Terapia | Prolapsi i mitrës

Terapi

Terapia e a prolapsi i mitrës varet nga shumë faktorë. Një faktor i rëndësishëm është mosha e pacientit dhe nëse ajo ende dëshiron të ketë fëmijë. Përveç kësaj, bëhet një dallim midis shkallëve të ndryshme të prolapsës ose prolapsit.

Një prolapsë totale kërkon natyrshëm një terapi të ndryshme nga një prolapsë e lehtë, pa simptoma mitër. Në këtë pikë një aspekt tjetër i rëndësishëm bëhet i qartë: A ka pacienti ndonjë ankesë / simptomë për shkak të prolapsës? Të gjitha këto pika së bashku formojnë bazën për zgjedhjen individuale të terapisë.

Hapi i parë në trajtimin e a mitër prolapsi përfshin kati i legenit trajnimi. Këto janë ushtrime specifike që kanë për qëllim të trajnojnë dhe kështu të forcojnë kati i legenit në veçanti muskujt dhe ligamentet. Në format e lehta të mitër prolapsi, kjo tashmë mund të jetë premtuese; në forma të rënda ose a prolapsi i mitrës, këto ushtrime duhet të kryhen paralelisht me terapinë.

Përveç kësaj, farmacitë ofrojnë kone speciale për kati i legenit trajnim, të cilin gruaja mund të fusë në vaginë dhe të përpiqet të mbajë vetëm me muskujt e dyshemesë së legenit. Kjo gjithashtu çon në një forcim të muskujve përkatës. Shumë gra nuk janë as të vetëdijshme se cilët muskuj duhet të tensionohen për ushtrime të legenit.

Në këtë rast, një trajnim i mbikëqyrur profesionalisht, p.sh. me një fizioterapist, mund të sjellë qartësi. Për gratë e prekura që janë tashmë në të tyre menopauzë, trajtimi hormonal ofron një mënyrë tjetër për të zvogëluar simptomat. Kremëra ose supozitorë të veçantë që përmbajnë estrogjen (estrogjeni është hormoni seksual femëror), të cilat futen në mënyrë vaginale, gjithashtu mund të ndihmojnë në trajtimin e prolapsi i mitrës.

Mund të përdoren gjithashtu unaza vaginale që sekretojnë vazhdimisht një sasi të caktuar të estrogjenit. Pessaries janë një tjetër mundësi terapie jo-invazive, e cila është veçanërisht e përshtatshme për pacientët e moshuar. Këto ofrojnë mbështetje mekanike për mitrën dhe kështu dyshemenë e legenit. Në raste veçanërisht të rënda të prolapsit të mitrës ose prolapsit të mitrës, operacioni është zakonisht metoda e zgjedhur.

Zgjat rreth një orë dhe kryhet nën anestezi e përgjithshme. Shpesh mjeku mund të operojë përmes vaginës në mënyrë që të mos ketë mbresë të dukshme nga jashtë. Ndonjëherë, megjithatë, është e nevojshme një prerje abdominale, e cila zakonisht është e gjatë rreth 5 cm dhe bëhet në pjesën e poshtme të barkut.

Qëllimi i operacionit është të zhvendosë organet e barkut të ulura apo edhe të përmbysura përsëri në vendin e tyre origjinal dhe t'i rregullojë ato atje. Ka disa mundësi për këtë. Më e zakonshme është e ashtuquajtura kirurgji plastike vaginale (kolporapia): Në rast të a fshikëz dhe prolapsi vaginal operacioni plastik i përparmë dhe në rast të një prolapsi rektal dhe vaginal operacioni plastik i shpinës.

Këtu janë mbledhur muskujt e legenit dhe fshikëz or rektum tërhiqet dhe qepet. Për gratë që nuk dëshirojnë më të kenë fëmijë, histerektomia është gjithashtu një mundësi trajtimi e përdorur shpesh. Në këtë operacion, e gjithë mitra hiqet përmes vaginës.

Ajo që mbetet është cungu i qepur i vagjinës, nganjëherë me zverk. Për të parandaluar një përsëritje, kjo fiksohet në kockën e legenit me shirita të veçantë të indeve (vaginosacropexy). Një metodë tjetër kirurgjikale është TVM (metoda transvaginale e rrjetës), në të cilën kirurgu implanton një rrjetë midis dyshemesë së legenit dhe fshikëz.

Kjo procedurë gjithashtu mund të kryhet në mënyrë vaginale dhe për këtë arsye është gjithashtu një variant i mirë për trajtimin e prolapsit të mitrës nga pikëpamja kozmetike. Në disa pacientë, megjithatë, prolapsi shoqërohet gjithashtu nga mosmbajtje urinare (rrjedhje e pakontrolluar e urinës). Në këtë rast, duhet të zgjidhet një metodë kirurgjikale që përqendrohet në funksionin e rrugëve të devijimit urinar.

Asnjë ndërlikim serioz nuk dihet me ndonjë nga metodat terapeutike të lartpërmendura. Si rregull, pacientët qëndrojnë në spital për rreth 3-4 ditë pas operacionit për kontrollin brenda pacientit. Kur mblidhet muri i përparmë vaginal, ai hiqet nga fshikëza dhe ligamentet individuale që janë të lidhura me murin e fshikëzës mblidhen lart.

Kjo bën që fshikëza të qëndrojë pak më lart pas operacionit sesa më parë. Ky ndryshim mund të çojë në të ashtuquajturat mosmbajtjeje stresi. Kjo është mosmbajtje urinare që është shkaktuar nga fshikëza e urinës dhe uretër të qenit shumë i pjerrët në raport me njëri-tjetrin, që do të thotë se kontinenca nuk është më e garantuar plotësisht.

Ashtu si me çdo procedurë kirurgjikale, ekziston ende rreziku që strukturat në fushën kirurgjikale të dëmtohen dhe fshikëza të zbresë përsëri. Përdorimi i pessary shpesh rekomandohet për pacientët e moshuar të cilët nuk mund të operohen për shkak të gjendjes së tyre të përgjithshme kusht. Kjo është një pajisje mjekësore që futet nga gjinekologu në vaginë përpara zverk.

Në ditët e sotme shumica e pessaries janë bërë prej silikoni, porcelani ose plastike dhe mund të jenë në formë unaze, në formë harku, në formë kubi ose në tas. Sidoqoftë, me këtë metodë të trajtimit, është e rëndësishme të theksohet se pessary nuk e trajton fare shkakun e prolapsit të mitrës, por vetëm i kundërvihet një ulje të mëtejshme të dyshemesë së legenit. Për të parandaluar inflamacionin intravaginal ose ulcerat e presionit, pesari duhet të ndryshohet dhe pastrohet tërësisht çdo tetë javë më së voni.

Në shumë raste është provuar të jetë e dobishme të aplikoni kremëra ose supozitorë vagjinalë që përmbajnë estrogjen gjatë përdorimit pesar. Sidoqoftë, një parakusht për përdorimin e një pessary është një muskulaturë e paprekur perineale. Për pacientët disi më të rinj ka edhe pessaries në dispozicion për vetë-zëvendësim.

Këto vishen vetëm gjatë ditës në mënyrë që mjedisi vaginal të ketë mundësinë të rigjenerohet gjatë natës. Isshtë e pamundur për të rivendosur një dysheme pelvike tashmë të fundosur ose një mitër të prolapsuar në gjendjen e saj origjinale duke përdorur vetëm mjete juridike homeopatike. Sidoqoftë, fusha e homeopati ofron mjete shëruese që mund të ndikojnë pozitivisht në një shkak të prolapsit.

Për shembull, nëse prolapsi i mitrës paraprihet nga një dobësi e IND lidhës, duke marrë Silicë D3 (katër globe secila) disa herë në ditë duhet të forcojë përsëri indin lidhor. Disa gra të prekura gjithashtu raportojnë se homeopati mund të lehtësojë simptomat e tyre. Disa homeopatë mendojnë se ka edhe mjete shëruese që veprojnë drejtpërdrejt kundër prolapsit të mitrës. Këto përfshijnë Aesculus, Aletris farinosa, Lilium tigrinum dhe PodofilumSidoqoftë, në çdo rast, duhet të konsultohet një mjek, i cili më pas mund të vendosë së bashku me pacientin se në çfarë mase një terapi homeopatike mund të jetë e dobishme për të.