Osteomieliti i kockave të nofullës: Testet diagnostike

i detyrueshëm diagnostifikimi i pajisjeve mjekësore.

 • Radiografitë: Radiografia panoramike, radiografia mandibulare Clementschitsch [shih më poshtë “Karakteristikat radiologjike të osteomielit"].

fakultativ diagnostifikimi i pajisjeve mjekësore.

 • Dentar tomografia e vëllimit dixhital (DVT) - teknikë e imazhit radiologjik që siguron paraqitje tre-dimensionale të anatomisë së dhëmbëve, nofullave dhe fytyrës kafkë, të cilat mund të japin një kontribut të rëndësishëm në diagnostikimin para operacionit dhe post-traumatik. Indikimet:
  • Për diagnozë të dyshuar
  • Për planifikimin e terapisë
  • Për kontrollin e progresit
 • Imazhe me rezonancë magnetike (MRI): më e ndjeshme se radiografia konvencionale.
 • Shintigrafia e kockave; Fazat e hershme të sëmundjes zbulohen më mirë sesa me MRI ose DVT / CTIndikimet:
  • If gjak kulturat dhe pikëzimet lokale janë negative: për diagnozën e hematogjenit akut ("me origjinë nga qarkullimi i gjakut") osteomielit.
  • Për diagnostikimin e vatrave të tjera periferike
  • Për osteomielitin primar kronik
  • Në osteomielitin akut dhe sekondar kronik
 • Shintigrafia e leukociteve - procedura e mjekësisë bërthamore për pasurimin e etiketuarve radio leukociteve në vendet e inflamacionit [akute / kronike osteomielit].

Karakteristikat radiologjike të osteomielitit të kockave të nofullës (osteomieliti i kockave të nofullës):

 • Asnjë ndryshim radiologjik [osteomieliti akut - shenjat e para pas dy ose tre javësh].
 • Skleroza ekstensive (ngjeshja e indeve).
 • Dukuri e zakonshme e hiperdensës (“e rritur densitet) dhe strukturat e hipodensës ("dendësia e zvogëluar) e kockave [osteomieliti kronik sekondar].
 • Radioopaciteti / radiolucenca jo homogjene [osteomieliti primar kronik]
 • Subperiosteal ("poshtë periosteumit") formimi i kockave të reja [i zakonshëm në osteomielitin kronik primar]
 • Shkatërrimi i kockave
 • Sekuestrimi i kockave (pjesë nekrotike / e vdekur e kockave e demarkuar qartë nga indet e shëndetshme) [osteomieliti kronik sekondar].
 • Lirimi i implantit
 • Fraktura patologjike (fraktura e kockave gjatë ngarkimit normal për shkak të dobësimit të kockave të shkaktuara nga një sëmundje).