Fyt: Funksioni, Anatomia dhe Çrregullimet

Çfarë është faringu?

Faringu është një tub muskulor 12 deri në 15 cm i gjatë i veshur me membranë mukoze. Ajo është e ndarë në tre seksione të shtrira njëra poshtë tjetrës. Nga lart poshtë janë nazofaringu, faringu oral dhe faringu i laringut:

Hapjet e zgavrës së hundës (choanas) dhe dy trumpetave të veshit (tuba auditiva ose tubi Eustachian) hapen në nazofaringë (nazofaringë ose epifaringë). Trumbetat e veshit sigurojnë lidhjen me veshin e mesëm dhe janë të rëndësishme për barazimin e presionit. Epifaringu përmban bajamet e faringut, të cilat janë të rëndësishme për mbrojtjen e imunitetit lokal. Në muret anësore janë kordat anësore, një ind limfatik i ngjashëm me bajame.

Faringu oral (oropharynx ose mesopharynx) shtrihet nga uvula në epiglotis. Ajo është e lidhur me zgavrën e gojës me një hapje të gjerë (isthmus faucium). Anash në mesofaring, midis harqeve palatale, shtrihen bajamet palatine, të cilat mund të shihen kur goja është e hapur.

Cili është funksioni i faringut?

Nga njëra anë, faringu ka funksion të mundësojë gëlltitjen me muskujt e faringut, të cilët formojnë murin e pasmë dhe muret anësore. Duke shkurtuar dhe ngritur faringun, epiglotis ulet mbi laring, duke siguruar që ushqimi të hyjë në ezofag dhe jo në trake kur gëlltitet.

Së dyti, faringu është i rëndësishëm për mbrojtjen imune lokale. Bajamet e faringut (tonsilla pharyngea), bajamet palatine (tonsilla palatina) dhe kordat anësore së bashku formojnë unazën faringeale limfatike (unaza faringeale e Waldeyer), zhvillimi i së cilës fillon qysh në muajin 3-4 embrional. Ai njeh mikrobet pushtuese dhe paralajmëron sistemin imunitar për t'i bërë ato të padëmshme.

Për më tepër, faringu, zgavra e gojës dhe zgavra e hundës janë të nevojshme për formimin e zërit, për artikulim dhe si një dhomë rezonance.

Ku ndodhet faringu?

Çfarë problemesh mund të shkaktojnë faringun?

Faringjiti akut është shumë i zakonshëm dhe zakonisht shkaktohet nga viruset. Shfaqet në formën e dhimbjes së fytit dhe vështirësisë në gëlltitje dhe zakonisht shërohet pa asnjë problem. Nëse inflamacioni shtrihet edhe në mukozën e hundës, mjeku e quan atë si rinofaringit. Dhimbja e fytit më pas bashkohet me rrjedhjen e hundës.

Në rast të dhimbjeve të forta, temperaturës së lartë dhe akumulimit të dukshëm të qelbit në fyt (veshje të bardha në të verdhë), zakonisht bëhet fjalë për faringjit purulent të shkaktuar nga bakteret. Duhet të trajtohet patjetër nga një mjek. Në të prekurit, kordat anësore zakonisht janë gjithashtu të fryrë dhe shumë të kuq. Ky quhet faringjit lateral (angina lateralis).

Nëse faringjiti zgjat më shumë se tre muaj, quhet kronik. Atëherë shkaku nuk janë mikrobet, por, për shembull, pirja e tepërt e duhanit ose terapia me rrezatim.

Në raste më të rralla, bajamet shkaktohen nga viruset. Nëse patogjen është i ashtuquajturi virus Epstein-Barr, sëmundja quhet ethet e gjëndrave Pfeiffer.

Sëmundjet tumorale në zonën e fytit janë gjithashtu të mundshme.