Terapia trombolitike për goditje në tru dhe sulm në zemër

Çfarë është liza?

Terapia e lizës ose lizës (tromboliza) përfshin shpërbërjen e mpiksjes së gjakut në një enë me ilaçe.

Kjo mund të ndodhë ose në vendin ku është formuar mpiksja e gjakut (tromboza), ose mpiksja bartet nga qarkullimi i gjakut dhe ngushton ose bllokon qarkullimin e gjakut diku tjetër në sistemin vaskular (emboli). Për shembull, një tromb që është formuar në pjesën e poshtme të këmbës mund të shkëputet dhe të shkaktojë një emboli pulmonare - domethënë të bllokojë një enë në mushkëri.

Kur e kryeni lizën?

Terapia e lizës kryhet në:

  • okluzion vaskular akut periferik (p.sh. në këmbë)
  • infarkti akut i miokardit (infarkti akut i miokardit)
  • goditje ishemike
  • sëmundje kronike okluzive arteriale periferike (e quajtur "këmba e duhanpirësit" ose "sëmundja e blerësit të dritares")
  • emboli pulmonare

Me çdo minutë që kalon para fillimit të lizës, më shumë inde të pafurnizuara vdesin. Prandaj, janë caktuar periudha kohore specifike për fillimin e terapisë akute. Nëse terapia e lizës fillon shumë vonë, mpiksja vështirë se mund të shpërndahet me ilaçe.

Çfarë bëhet gjatë lizës?

Mjeku administron barnat nëpërmjet një aksesi venoz që ose shpërbëjnë mpiksjen e gjakut drejtpërdrejt ose aktivizojnë enzimat e ndarjes së trupit (plazminogen). Në më shumë se gjysmën e rasteve, anija e bllokuar rihapet në këtë mënyrë brenda 90 minutave.

  • Acidi acetilsalicilik (ASA) parandalon akumulimin e trombociteve të gjakut (trombocitet) dhe në këtë mënyrë një zgjerim të mpiksjes së gjakut. Kështu, dëmtimi i indeve është i kufizuar.
  • Heparina ndërhyn në sistemin e koagulimit të gjakut dhe parandalon zmadhimin e trombit.

Në këtë formë të angioplastikës, përdoret i ashtuquajturi kateter me balon për të zgjeruar enën e bllokuar koronare. Megjithatë, një parakusht është që aty pranë të ketë një qendër kardiologjike ku mund të kryhet kjo procedurë. Nëse një qendër e tillë është më shumë se 90 minuta larg, terapia e hershme e lizës duhet të fillohet në vend.

Cilat janë rreziqet e lizës?

Çfarë duhet të kem parasysh pas lizës?

Pas terapisë së suksesshme trombolitike për infarktin e miokardit, shpesh ndodhin aritmi kardiake. Prandaj, pacientët monitorohen rreptësisht pas lizës.