Tetrazepam: efektet, indikacionet, efektet anësore

Si funksionon tetrazepam

Për shkak të strukturës së tij kimike, tetrazepami i përket grupit të benzodiazepinave, por në literaturë shpesh renditet ndër relaksuesit e muskujve me veprim qendror. Kjo për shkak se efekti i tij relaksues i muskujve, antispazmatik – krahasuar me atë të benzodiazepinave të tjera – është shumë më i theksuar.

Sistemi nervor i njeriut ka substanca të ndryshme mesazhere (neurotransmetues) që mund të kenë një efekt aktivizues ose frenues. Normalisht, ata janë në ekuilibër dhe sigurojnë një përgjigje të përshtatshme ndaj rrethanave të jashtme si pushimi ose stresi.

Një nga këta neurotransmetues - GABA (acidi gamaaminobutirik) - ka një efekt frenues në sistemin nervor sapo të lidhet me vendet e tij të kyçjes (receptorët). Tetrazepam rrit efektin e kësaj substance, duke rezultuar në relaksim dhe qetësim të muskujve.

Absorbimi, degradimi dhe ekskretimi

Kur është përdorur tetrazepam?

Indikacionet për përdorimin e tetrazepamit përfshinin:

  • Tensioni i muskujve, veçanërisht si pasojë e sëmundjeve të shtyllës kurrizore ose nyjeve pranë boshtit
  • @ Sindroma spastike me tension muskulor të rritur patologjikisht nga çdo shkak

Si u përdor tetrazepam

Substanca aktive përdorej kryesisht në formën e tabletave dhe pikave. Doza në fillim të terapisë ishte 50 miligramë në ditë. Më pas mund të rritet ngadalë deri në 400 miligramë në ditë.

Doza duhej të reduktohej tek fëmijët, pacientët e moshuar dhe pacientët me mosfunksionim të mëlçisë ose veshkave.

Rritja dhe ulja e dozës gjithmonë duhet të jetë graduale me tetrazepam, domethënë gradualisht gjatë një periudhe disajavore.

Cilat janë efektet anësore të tetrazepamit?

Herë pas here (në 0.1 deri në XNUMX për qind të të trajtuarve), ndodhën reaksione alergjike të lëkurës dhe dobësi të muskujve. Edhe më rrallë, ka pasur reaksione të rënda të lëkurës (arsyeja e tërheqjes nga tregu), parregullsi menstruale tek gratë dhe ulje e dëshirës seksuale (epsh).

Reaksione të rënda të lëkurës mund të ndodhin në mënyrë të paparashikueshme dhe të papritur edhe pas vitesh të marrjes së tetrazepamit.

Një tjetër efekt anësor i mundshëm është ndryshimi i veprimit (veprimi paradoksal i tetrazepamit): Megjithëse përbërësi aktiv supozohet të ketë efektin e kundërt, ai gjithashtu mund të shkaktojë paradoksalisht aktivizimin e sistemit nervor dhe, si rezultat, gjendje agjitacioni me ankth, gjumë. shqetësime, agresion dhe spazma muskulore.

Çfarë duhet pasur parasysh kur merrni tetrazepam?

contraindications

Tetrazepam nuk duhet të përdoret në:

  • Hipersensitiviteti ndaj substancës aktive ose ndaj ndonjë prej përbërësve të tjerë të ilaçit
  • insuficienca respiratore e dekompensuar (dështimi i frymëmarrjes)
  • Sindroma e apnesë së gjumit

ndërveprime të drogës

Tetrazepam mund të rrisë efektin e barnave të tjera me veprim qendror ose depresiv (përfshirë ilaçet psikotrope, analgjezikët, pilulat e gjumit, ilaçet kundër alergjive). Efekti qetësues i alkoolit përmirësohet gjithashtu nga tetrazepami, kështu që konsumimi i alkoolit dekurajohet gjatë përdorimit.

Përdorimi i njëkohshëm i cisapridit (rrit lëvizshmërinë e zorrëve), omeprazolit (“mbrojtës i stomakut”) dhe cimetidinës (ilaç kundër urthit) mund të zgjasë efektin e tetrazepamit. Kjo vlen edhe për neostigminën (agjent kundër rritjes së tonit të muskujve).

Aftësia e trafikut dhe funksionimi i makinerive

Përbërësi aktiv tetrazepam kufizon ndjeshëm aftësinë për të reaguar. Prandaj, pacientët janë këshilluar të mos përdorin makineri të rënda ose të marrin pjesë aktive në trafikun rrugor pas marrjes së ilaçit.

Kufizimi i moshës

Tetrazepam është kundërindikuar tek fëmijët nën një vjeç.

Shtatzënia dhe laktacioni

Këto janë gjendje dobësie tek të porsalindurit me dobësi në pirje, ngadalësim të ritmit të frymëmarrjes, ulje të pulsit, mungesë oksigjeni dhe dobësi të muskujve. Në vend të kësaj, kaloni në medikamente të studiuara më mirë:

Ibuprofeni dhe diklofenaku (deri në javën e 30-të të shtatzënisë) përfaqësonin alternativa të testuara mirë në këtë drejtim. Nëse është e nevojshme, diazepami i studiuar më mirë mund të përdoret gjithashtu për një kohë të shkurtër.

Ashtu si të gjitha benzodiazepinat, tetrazepami kalon në qumështin e gjirit. Prandaj, gjatë laktacionit, ilaçi ishte kundërindikuar ose kërkohej heqja e gjirit. Edhe për trajtimin që zgjat një deri në dy ditë, prodhuesi rekomandoi që ushqyerja me gji të ndërpritet përafërsisht 48 orë pas dozës së fundit dhe që qumështi të pompohet dhe të hidhet.

Si të merrni medikamente me tetrazepam

Përbërësi aktiv gjithashtu nuk është i disponueshëm komercialisht në Zvicër.

Sa kohë është njohur tetrazepami?

Tetrazepami është njohur si një ilaç nga grupi i të ashtuquajturave benzodiazepina për një kohë relativisht të gjatë. Fillimisht, ilaçi u përdor për të qetësuar dhe lehtësuar ankthin.

Së shpejti, u njoh edhe efekti relaksues i muskujve të përbërësit aktiv. Për një kohë të gjatë, tetrazepami u përdor me sukses për tensionin e dhimbshëm të muskujve - derisa u zbulua rreziku i rrallë i reaksioneve serioze të lëkurës.