Termoterapia: Aplikimi, Procedurat, Efektet

Çfarë është termoterapia?

Termoterapia është një degë e terapisë fizike dhe rrjedhimisht e fizioterapisë. Ai përfshin të gjitha format e trajtimit fizik në të cilin nxehtësia (terapi me nxehtësi) ose të ftohtit (terapia e ftohtë) përdoren posaçërisht për të lehtësuar ankesat fizike dhe ndonjëherë edhe psikologjike.

Si aplikimet e nxehtësisë ashtu edhe të ftohtit ndikojnë në tensionin e muskujve dhe qarkullimin e gjakut dhe lehtësojnë dhimbjen. Ato pothuajse gjithmonë përshkruhen si ndihmës për të mbështetur efektin e formave të tjera të fizioterapisë si masazhet dhe fizioterapia.

Termoterapia me nxehtësi: terapi termike

Nxehtësia zgjeron enët e gjakut në mënyrë që gjaku të rrjedhë më lehtë përmes tyre - qarkullimi i gjakut promovohet, produktet e mbeturinave metabolike largohen më shpejt dhe substancat e dërguara nga sistemi imunitar qarkullojnë në mënyrë më efektive. Dhimbja gjithashtu mund të ulet pasi traktet nervore lehtësohen. Përveç kësaj, nxehtësia relakson muskujt, e bën indin lidhës më fleksibël dhe rrit rrjedhshmërinë (viskozitetin) e lëngut sinovial.

Kur përdoret terapia me nxehtësi?

Fushat e aplikimit për terapi termike janë

 • tensioni i përgjithshëm i muskujve
 • Paraliza jo e plotë me tension të rritur spazmatikisht të muskujve (pareza spastike), për shembull si rezultat i një goditjeje në tru
 • sëmundjet (degjenerative) të lidhura me konsumin si artroza, rrëshqitja e disqeve, stenoza e kanalit kurrizor
 • Ankesat e organeve funksionale si dhimbje barku me sindromën e zorrës së irrituar

Për disa kushte, terapia me nxehtësi këshillohet vetëm në situata të caktuara:

Për shembull, në rastin e një disku të rrëshqitur, nxehtësia mund të relaksojë ose relaksojë muskujt përreth dhe kështu të zbusë pak dhimbjen (p.sh. shishe me ujë të nxehtë, suva të nxehtë, seancë sauna, rrezatim infra të kuqe). Në të kundërt, shumica e pacientëve i shohin më të këndshme aplikimet e ftohta (p.sh. kompresat e ftohta) për acarimin nervor të shkaktuar nga prolapsi.

Trajtimi me nxehtësi për përdhesin mund të jetë i dobishëm nëse një kyç nuk është i përflakur dhe i fryrë në mënyrë akute. Në këtë fazë akute, aplikimet e ftohta janë më të dobishme - ato kundërshtojnë proceset inflamatore dhe ënjtjen. E njëjta gjë vlen edhe për aplikimin e nxehtësisë për osteoartritin: të ftohtit për kyçet e inflamuara akute, përndryshe nxehtësia.

Si përdoret terapia e nxehtësisë?

Terapia e nxehtësisë përdor "media" të ndryshme për të aplikuar stimujt e nxehtësisë. Shembuj:

 • Infra të kuqe: Drita infra e kuqe gjeneron nxehtësi në pjesën e trupit që trajtohet.
 • Ultratinguj: Valët e zërit shkaktojnë dridhje dhe efekte nxehtësie në zonën e trajtuar të trupit. Kjo nxit qarkullimin e gjakut, stimulon metabolizmin dhe gjithashtu ngroh shtresat më të thella të indeve.
 • Ajri i nxehtë: Trajtimi me ajër të nxehtë relakson muskujt dhe lehtëson dhimbjen.

Trajtimi termik si një ilaç në shtëpi

Trajtime të ndryshme termike mund të përdoren si kura shtëpiake. Më e njohura është ndoshta shishja e ujit të nxehtë: nxehtësia e thatë mund të sigurojë lehtësim për një gamë të gjerë sëmundjesh - nga këmbët e ftohta deri te dhimbjet e stomakut dhe muskujt e tensionuar.

Ju gjithashtu mund të përdorni një gur qershie ose një jastëk të shkruar në të njëjtën mënyrë si një shishe me ujë të nxehtë. Ngroheni paraprakisht në mikrovalë ose furrë (ndiqni udhëzimet e prodhuesit!). Mund të mësoni më shumë rreth efektit dhe përdorimit të çantave të tilla prej pëlhure të mbushura me "kokrra" të ndryshme në artikullin Jastëkët me grurë.

Një llapë e ngrohtë me qepë mund të ndihmojë me dhimbjen e veshit: Mbështilleni një qepë kuzhine të grirë imët në një leckë të hollë, ngroheni, vendoseni në veshin që ju dhemb dhe sigurojeni me një shirit koke ose kapak. Mund të gjeni informacion më të detajuar se si të përgatisni dhe përdorni këtë ilaç shtëpiak të provuar dhe të testuar në artikullin Llapë me qepë.

Një kompresë e ngrohtë mund të jetë e mirë edhe për pjesë të tjera të trupit. Një kompresë ose mbështjellje e nxehtë gjoksi rekomandohet për kollën e vazhdueshme dhe spazmatike. Megjithatë, për këtë duhet të jeni pa temperaturë. Më shumë rreth aplikimit dhe paralajmërimeve të rëndësishme mund të lexoni në artikullin Kompresat e gjoksit.

Një kompresë ose mbështjellje paksa e gjizës në gjoks mund të ndihmojë gjithashtu me kollën. Si t'i përgatisni dhe t'i aplikoni saktë mund ta mësoni në artikullin Kompresa me gjizë (kompresa me gjizë).

Trajtimi i sëmundjeve të frymëmarrjes si bronkiti ose pneumonia mund të mbështetet edhe me një kompresë me miell mustarde. Vaji esencial i mustardës irritues i lëkurës ka një efekt të fortë nxitës të qarkullimit. Më shumë për efektin, përgatitjen dhe aplikimin e kompresës së mustardës mund të mësoni në artikullin Mustardë.

Ngrohtësia ose uji i nxehtë dhe banjat janë nën titullin e hidroterapisë. Ju mund të lexoni më shumë rreth kësaj këtu.

Mjetet juridike në shtëpi kanë kufijtë e tyre. Nëse simptomat tuaja vazhdojnë për një periudhë më të gjatë kohore, nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen, gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek.

Kur terapia e nxehtësisë nuk është e përshtatshme?

Ndonjëherë aplikimi i nxehtësisë nuk këshillohet ose duhet të diskutohet fillimisht me një mjek. Kjo vlen në rastet e mëposhtme, për shembull:

 • Inflamacion akut si infeksione të ngjashme me gripin ose inflamacion akut të kyçeve
 • temperaturë (e lartë).
 • Lëndimet e hapura të lëkurës ose acarimet e lëkurës në zonën e trupit që do të trajtohet
 • Tensioni i lartë i gjakut (hipertensioni)
 • Tiroidja mbipopulluese (hipertiroidizëm)
 • Kanceri (veçanërisht në një fazë të avancuar)
 • Tendenca për gjakderdhje
 • Çrregullime të qarkullimit të gjakut si këmbët e duhanpirësit, tromboza, venat me variçe
 • Çrregullime të ndjeshmërisë (perceptimi i reduktuar i stimujve të ndjeshëm si nxehtësia dhe i ftohti)
 • Hipersensitiviteti i njohur ndaj nxehtësisë
 • mosha e avancuar

Mjeku mund t'ju tregojë nëse terapia e nxehtësisë është e dobishme në rastin tuaj dhe për simptomat tuaja, dhe nëse po, në çfarë forme. Për shembull, ai ose ajo mund t'ju lejojë të aplikoni nxehtësi të lehtë (p.sh. jastëkë me grurë) dhe të këshillojë vetëm kundër nxehtësisë intensive (p.sh. kompresa të nxehta dhe të lagështa).

Për paralajmërime të mëtejshme për aplikime të veçanta të nxehtësisë si qeskat e qepëve, kompresat me patate ose gjoks, ju lutemi referojuni artikujve përkatës.

Termoterapia me të ftohtë: terapi e ftohtë

I ftohti ngushton enët e gjakut, zvogëlon qarkullimin e gjakut dhe ngadalëson proceset metabolike. Kjo mund të kundërshtojë ënjtjen. Përveç kësaj, i ftohti shkakton rritje të tensionit të muskujve kur aplikohet për një periudhë të shkurtër kohore, por relakson muskujt nëse stimuli zgjatet. Fakti që i ftohti bllokon përkohësisht nervat dhe receptorët e dhimbjes ka një efekt qetësues. Trajtimi i ftohtë mund të përdoret gjithashtu për të luftuar inflamacionin.

Mund të lexoni më shumë rreth efekteve dhe përdorimit të terapisë së ftohtë dhe aplikimeve të ftohjes si ilaç në shtëpi në artikullin Krioterapia.