Kanceri i testisit: faktorët e rrezikut, diagnoza, trajtimi

Kanceri i mëlçisë: Përshkrimi

Kanceri i mëlçisë është një sëmundje tumorale malinje e mëlçisë. Ky organ përmbush shumë detyra në trup:

 • Mëlçia përdor lëndët ushqyese të absorbuara nga zorrët. Për shembull, ajo ruan sheqerin e tepërt (glukozën) në formën e glikogjenit. Disa vitamina dhe hekur ruhen gjithashtu në mëlçi kur trupi nuk ka nevojë për to.
 • Organi është i përfshirë në kontrollin e metabolizmit të sheqerit, proteinave dhe yndyrave.
 • Mëlçia prodhon biliare, e cila është e nevojshme për tretjen e yndyrës në zorrë.
 • Ai prodhon faktorët për mpiksjen e gjakut si dhe substancat bazë për formimin e hormoneve seksuale dhe yndyrave të trupit.
 • Si organ qendror detoksifikues, mëlçia konverton dhe zbërthen substancat e dëmshme, drogat, alkoolin dhe disa substanca endogjene. Këtu ndodh edhe zbërthimi i rruazave të vjetra të kuqe të gjakut.

Lloje të ndryshme të tumoreve malinje të mëlçisë

Tumoret malinje brenda mëlçisë mund të kenë origjinë të ndryshme. Prandaj, bëhet një dallim midis tumoreve parësore dhe sekondare të mëlçisë.

Tumoret primare të mëlçisë

Një tumor primar i mëlçisë e ka origjinën direkt në mëlçi – mjekët e quajnë këtë si kancer të mëlçisë. Varësisht se cilat qeliza degjenerojnë, rezultojnë forma të ndryshme të kancerit të mëlçisë. Këto përfshijnë, ndër të tjera

 • Kanceri i qelizave të mëlçisë (karcinoma hepatocelulare, HCC): Në shumicën dërrmuese të rasteve, tumoret parësore të mëlçisë janë karcinoma hepatoqelizore – pra një tumor malinj që lind nga qelizat e degjeneruara të mëlçisë (hepatocitet).
 • Kolangiokarcinoma intrahepatike (iCC): Ky tumor primar i mëlçisë zhvillohet nga kanalet biliare brenda organit dhe është më i zakonshëm tek gratë sesa tek burrat. Rastësisht, kanceri i kanalit biliar mund të zhvillohet edhe nga kanalet biliare jashtë mëlçisë dhe më pas quhet kolengiokarcinoma ekstrahepatike (eCC).

Tumoret sekondare të mëlçisë

Tumoret sekondare të mëlçisë janë metastaza të mëlçisë, d.m.th. metastaza (metastaza) të një tumori kanceroz në një pjesë tjetër të trupit. Ky tumor origjinal (tumor primar) shpesh lokalizohet në mushkëri, gji, mitër, prostatë ose traktin gastrointestinal. Qelizat individuale të kancerit nga tumori primar mund të arrijnë në mëlçi nëpërmjet gjakut dhe të vendosen atje. Në Evropë, metastaza të tilla në mëlçi janë më të zakonshme se kanceri i mëlçisë.

Vetëm kanceri i mëlçisë diskutohet më poshtë!

Frekuenca e kancerit të mëlçisë

Kanceri i mëlçisë është relativisht i rrallë në Evropë: sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), 58,079 burra dhe 29,551 gra u diagnostikuan rishtazi me këtë sëmundje në vitin 2020. Sëmundja shfaqet kryesisht në një moshë më të madhe.

Kanceri i mëlçisë: simptomat

Për simptomat e kancerit të mëlçisë mund të mësoni në artikullin Kanceri i mëlçisë – simptomat.

Kanceri i mëlçisë: shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Shkaqet e sakta të kancerit të mëlçisë nuk janë kuptuar ende plotësisht. Megjithatë, ka shumë faktorë të njohur rreziku që nxisin zhvillimin e kancerit (primar) të mëlçisë. Ka dallime midis llojeve të ndryshme të kancerit primar të mëlçisë. Këtu janë ato më të rëndësishmet:

Karcinoma hepatocelulare – faktorë rreziku

Cirroza e mëlçisë

Në më shumë se 80 për qind të rasteve, karcinoma hepatoqelizore zhvillohet si rezultat i një tkurrje të mëlçisë (ciroza e mëlçisë). Shkaktarët kryesorë të cirrozës së mëlçisë dhe rrjedhimisht të karcinomës hepatoqelizore janë

 • inflamacion kronik i mëlçisë i shkaktuar nga hepatiti C ose viruset e hepatitit B
 • Konsumimi kronik i alkoolit
 • mëlçia yndyrore joalkoolike (zhvillohet kryesisht si rezultat i mbipeshes së rëndë dhe/ose diabetit mellitus tip 2)

Një infeksion kronik i hepatitit B dhe një mëlçi e dhjamosur joalkoolike gjithashtu mund të çojnë drejtpërdrejt - pa cirrozë të mëlçisë si një "udhëtim" - në kancerin e mëlçisë.

Substancat toksike për mëlçinë (hepatotoksina)

Toksina të ndryshme gjithashtu mund të shkaktojnë kancer të mëlçisë, për shembull aflatoksinat. Këto janë toksina shumë të fuqishme, kancerogjene (kancerogjene) që prodhohen nga myku i mykut (Aspergillus flavus). Kërpudhat shpesh kolonizojnë arrat dhe drithërat nëse rriten në kushte të këqija (thatësirë) dhe më pas ruhen në kushte të lagështa. Kanceri i mëlçisë i shkaktuar nga toksinat e mykut është shumë më i zakonshëm në vendet tropikale-subtropikale sesa në Evropë.

Hepatotoksina të tjera që mund të nxisin karcinomën hepatoqelizore përfshijnë arsenikun gjysmë metalik dhe gazin toksik vinil klorur (lëndë e parë për klorurin polivinil, PVC).

Sëmundja e depozitimit të hekurit (hemokromatoza)

Kolangiokarcinoma intrahepatike (iCC) – faktorë rreziku

Rreziku i kancerit të kanaleve biliare brenda (dhe jashtë) mëlçisë rritet kryesisht për shkak të inflamacionit kronik të kanaleve biliare, i cili mund të ketë shkaqe të ndryshme. Për shembull, kanceri i kanalit biliar shpesh shfaqet te pacientët me kolengit primar sklerozues (PSC). Ky është një inflamacion kronik, i lidhur me autoimun, i kanalit biliar.

Shkaktarë të tjerë të mundshëm të inflamacionit kronik të kanalit biliar dhe për këtë arsye një faktor rreziku për kancerin e kanalit biliar janë infeksionet kronike, për shembull me bakteret tifoide, viruset e hepatitit B ose të hepatitit C, HIV ose parazitë të ndryshëm (si p.sh. rrahja e mëlçisë kineze).

Hemangiosarkoma e mëlçisë – faktorë rreziku

Një tjetër faktor rreziku për një tumor kanceroz me origjinë nga enët e gjakut janë steroidet anabolike, të cilat abuzohen nga disa atletë dhe bodybuilders për të ndërtuar muskuj.

Kanceri i mëlçisë: ekzaminimet dhe diagnoza

Personi i duhur për të kontaktuar nëse dyshoni për kancer të mëlçisë është mjeku juaj i familjes ose një specialist i mjekësisë së brendshme dhe gastroenterologjisë.

Për njerëzit me faktorë të caktuar rreziku për kancerin e mëlçisë (si cirroza e mëlçisë, infeksioni kronik i hepatitit B ose C), ekzaminimet e rregullta mund të jenë të dobishme për zbulimin e hershëm të kancerit të mëlçisë.

Historia mjekësore dhe ekzaminimi fizik

Si fillim, mjeku do të marrë historinë tuaj mjekësore (anamnezën) në një konsultë të detajuar. Ai do t'ju kërkojë të përshkruani simptomat tuaja në detaje dhe do t'ju pyesë për gjendjen tuaj të përgjithshme shëndetësore, stilin e jetesës dhe çdo sëmundje themelore. Pyetjet e mundshme në këtë drejtim janë, për shembull

 • Keni inflamacion kronik të mëlçisë (hepatit) ose cirrozë të mëlçisë?
 • Sa alkool pini çdo ditë? A ka pasur raste në jetën tuaj kur keni pirë më shumë?
 • A keni partnerë seksualë që ndryshojnë shpesh? (-> Rritja e rrezikut të hepatitit B dhe C)

Intervista pasohet nga një ekzaminim fizik: në rastin e kancerit të mëlçisë, mëlçia mund të zmadhohet aq shumë sa që mjeku ta ndjejë atë nën harkun e djathtë brinjor. Në rastin e cirrozës së mëlçisë - faktori më i rëndësishëm i rrezikut për kancerin e mëlçisë (më saktë: kanceri i qelizave të mëlçisë) - sipërfaqja e mëlçisë është zakonisht me gunga dhe e parregullt. Kjo mund të ndihet edhe.

Si rregull, mjeku prek edhe barkun me gishta (perkusion). Kjo i lejon atij të përcaktojë nëse ka ujë në bark (ascit). Ky është shpesh rasti me sëmundje serioze të mëlçisë si kanceri i mëlçisë.

Bazuar në historinë mjekësore dhe ekzaminimin fizik, mjeku tashmë mund të vlerësojë përafërsisht nëse kanceri i mëlçisë është i pranishëm. Megjithatë, ekzaminimet e mëtejshme janë gjithmonë të nevojshme për një diagnozë të besueshme.

Testet e gjakut

Vlera e AFP-së është më e rëndësishme për monitorimin e progresit sesa për diagnostikimin e kancerit të mëlçisë.

Në gjak maten edhe vlera të ndryshme të mëlçisë si parametra të përgjithshëm të funksionit të mëlçisë. Këto përfshijnë enzimat e mëlçisë (të tilla si AST/GOT dhe ALT/GPT), parametrat e sintezës së mëlçisë (faktorët e koagulimit të gjakut të varur nga vitamina K, albumina, kolinesteraza) dhe vlerat që zakonisht janë të ngritura në rastin e stazës biliare (gama-GT, AP , bilirubinë).

Procedurat e imazhit

Një ekzaminim me ultratinguj (sonografi) jep një vlerësim fillestar të gjendjes së mëlçisë. Mund të zbulojë ndryshime strukturore në organ dhe ndoshta një tumor. Imazhet më të qarta mund të merren duke administruar një agjent kontrasti (ekografi me kontrast, CEUS).

Përveç kësaj, shpesh përdoren imazhe me rezonancë magnetike (MRI) dhe/ose tomografi kompjuterike (CT). Ato ofrojnë imazhe më të detajuara sesa një ultratingull normal – veçanërisht nëse pacientit i jepet një agjent kontrasti gjatë ekzaminimit, siç ndodh zakonisht.

Rëndësia e procedurave të ndryshme imazherike varet nga rasti individual. Për shembull, nëse dyshohet për kancer të qelizave të mëlçisë (karcinoma hepatocelulare) në pacientët me cirrozë të mëlçisë, rekomandohet një MRI me kontrast si një procedurë imazherike diagnostike.

Nëse një MRI nuk mund të kryhet (p.sh. në pacientët me një stimulues kardiak) ose nëse gjetjet janë të paqarta, një tomografi kompjuterike (CT) dhe/ose një ekzaminim me ultratinguj me kontrast (CEUS) përdoret si një procedurë alternative diagnostike.

Biopsi

Ndonjëherë kanceri i mëlçisë mund të diagnostikohet me siguri vetëm nëse një mostër inde merret dhe ekzaminohet mikroskopikisht në laborator. Mostra e indeve merret me anë të një punksioni: mjeku fut një gjilpërë të imët të zbrazët në mëlçi nëpërmjet murit të barkut nën drejtimin me ultratinguj ose CT dhe nxjerr indet nga zona e dyshimtë. Pacientit i jepet një anestezi lokale për procedurën në mënyrë që të mos ndjejë dhimbje.

Kanceri i mëlçisë: klasifikimi sipas përhapjes

Klasifikimi TNM për kancerin e mëlçisë:

Madhësia e tumorit (T):

 • T1: Një tumor i vetëm (i vetmuar) që nuk ka prekur ende asnjë enë gjaku.
 • T2: Tumor solitar me përfshirje vaskulare ose disa tumore (të shumëfishta) me një diametër maksimal prej pesë centimetra.
 • T3: Tumoret e shumëfishtë me një diametër prej më shumë se pesë centimetra ose tumoret që prekin një degë më të madhe të venës porta dhe venës hepatike.
 • T4: Tumor(et) me pushtim të organeve ngjitur ose tumor(t) me perforim të peritoneumit.

Nyjet limfatike (N):

 • NX: Përfshirja e nyjeve limfatike nuk mund të vlerësohet.
 • N0: Nyjet limfatike nuk preken nga qelizat e kancerit.
 • N1: Nyjet limfatike preken nga qelizat e kancerit.

Metastazat e largëta (M):

 • MX: Metastazat e largëta nuk mund të vlerësohen.
 • M0: Nuk ka metastaza të largëta.
 • M1: Metastaza të largëta të pranishme (p.sh. në mushkëri).

Fazat e UICC:

Faza UICC

Klasifikimi i TNM

Skena I

Deri në T1 N0 M0

Faza II

Deri në T2 N0 M0

Faza III

Deri në T4 N0 M0

Faza IVa

Çdo T N1 M0

Faza IVb

Çdo T, çdo N dhe nga M1

Kanceri i mëlçisë: Trajtimi

Një operacion ofron mundësinë për të kuruar pacientin me kancer të mëlçisë duke hequr pjesën e sëmurë të mëlçisë (rezeksion i pjesshëm) ose të gjithë mëlçinë. Në rastin e fundit, pacienti merr një mëlçi dhuruese si zëvendësim (transplant i mëlçisë).

Në shumicën e rasteve, megjithatë, kanceri i mëlçisë është tashmë shumë i avancuar për kirurgji në kohën e diagnozës. Në vend të një operacioni ose për të kapërcyer kohën deri në një transplant të mëlçisë, merren parasysh masat lokale për të shkatërruar tumorin (terapi ablative lokale).

Nëse kanceri i mëlçisë nuk mund të eliminohet plotësisht me anë të operacionit ose ablacionit lokal, pacientët mund të trajtohen me embolizim transarterial (kimio ose radio) dhe/ose mjekim. Ndonjëherë merret parasysh edhe terapia me rrezatim me precizion të lartë (radioterapi me precizion të lartë). Qëllimi i këtyre trajtimeve është të ngadalësojnë rritjen e tumorit dhe të zgjasin kohën e mbijetesës së të prekurve.

Kirurgji / transplant i mëlçisë

Nëse kanceri i mëlçisë është përhapur në aq shumë zona të organit sa që një rezeksion i pjesshëm kirurgjik nuk është më i mundur, i gjithë organi mund të hiqet dhe të zëvendësohet me një mëlçi dhuruese. Megjithatë, një transplant i tillë i mëlçisë është vetëm një opsion për një numër të vogël pacientësh, pasi duhet të plotësohen kushte të ndryshme. Për shembull, tumori duhet të jetë i kufizuar në mëlçi dhe nuk duhet të ketë ende metastaza të formuara (metastaza të kancerit të mëlçisë) - për shembull në nyjet limfatike.

Procedurat ablative lokale

Ekzistojnë procedura të ndryshme ablative lokale për trajtimin e kancerit të mëlçisë. Këtu janë ato më të rëndësishmet:

Në ablacionin me mikrovalë (MWA), indi i tumorit nxehet gjithashtu lokalisht dhe kështu shkatërrohet. Megjithatë, përdoren temperatura edhe më të larta (deri në 160 gradë) sesa në ablacionin me radiofrekuencë (RFA).

Një tjetër metodë e terapisë ablative lokale për kancerin e mëlçisë është injeksioni perkutan i etanolit ose acidit acetik (PEI). Në këtë procedurë, mjeku injekton alkool (etanol) ose acid acetik përmes murit të barkut në zonën e prekur të mëlçisë. Të dyja substancat shkaktojnë vdekjen e qelizave kancerogjene. Indi i shëndetshëm përreth është kryesisht i kursyer. Injeksioni perkutan i etanolit ose acidit acetik zakonisht përsëritet në disa seanca në intervale prej disa javësh.

Ekspertët rekomandojnë ablacionin me radiofrekuencë ose mikrovalë si një procedurë ablative lokale për trajtimin e kancerit të qelizave të mëlçisë (karcinoma hepatocelulare). Injeksionet perkutane të etanolit ose acidit acetik janë provuar të jenë më pak efektive se RFA, për shembull.

Transarterial (kemo)embolizimi (TAE/TACE)

Mjeku avancon një kanulë fleksibël (kateter) në arterien hepatike nëpërmjet një aksesi në arteriet inguinale nën kontrollin me rreze X. Çdo tumor i mëlçisë furnizohet me oksigjen dhe lëndë ushqyese nëpërmjet një ose më shumë degëve të kësaj arterie. Në hapin tjetër, mjeku injekton grimca të vogla plastike në këto enë nëpërmjet kateterit, duke i mbyllur ato – qelizat e kancerit, të cilat tani janë shkëputur nga furnizimi me gjak, vdesin.

Kjo procedurë terapie quhet embolizimi transarterial (TAE). Mund të kombinohet me kimioterapinë lokale: Për këtë qëllim, mjeku injekton edhe një substancë aktive nëpërmjet kateterit në afërsi të tumorit, e cila vret qelizat kancerogjene (agjent kimioterapeutik). Kjo njihet si kemoembolizimi transarterial (TACE).

Radio-embolizimi transarterial (TARE)

Edhe këtu, një kateter futet në arterien hepatike nëpërmjet ijeve. Mjeku më pas përdor këtë kateter për të futur rruaza të shumta të vogla radioaktive në enët që furnizojnë tumorin. Kjo ka dy efekte: Së pari, enët mbyllen në mënyrë që tumori të ndërpritet nga furnizimi me gjak. Së dyti, qelizat e kancerit janë të ekspozuara ndaj një doze të lartë lokale rrezatimi, e cila i vret ato.

Radioterapia me precizion të lartë

Në radioterapi me precizion të lartë, një dozë e lartë rrezatimi drejtohet saktësisht nga jashtë në një zonë të përcaktuar saktësisht të trupit - tumor ose metastazë. Procedura njihet gjithashtu si radioterapi stereotaktike e trupit (SBRT). Konsiderohet kur metodat e tjera të terapisë lokale për trajtimin e kancerit të mëlçisë nuk janë të mundshme.

Droga

Droga të synuara

Përveç sorafenib, frenuesit e tjerë të enzimës (frenuesit e multi-kinazës ose tirozinës kinazës) janë tani në dispozicion për terapinë e kancerit të mëlçisë, duke përfshirë regorafenib dhe lenvatinib.

Për pacientë të caktuar me kancer hepatoqelizor, terapia e kombinuar me antitrupat monoklonalë të prodhuar artificialisht atezolizumab dhe bevacizumab është një opsion. Atezolizumab pengon një proteinë të prodhuar nga qelizat e kancerit (PD-L1), e cila siguron që sistemi imunitar i trupit të mos sulmojë qelizat e tumorit. Duke bllokuar PD-L1, atezolizumab mund të heqë këtë "frenim" të mbrojtjes imune, duke lejuar trupin të ndërmarrë veprime më efektive kundër qelizave malinje.

Bevacizumab frenon në mënyrë specifike faktorin e rritjes VEGF. Kjo prodhohet nga tumoret për të stimuluar formimin e enëve të reja të gjakut - për një furnizim më të mirë të tumorit. Duke frenuar VEGF, bevacizumab mund të zvogëlojë furnizimin dhe rrjedhimisht rritjen e tumorit malinj.

Trajtimi me barna të synuara merret parasysh vetëm për grupet e përzgjedhura të pacientëve.

Kimioterapi sistemike

Mjekët përdorin kimioterapinë sistemike (= kimioterapi që prek të gjithë trupin) për të trajtuar shumë lloje kanceri - d.m.th. barna që në përgjithësi pengojnë rritjen e qelizave që ndahen me shpejtësi (të tilla si qelizat e kancerit).

Megjithatë, një kimioterapi e tillë nuk përdoret si standard për të rriturit me kancer të qelizave të mëlçisë, sepse në përgjithësi ka pak efekt këtu. Megjithatë, mund të konsiderohet në raste individuale, për shembull në fazën përfundimtare të kancerit të mëlçisë si një masë qetësuese (paliative). Megjithëse nuk mund të ndalojë plotësisht përparimin e kancerit të mëlçisë, të paktën mund ta ngadalësojë atë.

Në ndryshim nga të rriturit, fëmijët dhe adoleshentët me kancer hepatoqelizor i përgjigjen mirë kimioterapisë sistemike në pothuajse gjysmën e të gjitha rasteve. Kjo është arsyeja pse është trajtim standard për këtë grup pacientësh.

Kanceri i mëlçisë: rrjedha e sëmundjes dhe prognoza

Megjithatë, tumori malinj shpesh zbulohet vetëm në një fazë të avancuar. Pastaj opsionet terapeutike janë të kufizuara. Ashtu si me shumicën e sëmundjeve tumorale, jetëgjatësia dhe shanset për shërim janë të dobëta në rastin e kancerit të mëlçisë nëse diagnostikohet vonë. Në këtë kohë, qelizat e kancerit tashmë janë përhapur në organe të tjera dhe kanë formuar metastaza (metastaza të kancerit të mëlçisë). Në formën më të zakonshme të kancerit të mëlçisë – karcinoma hepatocelulare (kanceri i qelizave të mëlçisë) – mesatarisht 15 për qind e burrave dhe grave të prekura janë ende gjallë pesë vjet pas diagnozës (shkalla e mbijetesës pesëvjeçare).

Kanceri i mëlçisë: parandalimi

Nëse dëshironi të parandaloni kancerin e mëlçisë, duhet të shmangni sa më shumë që të jetë e mundur faktorët e njohur të rrezikut (shih më lart):

 • Pini alkool vetëm në mënyrë të moderuar ose, në rastin e sëmundjeve kronike të mëlçisë (cirozë, hepatit kronik, etj.), shmangni plotësisht alkoolin. Ky stimulues mund të shkaktojë dëme masive në mëlçi dhe të çojë në cirrozë të mëlçisë brenda viteve - një faktor i rëndësishëm rreziku për zhvillimin e kancerit të mëlçisë.
 • Mos hani ushqime të mykura (të tilla si drithëra, misër, kikirikë ose fëstëkë). Këto duhet të hidhen larg - vetëm heqja e pjesëve të prekura dukshëm nuk është e mjaftueshme. Myku tashmë ka krijuar fije të gjata e të padukshme që kalojnë nëpër ushqim.
 • Gjithashtu këshillohet të shmangni duhanin. Konsumimi i cigareve etj. shoqërohet gjithashtu me një rrezik të shtuar të kancerit të mëlçisë.
 • Njerëzit me sëmundje kronike të mëlçisë duhet të pinë kafe, sepse ajo mund të kundërshtojë përparimin e cikatriceve (fibrozës) të mëlçisë tek këta pacientë dhe të zvogëlojë rrezikun e kancerit të mëlçisë (më saktë: kancerit të qelizave të mëlçisë). Efekti duket të jetë më i dukshëm me tre ose më shumë filxhanë kafe në ditë.
 • Përveç kësaj, trajtimi i duhur i sëmundjeve kronike të mëlçisë (si cirroza, hepatiti B ose C) është i rëndësishëm për të zvogëluar rrezikun e kancerit të mëlçisë.
 • Aktualisht nuk ka asnjë vaksinim për të parandaluar hepatitin C. Megjithatë, masa të tjera (p.sh. mosndarja e pajisjeve të barnave, si shiringat) mund të zvogëlojë rrezikun e infeksionit të hepatitit C dhe si rrjedhojë të kancerit të mëlçisë.
 • Nëse është e mundur, pacientët me diabet jo të varur nga insulina duhet të trajtohen me metforminën për uljen e sheqerit në gjak. Redukton rrezikun e kancerit të mëlçisë (më saktë: kancerit të qelizave të mëlçisë) tek të prekurit.