri dhimbje koke tensioni ose ndonjëherë edhe "dhimbje koke tensioni". Edhe pse këto tensione ndoshta janë të përfshira në zhvillimin e dhimbjes së kokës, mekanizmat e saktë janë ende të paqarta.

Disa studiues supozojnë se disa pika nxitëse në muskujt e kokës, qafës dhe shpatullës janë veçanërisht të ndjeshme ndaj dhimbjes tek ata që vuajnë nga dhimbje koke tensioni. Shkencëtarë të tjerë sugjerojnë se gjaku dhe lëngjet nervore ndryshojnë në dhimbje koke tensioni, ose se çrregullimet e rrjedhjes së gjakut në vena mund të shkaktojnë gjendjen.

Megjithëse proceset e sakta që çojnë në zhvillimin e dhimbjes së kokës nga tensioni janë ende të paqarta, ekzistojnë disa faktorë rreziku të njohur: stresi, infeksionet febrile dhe mosfunksionimi muskulor janë shkaktarë të zakonshëm. Faktorët gjenetikë nuk duket të jenë shumë të rëndësishëm në dhimbje koke tensioni episodike, por luajnë një rol në dhimbje koke tensioni kronike. Nëse një pjesëtar i familjes vuan nga forma kronike, rreziku për të vuajtur edhe nga ajo është rreth tre herë më i lartë.

Përveç kësaj, gratë, njerëzit pas një situate ndarjeje, njerëzit mbipeshë, diabetikët dhe pacientët me dëmtim të kyçeve (osteoartrit) kanë një rrezik më të lartë për të zhvilluar dhimbje koke tensioni.

Një tipar i mrekullueshëm i dhimbjes së kokës nga tensioni kronik është lidhja e saj me ankesat psikologjike: Ndodh më shpesh te pacientët me çrregullime paniku, çrregullime ankthi, simptoma depresive ose çrregullime të gjumit.

Dhimbja e kokës nga tensioni: ekzaminimet dhe diagnoza

 • Sa e rëndë është dhimbja e kokës (e lehtë, e durueshme, mezi e tolerueshme)?
 • Ku e ndjeni saktësisht dhimbjen e kokës (të njëanshme, të dyanshme, në tempuj, në pjesën e pasme të kokës, etj.)?
 • Si ndihet dhimbja e kokës (e shurdhër, e shpuar, e shtypur apo pulsuese, e rrahur)?
 • A ndodhin shqetësime të tjera para ose gjatë dhimbjes së kokës, për shembull, shqetësime të shikimit, shqetësime të të folurit, fotofobi, të përziera dhe të vjella?
 • A përkeqësohen simptomat me ushtrimin fizik?
 • A ndodhin dhimbjet e kokës pas një situate të caktuar, apo i keni identifikuar vetë shkaktarët për dhimbjen e kokës?

Duke qenë se forma të tjera përveç dhimbjes së kokës nga tensioni shkaktohen edhe nga sëmundje ose medikamente, mjeku do të përpiqet të përjashtojë këto shkaqe të tjera. Për ta bërë këtë, ai do t'ju bëjë pyetje të tilla si në vijim:

 • A po merrni ndonjë medikament? Nëse po, cilat?
 • Sa fle ju? Keni probleme me gjumin?
 • A keni lënduar apo përplasur kokën kohët e fundit?
 • A vuani nga krizat?
 • Kohët e fundit jeni bërë shumë i ndjeshëm ndaj dritës apo keni probleme me shikimin?

Kriteret diagnostike për dhimbje koke tensioni

Sipas përkufizimit të Shoqatës Ndërkombëtare të Dhimbjes së Kokës (IHS), dhimbja e kokës nga tensioni diagnostikohet kur kanë ndodhur të paktën dhjetë dhimbje koke që plotësojnë kriteret e mëposhtme:

 • Kohëzgjatja nga 30 minuta deri në shtatë ditë
 • Pa të përziera, pa të vjella
 • Pak ose aspak ndjeshmëri shoqëruese ndaj dritës ose zhurmës
 • Ndodhin të paktën dy nga karakteristikat e mëposhtme: ndodh në të dyja anët, dhimbje shtypëse/shtrënguese/jo pulsuese, intensitet i lehtë deri në mesatar i dhimbjes, që nuk përkeqësohet nga aktivitetet fizike rutinë.
 • Nuk i atribuohet një gjendjeje tjetër mjekësore

Sipas IHS, marramendja nuk është një nga karakteristikat tipike të dhimbjes së kokës nga tensioni.

Përveç ekzaminimit neurologjik, mjeku palpon me duar muskujt e kokës, qafës dhe shpatullës. Nëse muskujt në këto pjesë të trupit janë dukshëm të tensionuar, kjo mund të jetë një tregues i një dhimbje koke tensioni. Përveç kësaj, mjeku mat presionin e gjakut, pasi presioni i lartë i gjakut është gjithashtu një shkaktar i mundshëm i dhimbjes së kokës. Nëse është e nevojshme, një mostër gjaku është e dobishme për të zbuluar anomalitë në përgjithësi (për shembull, rritja e niveleve të inflamacionit).

Nëse mjeku nuk është i sigurt nëse pas ankesave qëndron dhimbje koke tensioni apo dhimbje koke dytësore, nevojiten ekzaminime të mëtejshme. Këto përfshijnë, mbi të gjitha, procedurat me të cilat truri imazhohet. Përveç kësaj, ndonjëherë janë të nevojshme ekzaminime të veçanta si regjistrimi i valëve të trurit (EEG) dhe analiza e lëngut cerebrospinal (CSF).

Procedurat imazherike: CT dhe MRI

Elektroencefalogram (EEG)

Për të dalluar një dhimbje koke tensioni nga një çrregullim konfiskues i padiagnostikuar, tumor i trurit ose ndryshime të tjera strukturore të trurit, bëhet një elektroencefalogram (EEG). Për këtë qëllim, elektroda të vogla metalike ngjiten në lëkurën e kokës, të cilat lidhen me kabllo në një pajisje të veçantë matëse. Mjeku e përdor këtë për të matur valët e trurit në pushim, gjatë gjumit ose kur ekspozohet ndaj stimujve të dritës. Kjo procedurë nuk është as e dhimbshme dhe as e dëmshme dhe për këtë arsye është veçanërisht e popullarizuar për ekzaminimin e fëmijëve.

Ekzaminimi i lëngut nervor (punksioni i lëngut cerebrospinal)

Për të përjashtuar presionin e ndryshuar të lëngut cerebrospinal (presioni CSF) ose meningjitin, ndonjëherë është e nevojshme një birë e lëngut nervor. Pacienti me dhimbje koke të supozuar të tensionit zakonisht merr një ilaç qetësues ose të lehtë për gjumë për këtë. Fëmijët zakonisht marrin një anestezi të përgjithshme.

Më pas, mjeku vendos një gjilpërë të zbrazët në një rezervuar të lëngut cerebrospinal në kanalin kurrizor, përcakton presionin e lëngut cerebrospinal dhe nxjerr lëngun cerebrospinal për ekzaminim laboratorik. Palca kurrizore tashmë përfundon mbi vendin e punksionit, prandaj nuk lëndohet gjatë këtij ekzaminimi. Shumica e njerëzve e shohin ekzaminimin të pakëndshëm, por të tolerueshëm, veçanërisht pasi punksioni CSF zakonisht zgjat vetëm disa minuta.

Dhimbja e kokës nga tensioni: ecuria dhe prognoza

Në përgjithësi, prognoza e dhimbjes së kokës nga tensioni është e mirë. Shpesh zhduket vetvetiu.