Ekzaminimi i tabelës së animit: Përkufizimi, arsyet, procedura

Çfarë është një ekzaminim i tavolinës së animit?

Një ekzaminim i tabelës së pjerrësisë zakonisht kryhet për një sqarim më të saktë të magjive të paqarta të të fikëtit (sinkopë).

Çfarë është sinkopa?

Sinkopa është një fillim i papritur i të fikëtit që zgjat një kohë të shkurtër. Në mënyrë bisedore, sinkopa shpesh referohet edhe si kolaps qarkullues. Sinkopa ndahet në kategori të ndryshme sipas mënyrës se si ndodh:

  • sinkopa vasovagale: e shkaktuar nga qëndrimi i zgjatur në këmbë ose nga emocione të tilla si shoku ose dhimbja
  • sinkopa ortostatike: ndodh kur kaloni në një pozicion të drejtë të trupit
  • sinkopa kardiake: ndodh në rast të çrregullimeve të qarkullimit të trurit
  • sinkopia cerebrovaskulare: nxitet nga një fenomen i ashtuquajtur i përgjimit, i cili mund të çojë në një furnizim të pamjaftueshëm të gjakut në tru

Kur kryeni një ekzaminim të tavolinës së pjerrët?

Mos kryeni një provim të tabelës së pjerrët nëse keni disa kushte para-ekzistuese. Kjo perfshin:

  • ngushtimi i theksuar i valvulave të zemrës (stenozë e valvulës aortale ose mitrale)
  • ngushtimi i theksuar i enëve koronare (stenozë koronare)
  • ngushtimi i theksuar i enëve cerebrale (stenozë cerebrovaskulare)

Çfarë bëni gjatë një ekzaminimi të tavolinës së pjerrët?

Mjeku kryen ekzaminimin e tavolinës së pjerrët në një tavolinë të veçantë të pjerrët - një shtrat i lëvizshëm. Pacienti është i lidhur me rrip në këtë tavolinë dhe pas njëfarë kohe në një pozicion horizontal, pacienti sillet në një pozicion vertikal.

Përpara se të fillojë ekzaminimi i tavolinës së animit, pacientit i jepet akses intravenoz për administrimin e shpejtë të ilaçeve. Presioni i gjakut monitorohet vazhdimisht dhe regjistrohet një elektrokardiogram për të monitoruar aktivitetin kardiak. Nuk duhet të hahet asgjë për rreth katër orë para ekzaminimit.

Ekzaminimi pozitiv i tabelës me anim

Testi i tavolinës së animit konsiderohet pozitiv nëse presioni i gjakut ose pulsi zvogëlohet në pozicionin e drejtë dhe pacienti përjeton të fikët. Nëse shfaqen këto simptoma, testi ndërpritet menjëherë dhe tabela e animit kthehet në një pozicion horizontal.

Testi i tabelës së pjerrësisë negative

Nëse nuk ka të fikët ose ndryshime në presionin e gjakut ose pulsin pas 45 minutash në pozicionin vertikal, testi është negativ.

Ekzaminimi i tabelës së animit është i lehtë për t'u kryer dhe përdoret zakonisht. Megjithatë, ekzaminimi nuk është shumë i saktë, sepse edhe nëse rezultatet e testit janë negative, pacienti mund të vuajë nga sinkopa (rezultat false-negativ) ose personat e shëndetshëm mund të kenë rezultate pozitive në ekzaminimin e tavolinës së përkulur (rezultat false-pozitiv). Prandaj, zakonisht janë të nevojshme hetime të mëtejshme.

Cilat janë rreziqet e një ekzaminimi të tavolinës së pjerrët?

Normalisht, megjithatë, i vetmi veprim që kërkohet kur ndodh sinkopa është animi prapa shpejt (në më pak se dhjetë sekonda) në pozicionin e prirur.

Çfarë duhet të bëj pas një ekzaminimi të tavolinës së pjerrët?

Nëse nuk ka pasur komplikime gjatë ekzaminimit të tavolinës së pjerrët, zakonisht nuk keni nevojë të respektoni ndonjë masë paraprake të mëtejshme pas ekzaminimit.