Thrombendarterektomia: Përkufizimi, Procedura dhe Rreziqet

Çfarë është tromboendarterektomia?

Tromboendarterektomia (TEA) është një procedurë kirurgjikale për të hapur enët e gjakut që janë bllokuar nga një mpiksje gjaku (tromb). Në këtë procedurë, kirurgu heq jo vetëm trombin, por edhe shtresën e brendshme të murit të arteries. Pas një tromboendarterektomie, gjaku rrjedh përsëri në pjesët e trupit që kishin një furnizim më të dobët të gjakut ose nuk kishin furnizim fare me gjak për shkak të bllokimit.

Tromboendarterektomia ndahet në tre lloje:

  • Trombendarterektomia direkte (e hapur).
  • Tromboendarterektomia e mbyllur indirekte
  • Tromboendarterektomia indirekte gjysmë e mbyllur

Kur bëni një tromboendarterektomi?

Arteria karotide

Nëse një seksion më i gjatë i arteries karotide është ngushtuar, kirurgët vaskulare mund të marrin në konsideratë tromboendarterektominë. Opsione të tjera trajtimi përfshijnë futjen e të ashtuquajturave stent - mbështetëse vaskulare të bëra nga fibra metalike ose sintetike - që mbajnë enën e gjakut të hapur ose zëvendësimin e seksionit të sëmurë të arteries karotide me një enë artificiale.

Arteriet e këmbëve

Në të ashtuquajturën sëmundje okluzive arteriale periferike (pAVK), arteriet femorale shpesh preken nga një mbyllje e papritur e enëve të gjakut të shkaktuar nga një mpiksje gjaku. Mungesa e rrjedhjes së gjakut mund të shkaktojë vdekjen e këmbës nën shtrëngim, pasi ajo nuk merr më furnizim të mjaftueshëm me gjak. Shpesh preken edhe arteriet në pjesën e pasme të gjurit ose në pjesën e poshtme të këmbëve. Në varësi të shtrirjes së ngushtimit, operacioni bypass mund të jetë i përshtatshëm për trajtim përveç tromboendarterektomisë.

Arteriet e zorrëve

Arteriet e zorrëve mbyllen kryesisht nga trombet migratore (emboli). Në këtë rast, pacientët vuajnë nga dhimbje të forta barku, përveç simptomave të tjera. Një tromboendarterektomi në arteriet e prekura ndihmon në ruajtjen e zorrëve.

Çfarë bëhet gjatë tromboendarterektomisë?

Para operacionit aktual, kirurgu trajtues ekzaminon tërësisht enën në fjalë. Krahas ekografisë, për këtë ka në dispozicion edhe ekzaminimet me rreze X ose rezonancë magnetike.

Vetë operacioni zakonisht kryhet nën anestezi të përgjithshme, por anestezi lokale shpesh është e mjaftueshme. Pasi kirurgu ka larë, dezinfektuar dhe mbështjellë në mënyrë sterile zonën e kirurgjisë, ai pret lëkurën me një bisturi. Varësisht se cila formë e tromboendarterektomisë zgjidhet, prerjet ndryshojnë.

Tromboendarterektomia direkte

Këtu, kirurgu hap plotësisht pjesën e prekur të enëve të gjakut dhe lëkurën e sipërme. Me anë të një instrumenti kirurgjik (spatula), ai heq mpiksjen e gjakut së bashku me shtresën e brendshme arteriale. Për të parandaluar ringushtimin, kirurgu shpesh qep një pjesë të një ene tjetër në zonën e ngushtuar më parë. Ky i ashtuquajtur njollë rrit ndjeshëm diametrin e arteries.

Tromboendarterektomia indirekte

Pasi arteria të jetë përsëri e përshkueshme, pjesa përkatëse e trupit rrezatohet me rreze x për të kontrolluar nëse ngushtimi është hequr.

Cilat janë rreziqet e një tromboendarterektomie?

Tromboendarterektomia është një procedurë komplekse kirurgjikale me të gjitha rreziqet e operacionit. Pavarësisht procedurave sterile dhe administrimit parandalues ​​të antibiotikëve, indet mund të infektohen me mikrobe. Gjakderdhja mund të ndodhë edhe gjatë ose pas tromboendarterektomisë. Në varësi të ashpërsisë së komplikimeve, operacioni i mëtejshëm mund të jetë i nevojshëm.

Në përgjithësi, vetëm arteriet më të mëdha se pesë milimetra në diametër janë mjaft të mëdha për tromboendarterektominë. Enët më të vogla të gjakut janë në rrezik shumë më të lartë për ri-ngushtim pas operacionit.

Dëmi nervor

Nervat shpesh shkojnë pranë arterieve dhe mund të lëndohen gjatë operacionit. Simptomat tipike janë shqetësimet e ndjesisë së nxehtësisë, mpirja ose paraliza. Këto nuk janë gjithmonë të përhershme, por zakonisht kërkojnë trajtim të gjerë.

Gjakderdhje në pjesë të tjera të trupit

Alergji mesatare kontrast

Para se të bëjë rreze X në zonën e kirurgjisë, mjeku injekton një mjet kontrasti me rreze X që i bën të dukshme enët e gjakut dhe mund të shkaktojë reaksione alergjike. Në varësi të ashpërsisë së reaksionit alergjik, jepen mbështetje për qarkullimin e gjakut dhe ilaçe anti-alergjike.

Masat shtesë

Nëse tromboendarterektomia nuk është e mjaftueshme për të rivendosur rrjedhën e gjakut, përdoren procedura të tjera. Këto përfshijnë, për shembull, futjen e një stenti për të mbajtur arterien të hapur ose kirurgjinë anashkaluese.

Çfarë duhet të di pas një tromboendarterektomie?

Tregojini mjekut tuaj nëse keni dhimbje të papritur rreth plagës ose nëse veshja është e përgjakshme pas një tromboendarterektomie. Ju gjithashtu duhet të raportoni urgjentisht mpirje ose paralizë, pasi këto tregojnë riokluzion ose dëmtim nervor.

Për të forcuar muskujt, do të bëni përpjekjet tuaja të para për të ecur menjëherë pas trombendarterektomisë dhe më vonë do t'ju lejohet të ecni në distanca të tjera me ndihmën fizioterapeutike.