Kanceri i tiroides: Prognoza dhe terapia

Vështrim i shkurtër

  • Prognoza: Varet nga lloji dhe përparimi i kancerit; prognozë e keqe në formë anaplastike, format e tjera me terapi kanë shkallë të mirë kurimi dhe mbijetese
  • Simptomat: Fillimisht nuk ka simptoma; më vonë ngjirurit e zërit, vështirësi në frymëmarrje dhe gëlltitje; nyjet limfatike të fryra; ënjtje e mundshme e qafës; Forma medulare: Ngërçe, shqetësime shqisore, diarre të rënda.
  • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: I panjohur në shumë raste; Rrezatimi jonizues, çlirimi i radioaktivitetit, rrezatimi mjekësor i qafës si rreziqe, gjithashtu mungesa e jodit dhe struma; trashëgimi familjare e mundshme
  • Diagnoza: historia mjekësore, palpimi i qafës; ultratinguj; shintigrafia; x-ray, tomografi e kompjuterizuar dhe imazhe me rezonancë magnetike; mostra e indeve dhe ekzaminimi i strukturave jonormale; rezultatet e gjakut
  • Trajtimi: kirurgji (zakonisht heqja e gjëndrës tiroide), terapi me jod radio, rrallë rrezatim, rrallë kimioterapi, në varësi të llojit të kancerit.
  • Parandalimi: Shmangni mungesën e jodit, p.sh. me kripë gjelle të jodizuar; masat mbrojtëse gjatë trajtimit të rrezatimit jonizues; tableta me jod, p.sh. në rast aksidentesh në reaktor.

Çfarë është kanceri i tiroides?

Cilat janë format e ndryshme?

Ekzistojnë lloje të ndryshme qelizash në gjëndrën tiroide me detyra të ndryshme. Në varësi të llojit të qelizës nga lind tumori dhe si rritet, mjekët bëjnë dallimin midis llojeve të ndryshme të kancerit të tiroides. Shumica e të gjithë kancereve të tiroides mund të klasifikohen si një nga katër llojet e mëposhtme:

  • Kanceri papilar i tiroides: rreth 60 deri në 80 për qind e të gjitha rasteve të kancerit të tiroides
  • Karcinoma folikulare e tiroides: Përafërsisht dhjetë deri në 30 përqind
  • Karcinoma medulare e tiroides (karcinoma e qelizave C, MTC): Rreth pesë përqind
  • Karcinoma anaplastike e tiroides: Përafërsisht pesë përqind

Karcinoma papilare, folikulare dhe anaplastike e tiroides e kanë origjinën nga qelizat tiroide që prodhojnë hormone (tirocitet): Dy llojet e para të tumorit (karcinoma papilare dhe folikulare e tiroides) quhen gjithashtu si "të diferencuara". Kjo ndodh sepse këtu qelizat e kancerit ende ngjajnë kryesisht me tirocitet e shëndetshme. Disa qeliza të tipit folikular madje ende prodhojnë hormone tiroide.

Në të kundërt, karcinoma anaplastike e tiroides është "e padiferencuar": qelizat e saj kanë humbur çdo ngjashmëri me qelizat normale të tiroides dhe nuk sillen më si ato.

Karcinoma papilare e tiroides

Karcinoma papilare e tiroides është lloji më i zakonshëm i kancerit të tiroides, që përbën rreth 80 për qind. Karakterizohet nga dalje të lythave (papillae). Përveç kësaj, qelizat kancerogjene këtu përhapen në mënyrë preferenciale përmes sistemit limfatik (metastaza limfogjene). Prandaj, nyjet limfatike në qafë shpesh preken nga kanceri.

Gratë zhvillojnë karcinomën papilare të tiroides dukshëm më shpesh sesa meshkujt.

Karcinoma folikulare e tiroides

Karcinoma folikulare e tiroides është forma e dytë më e zakonshme e kancerit të tiroides. Në këtë rast, strukturat vezikulare (folikulare) formohen në gjëndrën tiroide. Qelizat e kancerit përhapen kryesisht përmes gjakut (metastaza hematogjene) - shpesh në tru ose në mushkëri.

Karcinoma folikulare e tiroides prek kryesisht edhe femrat.

Karcinoma medullare e tiroides

Karcinoma medulare e tiroides (e quajtur edhe karcinoma e qelizave C), siç u përmend më lart, nuk lind nga qelizat tiroide që prodhojnë hormone (tirocitet), por zhvillohet nga të ashtuquajturat qeliza C. Këto janë shumë të specializuara dhe prodhojnë vetëm hormonin kalcitonin, i cili është shumë i rëndësishëm për rregullimin e ekuilibrit të fosfatit dhe kalciumit.

Ky lloj kanceri i tiroides prek në mënyrë të barabartë burrat dhe gratë.

Karcinoma anaplastike e tiroides

Karcinoma anaplastike e tiroides është lloji më i rrallë i kancerit të tiroides dhe është mjaft i ndryshëm nga të tjerët. Tumori i padiferencuar rritet shumë shpejt dhe në mënyrë agresive dhe për këtë arsye është vështirë i shërueshëm – jetëgjatësia e të prekurve është shumë e ulët. Gratë dhe burrat kanë të njëjtën mundësi për të zhvilluar këtë formë të kancerit të tiroides.

Nyjet në gjëndrën tiroide janë rrallë kanceroze

Shumë njerëz kanë nyje në gjëndrën tiroide. Në shumicën e rasteve, megjithatë, ato nuk janë kancer tiroide, por një tumor beninj (shpesh një adenoma e tiroides). Edhe pse një tumor i tillë gjithashtu rritet në mënyrë të pakontrolluar, ai nuk pushton indin përreth siç bën një tumor malinj (kanceri i tiroides).

frekuencë

Në përgjithësi, sëmundjet e gjëndrës tiroide janë të zakonshme në Gjermani, Austri dhe Zvicër. Sidoqoftë, në shumicën dërrmuese të rasteve, sëmundja është beninje. Kanceri i tiroides, nga ana tjetër, është i rrallë dhe gratë kanë dukshëm më shumë gjasa të zhvillojnë karcinomën e tiroides sesa burrat.

Ecuria e sëmundjes dhe prognoza

Shkalla e kurimit të kancerit të tiroides dhe jetëgjatësia varen nga lloji i kancerit të tiroides dhe sa e avancuar është sëmundja.

Karcinoma papilare e tiroides ka perspektivat më të mira të shërimit në krahasim me llojet e tjera të kancerit të tiroides. Dhjetë vjet pas trajtimit, më shumë se 90 për qind e të prekurve janë ende gjallë.

Kanceri folikular i tiroides gjithashtu ka një prognozë relativisht të mirë: shkalla e mbijetesës dhjetëvjeçare është rreth 50 deri në 95 përqind - në varësi të asaj se sa larg kanceri është përhapur tashmë në indet përreth.

Njerëzit me kancer medular të tiroides kanë një prognozë disi më të keqe. Këtu, shkalla e mbijetesës dhjetëvjeçare është rreth 50 përqind nëse tashmë ka pasur metastaza të largëta. Nëse kanceri kufizohet në gjëndrën tiroide, normat e mbijetesës dhjetëvjeçare janë deri në 95 për qind.

Fatkeqësisht, karcinoma anaplastike e tiroides është praktikisht e pashërueshme sipas njohurive aktuale mjekësore. Koha mesatare e mbijetesës së të prekurve është vetëm rreth gjashtë muaj pas diagnozës.

Duhet të theksohet se të gjitha këto shifra janë vlera mesatare. Jetëgjatësia në raste individuale zakonisht ndryshon ndjeshëm nga vlerat e dhëna këtu.

Kujdesi i mëtejshëm për kancerin e tiroides

Përveç kësaj, mund të maten rregullisht vlera të ndryshme të gjakut që prodhohen vetëm nga indet e tiroides - nëse ato mund të zbulohen përsëri pas heqjes së plotë të tiroides, kjo tregon një rritje të përtërirë të tumorit. Këto vlera laboratorike njihen si shënues tumoralë. Me interes të veçantë janë kalcitonina (në karcinomën medulare të tiroides) dhe tiroglobulina (në kancerin papilar dhe folikular të tiroides).

Simptomat

Mund të lexoni gjithçka të rëndësishme për shenjat tipike të kancerit të tiroides në artikullin Kanceri i tiroides – Simptomat.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Jo të gjitha shkaqet e kancerit të tiroides janë sqaruar plotësisht deri më sot. Megjithatë, ka disa indikacione për zhvillimin e tumoreve të tilla – edhe në lidhje me faktorët që rrisin rrezikun e sëmundjes. Megjithatë, ka dallime midis llojeve të ndryshme të karcinomës tiroide.

Megjithatë, në shumë raste, sëmundja zhvillohet spontanisht pa ndonjë shkak të dukshëm.

Rrezatimi jonizues