Torakoskopia: Çfarë do të thotë

Çfarë është torakoskopia?

Në ditët e sotme, procedura zakonisht kryhet si torakoskopi me video (TVSH). Gjatë ekzaminimit, mjeku mund të kryejë edhe procedura minimale invazive, si marrja e mostrës së indit nga pleura ose heqja e një lobi të mushkërive (në rastin e kancerit të mushkërive). Mjekët më pas flasin për kirurgji torakoskopike të asistuar me video (VATS).

Kur kryhet torakoskopia?

 • akumulim i paqartë i lëngjeve në zgavrën pleurale (efuzion pleural)
 • kanceri i dyshuar i mushkërive ose kanceri i pleurës së mushkërive
 • sëmundjet difuze të parenkimës së mushkërive
 • sëmundje inflamatore e paqartë në kraharor
 • akumulimi i përsëritur i ajrit në zgavrën pleurale (pneumotoraks)
 • cistet në mushkëri

Kur nuk duhet kryer torakoskopia?

Disa sëmundje shoqëruese ndalojnë përdorimin e torakoskopisë. Këto përfshijnë, për shembull, çrregullime të koagulimit të gjakut ose sëmundje të zemrës si një atak i fundit në zemër, dështim i zemrës (insuficiencë kardiake) ose aritmi kardiake.

Çfarë bëni gjatë një torakoskopie?

Para ekzaminimit, mjeku do t'ju japë një anestezik lokal dhe një qetësues. Megjithatë, torakoskopia mund të kryhet edhe me anestezi të përgjithshme, në mënyrë që të mos vini re asgjë nga ekzaminimi.

Në fund të ekzaminimit, mjeku fut një tub plastik përmes të cilit hiqet çdo ajër ose lëngje që ka hyrë në gjoks. Heqja e ajrit lejon që mushkëritë të ri-zgjerohen dhe të rifillojnë aktivitetin e frymëmarrjes.

Cilat janë rreziqet e torakoskopisë?

Torakoskopia është një procedurë relativisht e sigurt. Relativisht shpesh, ethet shfaqen pas ekzaminimit. Rreziqet e rralla përfshijnë:

 • Gjakosje
 • Embolia e gazit ose akumulimi i ajrit në inde (emfizemë)
 • Çrregullime të frymëmarrjes
 • Problemet e qarkullimit të gjakut
 • reaksione alergjike ndaj materialeve ose ilaçeve të përdorura
 • infeksionet

Çfarë duhet të kem parasysh pas një torakoskopie?