Zbulueshmëria e THC në gjak, flokë dhe urinë

Si zbulohet THC?

THC dhe produktet e tij të degradimit zbulohen me ndihmën e testeve speciale të drogës. Nga njëra anë, këto mund të jenë teste të shpejta THC të lehta për t'u përdorur - për shembull shirita testimi THC - të cilat japin një tregues të konsumit të kanabisit. Nëse sasia e matur është mbi të ashtuquajturën cut-off, testi konsiderohet pozitiv. Kufiri është një prag mbi të cilin duhet të supozohet përdorimi i drogës.

Nga ana tjetër, për zbulimin e kanabisit përdoren edhe metoda të sofistikuara laboratorike si kromatografia e gazit-spektrometria e masës, e cila mund të përcaktojë shtesë sasinë dhe shpesh edhe llojin e konsumit.

Si funksionon shpërbërja e THC në trup?

Mënyra më e zakonshme e gëlltitjes së THC është pirja e duhanit të kanabisit në formën e hashashit (rrëshirës) ose marihuanës (lule), ose i prerë me duhan si të ashtuquajtur nyje. Përveç kësaj, THC përpunohet në ushqim ose pije. THC është një substancë lipofile (në greqisht për yndyrëdashës), pra lidhet me yndyrën. Meqenëse trupi konverton (metabolizon) THC shumë shpejt nëpërmjet hapave të ndërmjetëm në acid karboksilik THC, vetëm metabolitët mund të zbulohen pas disa orësh. Megjithatë, këto kanë një gjysmë jetë shumë më të gjatë, kështu që acidi karboksilik THC mund të gjendet edhe në lëngjet e trupit deri në javë pas konsumimit të fundit, në varësi të shpeshtësisë së përdorimit.

Sa kohë zbulohet THC në gjak?

Sa kohë zbulohet THC në urinë?

Testi i urinës për acidin karboksilik THC është metoda më e përdorur, pasi lejon që kanabisi të zbulohet shumë shpejt dhe me lehtësi. Përveç kësaj, metabolitët mund të zbulohen këtu deri në disa javë nëse konsumimi bëhet rregullisht. Kështu, edhe pirja e duhanit të kanabisit një herë mund të çojë në zbulimin pozitiv pas 24 deri në 36 orësh. Përdorimi i përsëritur çon në një periudhë zbulimi prej pesë deri në shtatë ditë, dhe abuzimi kronik mund të zbulohet edhe për disa javë.

Sa kohë zbulohet THC në flokë?

Teorikisht, produktet e degradimit të THC përfshihen në matricën e flokëve gjatë rritjes së flokëve. Duke supozuar se shkalla e rritjes është një centimetër në muaj, përdorimi i THC mund të zbulohet në dymbëdhjetë centimetra flokë që kanë ndodhur deri në një vit më parë. Megjithatë, analiza e flokëve është një procedurë shumë e prirur ndaj gabimeve, pasi edhe një marrje javore e THC shpesh nuk zbulohet nga testi. Në të kundërt, edhe përdorimi i një shampo kërpi mund të çojë në mbajtjen e përbërësve aktivë që rezultojnë në një rezultat pozitiv të testit.

Çfarë duhet të keni parasysh kur bëhet fjalë për zbulueshmërinë e THC?

Meqenëse një test i shpejtë THC jep vetëm prova pozitive të konsumit, por nuk lejon asnjë deklaratë në lidhje me sasinë e konsumuar, kontrollet e trafikut, për shembull, mund të rezultojnë në pasoja të rënda ligjore, edhe pse efekti dehës tashmë është zhdukur.