Trombocitoza: çfarë do të thotë

Çfarë është trombocitoza?

Në trombocitozë, numri i trombociteve rritet në mënyrë jonormale. Normalisht, vlera e tyre tek të rriturit është midis 150,000 dhe 400,000 për mikrolitër (μl) gjak. Nëse vlera e matur është më e lartë, trombocitoza është e pranishme. Megjithatë, vetëm numërimet e trombociteve mbi 600,000 për mikrolitër gjak janë zakonisht të rëndësishme klinikisht. Ndonjëherë një vlerë prej më shumë se 500,000 për mikrolitër jepet si kriter për trombocitozën.

Trombocitoza: Shkaqet

Shumë shpesh, është një trombocitozë e përkohshme (kalimtare) që shfaqet, për shembull, pas gjakderdhjes akute, operacionit, lindjes së fëmijës ose disa infeksioneve. Numri i trombociteve rritet edhe pas heqjes kirurgjikale të shpretkës (splenektomia).

Herë pas here, disa sëmundje inflamatore çojnë në trombocitozë të vazhdueshme, të tilla si artriti reumatoid, sëmundjet kronike inflamatore të zorrëve (sëmundja e Crohn, koliti ulceroz) ose tuberkulozi. Numri i trombociteve gjithashtu mund të rritet në mënyrë jonormale si rezultat i tumoreve (veçanërisht kancerit të mushkërive).

Trombocitoza: Simptomat

Trombocitoza zakonisht nuk shkakton asnjë simptomë. Vetëm nëse ekziston për një kohë të gjatë ose/dhe është shumë e theksuar, mund të shfaqen simptoma. Kjo perfshin:

  • Dhimbje koke
  • Marramendje
  • Kumbimi në vesh (tringëllimë në veshët)
  • nosebleeds
  • Djersitje natën
  • Mishrat e gjakderdhjes
  • Dhimbjet e viçave
  • Distrregullime vizuale

Trombocitoza: çfarë të bëni?

Trombocitoza zakonisht nuk kërkon trajtim. Vetëm nëse qarkullimi i gjakut në enët e vogla të trupit është i shqetësuar për shkak të rritjes së madhe të numrit të trombociteve, duhet të fillohet një terapi për hollimin e gjakut. Përveç kësaj, shkaku i trombocitozës duhet të sqarohet dhe, nëse është e nevojshme, të trajtohet.