Tramadol – çfarë mund të bëjë përbërësi aktiv

Si funksionon tramadol

Tramadol është një substancë qetësuese (analgjezike) nga grupi i opioideve.

Njerëzit kanë një sistem analgjezik endogjen, i cili ndër të tjera aktivizohet në situata stresuese. Për shembull, pas aksidenteve të rënda, njerëzit e lënduar shpesh fillimisht janë në gjendje t'i ndihmojnë të tjerët pa e vënë re edhe dëmtimin e tyre.

Përveç kësaj, analgjeziku parandalon rimarrjen e disa lajmëtarëve nervorë (norepinefrina, serotonin) në vendin e ruajtjes së tyre. Kështu, sasia e neurotransmetuesve të lirë në inde rritet, gjë që mbështet efektin analgjezik dhe mund të ketë efekte antidepresive.

Absorbimi, degradimi dhe ekskretimi

Pas rreth katër deri në gjashtë orë, gjysma e substancës aktive ekskretohet (gjysma e jetës). Ky ekskretim bëhet nëpërmjet veshkave (së bashku me urinën).

Kur përdoret tramadol?

Tramadol i përket ilaçeve kundër dhimbjeve opioid dhe përdoret për dhimbje mesatarisht të forta deri në të forta. Përdorimet jashtë etiketës së tramadolit përfshijnë dhimbje neuropatike (dhimbje nervore).

Si përdoret tramadol

Megjithatë, për dhimbje të forta siç është dhimbja e tumorit, kërkesa mund të jetë më e lartë. Nga ana tjetër, për fëmijët, adoleshentët dhe pacientët me mosfunksionim të veshkave, doza duhet të reduktohet.

Tramadol gjithashtu kombinohet shpesh me qetësues të tjerë (për shembull paracetamol) – pikat e ndryshme të sulmit mund të zvogëlojnë zhvillimin e dhimbjes dhe ndjesinë e dhimbjes edhe më mirë.

Cilat janë efektet anësore të tramadolit?

Më rrallë, ka ndryshime të oreksit, dridhje, shikim të paqartë, halucinacione, reaksione alergjike ose dobësi të muskujve.

Çfarë duhet pasur parasysh kur merrni tramadol?

contraindications

Substanca aktive tramadol nuk duhet të merret nga:

  • helmimi me substanca me veprim qendror (alkool, barna psikotrope, pilula gjumi, qetësues)
  • përdorimi i njëkohshëm i disa antidepresantëve (frenuesit MAO si tranylcipromina, moklobemidi ose selegilina)
  • epilepsi e kontrolluar në mënyrë joadekuate (çrregullim konvulsionesh)

ndërveprime të drogës

Marrja e njëkohshme e barnave që gjithashtu degradohen nëpërmjet enzimave CYP2D6 dhe CYP3A4 mund të përmirësojë ose dobësojë efektin e tramadolit. Njerëzit me mungesë kongjenitale të CYP2D6 nuk janë në gjendje të konvertojnë tramadolin në formën e tij aktive (vetëm kjo ka një efekt analgjezik).

Efekti hollues i gjakut i derivateve të kumarinës si warfarina (antikoagulantët) mund të rritet nga tramadol, kështu që nivelet e koagulimit të gjakut duhet të monitorohen më nga afër gjatë përdorimit.

Trafikueshmëria dhe funksionimi i makinerive

Kufizimi i moshës

Tramadol është miratuar për trajtimin e dhimbjeve mesatarisht të rënda deri në të forta nga mosha një vjeçare. Format e dozimit me çlirim të ngadaltë (lirimi i tramadolit me vonesë, duke siguruar kështu një kohëzgjatje më të gjatë veprimi) janë të përshtatshme vetëm nga mosha dymbëdhjetë vjeç.

Shtatzënia dhe laktacioni

Nëse terapia me qetësues të tjerë si paracetamoli dhe ibuprofeni nuk funksionon mjaftueshëm, trajtimi afatshkurtër me tramadol është i mundur gjatë ushqyerjes me gji. Kujdes këshillohet për foshnjat që vuajnë nga problemet e frymëmarrjes - tramadol mund t'i përkeqësojë ato.

Si të merrni ilaçe me tramadol

Prej sa kohësh njihet tramadol?

Përbërësi aktiv tramadol është një derivat i përbërësit të opiumit, morfinës. Përbërësi aktiv u prezantua në tregun gjerman në vitin 1977 dhe që atëherë është përdorur me sukses në terapinë e dhimbjes.

Fillimisht, ilaçet që përmbajnë tramadol u përdorën më gjerësisht në terapinë e dhimbjes për kancerin. Ndërkohë, ato përdoren gjithnjë e më shumë në terapinë e kërkesës për dhimbjet kronike.

Fakte më interesante rreth tramadolit