Vaginoza bakteriale: Terapia

Masat e përgjithshme

 • Respektimi i masave të përgjithshme të higjienës!
 • Higjena gjenitale
  • Një herë në ditë, zona gjenitale duhet të lahet me një produkt të kujdesit neutral për pH. Larja disa herë në ditë me sapun, locion intim ose dezinfektues shkatërron mantelin acid natyror të lëkurë. I paster ujë thahet lëkurë, larja e shpeshtë irriton lëkurën.
  • Rekomandohet të përdorni mbulesa larëse të disponueshme.
  • Dushi është më i mirë se larja (zbutja e lëkurë).
  • laj qime veçmas për të shmangur lagështimin e vulvës (organet gjenitale të jashtme) me shampo.
  • Tharja e lëkurës duke lagur me një peshqir të butë thithës ose një ftohës qime tharëse e mbajtur larg.
  • Vendosja e mbathjeve vetëm kur lëkura është plotësisht e thatë.
  • Të brendshmet duhet të ndërrohen çdo ditë dhe të mund të marrin frymë (materiale pambuku).
  • Materialet sintetike të papërshkueshme nga ajri krijojnë një terren ideal për shumimin e patogjenëve.
  • Përdorimi i letrës së thjeshtë, pa ngjyrë të tualetit.
  • Përdorimi i pecetave sanitare jo të parfumosura ose rreshtave të rrobave.
 • veshje:
  • Shmangia e lagështisë, djersitjes, nxehtësisë (ndoshta përforcuese vulviti/ inflamacion i organeve gjenitale të jashtme, terren ideal për mbarështimin e patogjenëve) duke veshur mbathje të gjera pambuku të frymëmarrjes (mundësisht 100%).
  • Shmangia e najlonit ose veshjeve të tjera sintetike.
  • Shmangia e veshjeve të ngushta (dollakë, pantallona, ​​geta, pantallona të shkurtra për biçikletë); fundet dhe veshjet lejojnë që ajri të qarkullojë më mirë
  • Ndryshimi ditor i mbathjeve
 • Në rast të infeksioneve të përsëritura (të përsëritura), partneri gjithashtu duhet të trajtohet.

Ilaç ushqyes

 • Këshillim ushqyes i bazuar në analiza ushqyese
 • Rekomandimet ushqyese sipas një të përzier dietë duke marrë parasysh sëmundjen në fjalë. Kjo do të thotë, ndër të tjera:
  • Totali ditor i 5 racioneve me perime dhe fruta të freskëta (≥ 400 g; 3 porcione perime dhe 2 porcione fruta).
  • Një ose dy herë në javë peshk i freskët deti, dmth peshk detar yndyror (omega-3 Acidet yndyrore) si salmon, harengë, skumbri.
  • Fibër të lartë dietë (produkte të drithërave).
 • Respektimi i rekomandimeve të veçanta dietike të mëposhtme:
  • Dieta e pasur me:
   • Vitamina (D, E)
   • Elementi gjurmë (zinku)
   • Acidet yndyrore Omega-3 (peshk detar)
   • Ushqime probiotike (nëse është e nevojshme, dietike shtesa me kultura probiotike).
 • Përzgjedhja e ushqimit të duhur bazuar në analizën ushqyese
 • Shihni gjithashtu nën “Terapi me mikroelemente (substanca vitale) ”- nëse është e nevojshme, duke marrë një dietë të përshtatshme shtojcë.
 • Informacione të hollësishme për ilaç ushqyes ju do të merrni nga ne.