Tomografia e kompjuterizuar

CT, tomografi kompjuterike, tomografi, tomografi e shtresave, ekzaminim i tubave, CT skanim Anglisht: cat - scan

Përcaktim

Tomografia kompjuterike është përfundimisht zhvillimi i mëtejshëm i Radioskopi provimi. Në tomografinë e kompjuterizuar, Radioskopi imazhet merren nga drejtime të ndryshme dhe shndërrohen në tomograme me anë të kompjuterit. Emri tomografi e kompjuterizuar rrjedh nga fjalët greke tomós (prerë) dhe gráphein (shkruaj).

Metoda e tomografisë kompjuterike u zhvillua në 1972 nga fizikani amerikan AM Cormack dhe inxhinieri britanik GN Hounsfield. Të dy studiuesit u dha Çmimi Nobel për Mjekësi në 1979 për arritjet e tyre. Në ekzaminimin CT / tomografinë e kompjuterizuar, një rreze rrezesh X gjenerohet duke përdorur një klasik Radioskopi tub dhe një rreze e ngushtë e rrezeve X (rrezja e tifozit).

Rrezet X absorbohen në shkallë të ndryshme nga lloje të ndryshme të indeve. Shtresat që thithin fort janë veçanërisht indet e kockave. Detektorët në anën e kundërt të CT-së zbulojnë rrezatimin e transmetuar të rrezeve X.

Tubi me rreze X i tomografisë së kompjuterizuar rrotullohet pingul me boshtin e trupit të pacientit dhe kështu anashkalon të gjithë pacientin dhe lëshon dhe zbulon vazhdimisht rrezatimin e transmetuar të rrezeve X. Detektorët prodhojnë impulse elektrike në përgjigje të rrezeve X. Kompjuteri tani llogarit një imazh në hije të ndryshme gri nga impulset individuale të mbledhura gjatë bajpasit të pacientit.

Nëse ky proces përsëritet shtresë pas shtrese, krijohen imazhet individuale të fetave. Në tomografët modernë kompjuterikë, disa feta mund të ekzekutohen njëkohësisht. Në përgjithësi, zgjidhen trashësitë e prerjeve midis 1 mm - 1 cm.

Krahasuar me imazhin me rreze X, nuk ka efekte të mbivendosura në ekzaminimet e tomografisë kompjuterike. Të gjitha pikat në tomografinë e kompjuterizuar mund të caktohen qartë tre-dimensionale. Prandaj, madhësitë mund të përcaktohen qartë dhe strukturat mund të caktohen qartë.

Për shkak të mundësisë së përpunimit dixhital post, imazhe tre-dimensionale të kockat dhe mund të krijohen ligamente. Në raste të veçanta, p.sh. në diagnostikimin e tumorit, vlera informative mund të rritet me administrimin e mediumit kontrast përmes kontrastimit më të fortë. Tomografia kompjuterike është e përshtatshme në mënyrë ideale për imazhin e indeve të eshtrave.

Prandaj përdoret në shumë fusha të mjekësisë. Fushat e rëndësishme të aplikimit janë:

  • Tomografia kompjuterike e kokë (CCT, tomografi kompjuterike kraniale): Përdoret në rastet e dyshuar të gjakderdhjes, tru tumoret, ndryshimet e lidhura me moshën, pash (apopleksi / apolpleks) dhe kockor kafkë lëndimet. - CT e tërë trupit: Një CT e tërë trupit përdoret veçanërisht në kërkimin e tumorit metastases ose persona të dëmtuar rëndë për të marrë sa më shumë informacion. - Tomografia kompjuterike skeletore: Kjo është teknika më e zakonshme e ekzaminimit që përdoret në ortopedi. Indikacione të veçanta janë: Hernia diskale (indikacion i rrallë kur nuk mund të kryhet MRI) Osteoporoza (gjithashtu për përcaktimin e densitetit të kockave si qCT) Frakturat e kockave (frakturat)
  • Hernia diskale (indikacion i rrallë kur nuk mund të kryhet MRI)
  • Osteoporoza (gjithashtu për përcaktimin e dendësisë kockore si qCT)
  • Fraktura të kockave (thyerje)
  • Hernia diskale (indikacion i rrallë kur nuk mund të kryhet MRI)
  • Osteoporoza (gjithashtu për përcaktimin e dendësisë kockore si qCT)
  • Fraktura të kockave (thyerje)