Teofilina: Efektet, Fushat e Aplikimit, Efektet anësore

Si funksionon teofilina

Teofilina ka një efekt bronkodilator dhe pengon çlirimin e substancave të dërguara që janë të nevojshme për një përgjigje inflamatore. Prandaj, përbërësi aktiv mund të përdoret – përveç terapisë me thithje – për të parandaluar dhe trajtuar gulçimin (si në astmën bronkiale dhe COPD).

Në shumicën e rasteve, sulmi shkaktohet nga një reaksion alergjik (astma alergjike). Për shkak të një predispozicioni gjenetik, pacientët janë veçanërisht të ndjeshëm ndaj disa shkaktuesve (alergjenëve). Në kontakt, sistemi mbrojtës i trupit (sistemi imunitar) reagon tepër dhe mushkëritë "spazmë".

Sëmundja pulmonare obstruktive kronike (COPD) mund ose nuk mund të shoqërohet me një përgjigje inflamatore. Dallimi nga astma, thënë thjesht, është se bronket e ngushtuara në COPD nuk kthehen në gjendjen e tyre origjinale pavarësisht terapisë optimale. Prandaj, kjo quhet "obstruksion jo i kthyeshëm i rrugëve të frymëmarrjes".

Absorbimi, degradimi dhe ekskretimi

Pas përthithjes nga goja (nga goja), substanca aktive praktikisht absorbohet plotësisht nga zorrët në gjak. Degradimi ndodh në mëlçi, pas së cilës produktet e degradimit ekskretohen kryesisht nga veshkat.

Kur përdoret teofilina?

Indikacionet për përdorimin (indikacionet) e teofilinës orale përfshijnë:

 • Trajtimi dhe parandalimi i astmës bronkiale të vazhdueshme.
 • @ Trajtimi dhe parandalimi i sëmundjes obstruktive të moderuar deri në të rëndë të rrugëve të frymëmarrjes (të tilla si COPD, emfizema)

Indikacionet për teofilinë intravenoze përfshijnë:

Si përdoret teofilina

Teofilina ka një "gamë terapeutike" shumë të ngushtë. Kjo do të thotë se për sa i përket dozës, ekziston vetëm një kufi shumë i hollë midis joefektivitetit dhe mbidozimit, në të cilin gjendet doza e duhur për efekt optimal.

Përbërësi aktiv mund të përdoret gjithashtu për shqetësime akute të frymëmarrjes. Në këtë rast, disponohen solucione që injektohen në mënyrë intravenoze dhe kështu mund të zhvillojnë efektin e tyre menjëherë.

Doza përcaktohet individualisht për çdo person. Nivelet optimale në gjak janë midis 5 dhe 15 mikrogramë për mililitër.

Në mënyrë optimale, teofilina kombinohet me medikamente të tjera për çrregullimet e frymëmarrjes si glukokortikoidet ose β2-simpatomimetikët si salbutamol, salmeterol ose fenoterol.

Për shkak të gamës së saj të ngushtë terapeutike dhe efektit më të dobët në krahasim me ilaçet e thithura, teofilina nuk është një agjent i linjës së parë për trajtimin e sëmundjeve të frymëmarrjes.

Cilat janë efektet anësore të teofilinës?

Për shkak të gamës së saj të ngushtë terapeutike, teofilina mund të mbidozohet lehtësisht: Simptomat më pas shfaqen në nivele të ulëta në gjak deri në 20 mikrogramë për mililitër dhe bëhen më të shpeshta dhe të rënda sa më e rëndë të jetë mbidoza.

Simptomat akute përfshijnë nauze, të vjella, diarre, shqetësim, dridhje, rritje ose ulje të presionit të gjakut, rritje të ritmit të frymëmarrjes, aritmi kardiake, konvulsione dhe në raste të rënda koma.

Nëse vëreni ndonjë shenjë të mbidozimit, kontaktoni një mjek sa më shpejt të jetë e mundur!

Çfarë duhet pasur parasysh kur merrni teofilinë?

contraindications

Barnat që përmbajnë teofilinë nuk duhet të përdoren në:

 • mbindjeshmëria e njohur ndaj teofilinës ose ndonjërit prej përbërësve të tjerë të ilaçit
 • infarkti akut i miokardit
 • @ forma të caktuara të aritmisë kardiake

ndërveprime të drogës

Teofilina mund të ndërveprojë me disa medikamente të tjera. Për shembull, kur administrohet në të njëjtën kohë, rrit efektet e substancave të mëposhtme:

 • Kafeina
 • Betasimpatomimetikët (bronkodilatorët)
 • diuretikët (diuretikët)

Në të kundërt, teofilina mund të dobësojë efektet e agjentëve të mëposhtëm:

 • Benzodiazepinat (qetësuesit)
 • Litium (p.sh., për çrregullimin bipolar)
 • Beta-bllokues (ilaçe për zemrën)

Ilaçet e mëposhtme fuqizojnë efektet dhe efektet anësore të teofilinës:

 • disa antibiotikë (të tillë si eritromicina, klaritromicina dhe shumë fluorokinolone)
 • propranolol (beta bllokues)
 • cimetidina dhe ranitidina (ilaçe për problemet e stomakut)
 • Aciclovir (ilaç për herpesin)

Marrja e medikamenteve të mëposhtme do të dobësojë efektivitetin e teofilinës:

 • rifampicina (antibiotik kundër tuberkulozit)
 • Kantarioni (kundër disponimit depresiv)

Duhanpirësit në përgjithësi kanë dyfishin e shkallës së ndarjes së teofilinës sesa joduhanpirësit. Kjo zakonisht kërkon një rregullim të dozës.

Për shkak të mundësive të shumta për ndërveprim, nivelet plazmatike të teofilinës duhet të monitorohen gjithmonë kur ka një ndryshim në mjekim - d.m.th., pacientit i jepet një ilaç tjetër ose ndërpret një ilaç të përdorur më parë.

Trafikueshmëria dhe funksionimi i makinerive

Kufizimet e moshës

Foshnjat nën moshën gjashtë muajsh duhet të marrin medikamente që përmbajnë teofilinë vetëm pas një vlerësimi të rreptë të rrezikut-përfitimit nga mjeku kurues.

Shtatzënia dhe laktacioni

Ilaçet që përmbajnë teofilinë mund të merren edhe gjatë ushqyerjes me gji. Megjithatë, substanca aktive kalon në qumështin e gjirit. Në varësi të nivelit të plazmës së nënës, kjo mund të çojë në një akumulim të substancës aktive tek foshnja, kështu që foshnja duhet të monitorohet me kujdes për efekte anësore.

Këshillohet që të zgjidhni dozën më të ulët të mundshme të teofilinës dhe të shmangni pijet me kafeinë si gjatë shtatzënisë ashtu edhe gjatë ushqyerjes me gji.

Barnat që përmbajnë teofilinë janë subjekt i recetës në Gjermani, Austri dhe Zvicër. Prandaj, ato mund t'i merrni vetëm në një farmaci me recetë nga mjeku juaj.

Sa kohë ka qenë e njohur teofilina?

Teofilina ka qenë e njohur për një kohë relativisht të gjatë. Substanca u izolua për herë të parë nga gjethet e çajit që në vitin 1888. Megjithatë, struktura e saj kimike nuk u sqarua plotësisht deri në vitin 1895.

Përfaqësues të ksantinës (teofilinë, teobrominë, kafeinë) gjenden në kokrrat e kafesë, çajin e zi dhe jeshil, arrat kola dhe guarana.