Trajtimi për dhimbjen e tendinit të Akilit | Dhimbje në tendinën e Akilit

Trajtimi për dhimbjen e tendinit të Akilit

If dhimbje ndodh në Tendin e Akilit, pacientët fillimisht mund të lehtësojnë simptomat me ilaçet shtëpiake. Që nga viti dhimbje është shkaktuar nga inflamacioni, ftohja dhe vajrat anti-inflamator mund të ndihmojnë. Aktivitete sportive që tendosin Tendin e Akilit dhe janë të dhimbshme, të tilla si vraponte për sport, duhet të shmanget.

Ilaçet anti-inflamatore gjithashtu mund të sjellin lehtësim, por duhet të merren nën mbikëqyrje mjekësore. Për Tendin e Akilit dhimbje, ekstrakorporale goditje terapia me valë gjithashtu mund të sjellë sukses shërues. Kortizoni injeksionet duhet të përdoren me kujdes për dhimbjen e tendinit të Akilit, pasi ato mund të dëmtojnë tendinën dhe shoqërohen gjithashtu me një rrezik infeksioni.

Duhet gjithashtu të sqarohet nëse sëmundjet shoqëruese të tilla si një sëmundje reumatike janë të pranishme që shkaktojnë dhimbjen. Shpesh ka dhimbje në tendinën e Akilit, pasi një keqpërdorimi i këmbës si mbishkrimi është i pranishëm. Këtu këmba përkulet shumë brenda kur rrotullohet, gjë që rrit ngarkesën në tendinën e Akilit.

Nëse një keqpërdorim i tillë është i pranishëm, pjatat shpesh mund të sigurojnë lehtësim. Në raste të rënda, një operacion në të cilin hiqet indi i shkatërruar i tendinit mund të jetë i nevojshëm. Përgatitjet Voltaren përmbajnë përbërësin aktiv diklofenak.

Ato mund të përdoren si tableta ose në vend si vaj për vaj dhimbje në tendinën e Akilit. Përbërësi aktiv diklofenak është një ilaç anti-inflamator i dhimbjes, i ngjashëm me ibuprofen. Efekti shpaloset lokalisht duke frenuar një enzimë, ciklooksigjenazë, e cila shkakton dhe mban një reaksion inflamator dhe dhimbje shoqëruese.

Zbatimi me tableta sjell një përqendrim më të lartë të substancës aktive në ind, në mënyrë që të arrihet një efekt më i mirë. Sidoqoftë, efektet anësore janë gjithashtu më të theksuara. Në Voltaren, kjo është shpesh inflamacion i stomak rreshtim, i cili çon në dhimbje stomaku dhe mund të shkaktojë ulçera të stomakut dhe gjakderdhje.

Një terapi me vajin ka më pak efekte anësore, por duhet pasur kujdes për të shmangur reagimet lokale të lëkurës ose alergjitë. Taping mund të sigurojë lehtësim për dhimbje në tendinën e Akilit. Fashat stabilizuese të shiritave të bëra me shirit të fortë mund të lehtësojnë tendinën e Akilit dhe kështu të çojnë në zvogëlimin e dhimbjes.

Kaseta si Leukotape mund të përdoren për fasha të tilla. Ato duhet të zbatohen nga personel i kualifikuar, fizioterapistë ose mjekë. Trokitje me Kinesiotape ka një efekt më pak stabilizues.

Kinesiotape supozohet të përmirësohet limfë kullimi duke stimuluar indin dhe stimuluar shërimin. Kapja me kinezi mund të jetë e dobishme për dhimbjen në tendinën e Akilit, por nuk ka asnjë provë shkencore të efektit të saj. Ekzistojnë pomada të shumta për aplikim lokal për dhimbjen e tendinit të Akilit.

Pomada me ilaçe anti-inflamatore si p.sh. ibuprofen dhe diklofenak mund të zvogëlojë inflamacionin me veprim lokal. Problemi me të gjitha vajrat në krahasim me ilaçet me tableta është se një pjesë e madhe e përbërësit aktiv nuk arrin në vendin e inflamacionit, por absorbohet tashmë nga lëkura kur absorbohet. Përveç përbërësve kimikë aktivë, ka edhe vajra të shumtë me bazë bimore që mund të zvogëlojnë dhimbjen dhe inflamacionin.

Ata shpesh gjithashtu kanë një përbërës ngrohës ose ftohës që siguron lehtësim. Shembuj të këtyre janë Arnica or melhem kali, pemë çaji vaj dhe balsam tigri. Mjetet juridike shtëpiake mund të jenë të dobishme për dhimbjen në tendinën e Akilit dhe të zvogëlojnë dhimbjen. Sidomos në rastin e inflamacioneve akute, aplikimi i ftohjes, kompresave të kuarkeve ose vajrave ftohës perceptohet si i këndshëm. Për dhimbje kronike, përdorimi i nxehtësisë mund të përmirësojë gjak qarkullimi i mbështjellësve të tendinit dhe kështu të zvogëlohet dhimbja gjatë lëvizjes.