Timolol: Efektet, aplikimi dhe efektet anësore

Efekt

Timolol është një beta-bllokues (antagonist i receptorëve beta) që hidhet në sy. Ilaçi pengon prodhimin e tepërt të humorit ujor në zgavrat (dhomat) e kokës së syrit. Kjo ul presionin intraokular.

përdorim

Timololi është i pranishëm në ilaçe si timolol maleate. Përbërësi aktiv përdoret kryesisht në formën e pikave të syve. Zgjidhjet me një përmbajtje të përbërësve aktivë prej 0.1 përqind, 0.25 përqind dhe 0.5 përqind janë në dispozicion. Tabletat Timolol disponohen vetëm në Gjermani. Megjithatë, ato pothuajse nuk janë më të përshkruara, sepse beta-bllokuesit e tjerë janë studiuar shumë më mirë.

Të rriturit aplikojnë një pikë dy herë në ditë në qeskën e poshtme të konjuktivës. Për ta bërë këtë, tërhiqni qepallën e poshtme pak poshtë. Filloni me një dozë të ulët sepse efektiviteti zvogëlohet me kalimin e kohës dhe më pas doza mund të rritet. Pikatori nuk duhet të prekë syrin ose lëkurën në mënyrë që të mos ndotet nga bakteret.

Timolol mund të hyjë në qarkullimin sistemik. Për ta mbajtur këtë marrje (përthithje) sistematike sa më të ulët të jetë e mundur, shtypni butësisht kanalin e lotit në anën e syrit përballë hundës për një minutë pas futjes.

Timolol: Efekte anësore

Efektet anësore të zakonshme të Timolol janë acarimi i syrit, për shembull djegia e përkohshme ose pickimi dhe shqetësimet e shikimit.

Efektet anësore më të rralla mund të gjenden në fletëudhëzimin e ilaçit tuaj Timolol. Konsultohuni me mjekun tuaj ose pyesni në farmacinë tuaj nëse dyshoni për ndonjë efekt anësor të padëshiruar.

Indikacionet për përdorim

Pikat e syve me timolol kanë indikacionet e mëposhtme:

  • Rritje e presionit intraokular (hipertension okular)
  • Glaukoma (glaukoma me kënd të hapur)
  • Glaukoma pas heqjes së lenteve (glaukoma afakike)
  • Glaukoma e fëmijërisë kur trajtimet e tjera nuk janë të mjaftueshme

contraindications

Timolol nuk duhet të përdoret nëse jeni të mbindjeshëm ose alergjik ndaj përbërësit aktiv ose ndonjë përbërësi tjetër të ilaçit. Gjithashtu nuk është i përshtatshëm për përdorim në astmën bronkiale, sëmundjet e rënda obstruktive të frymëmarrjes (si SPOK) dhe rinitin e rëndë alergjik. Pacientët me sëmundje të caktuara të zemrës (si bradikardia e sinusit, blloku AV i shkallës II ose III, sindroma e sinusit të sëmurë) nuk duhet t'u përshkruhet Timolol. Nëse ka një çrregullim distrofik të kornesë (i shkaktuar nga mungesa ose kequshqyerja), as pikat e syve nuk mund të përdoren.

Ndërveprimet

Ndërveprimet ndodhin veçanërisht kur përdoren disa medikamente në formën e pikave për sy. Prandaj, prisni dhjetë minuta pas futjes së Timololit përpara se të përdorni pika të tjera për sy.

Disa ilaçe ngadalësojnë zbërthimin e timololit. Kjo e bën atë më efektiv. Shembuj të medikamenteve të tilla janë kinidina (ilaçe për aritminë kardiake), fluoksetina dhe paroksetina (antidepresivë nga grupi SSRI) dhe bupropion (ilaçe kundër depresionit dhe ndërprerjes së duhanit).

Fëmijë

Në raste të jashtëzakonshme, si glaukoma kongjenitale ose kongjenitale dhe glaukoma e të miturve, fëmijët dhe adoleshentët mund të trajtohen gjithashtu me timolol. Megjithatë, kjo është gjithmonë vetëm një terapi kalimtare derisa të mund të merren masat e përshtatshme kirurgjikale. Nëse një operacion tashmë ka dështuar, Timolol mund të përdoret derisa të përcaktohet terapia e mëtejshme.

Për të qenë në anën e sigurt, trajtimi fillon me vetëm një pikë në qeskën e poshtme të konjuktivës në ditë. Kjo është e rëndësishme në mënyrë që trajtimi të ndërpritet shpejt nëse është e nevojshme. Nëse presioni intraokular nuk bie mjaftueshëm, një pikë mund të vendoset në syrin e prekur dy herë në ditë.

Shtatzënia dhe ushqyerja me gji

Pikat e syve Timolol mund të përdoren gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji.

Mos harroni të shtypni butësisht kanalin e lotit për një minutë menjëherë pas futjes për të zvogëluar përthithjen e Timolol në trup.

Rregulloret e shpërndarjes

Timolol është i disponueshëm vetëm me recetë në Gjermani, Austri dhe Zvicër.