Sulmi ishemik kalimtar: Karakteristikat

Çfarë është një sulm ishemik kalimtar?

Një atak ishemik kalimtar (TIA) është një reduktim i papritur dhe i shkurtër i rrjedhjes së gjakut në tru. Konsiderohet si një shenjë paralajmëruese e hershme e një goditjeje: Përafërsisht një në tre goditje paraprihet nga një atak ishemik kalimtar dhe rreth një e katërta e goditjeve që ndodhin çdo vit janë TIA. Ndryshe nga një infarkt "i vërtetë" cerebral, simptomat e ngjashme me goditjen në tru të një TIA zgjidhen brenda 24 orëve apo edhe disa minutave.

Në bisedë, TIA shpesh quhet "mini-goditje".

Cilat janë simptomat e një TIA?

Një atak ishemik kalimtar shkakton simptoma neurologjike afatshkurtra si ato që ndodhin gjatë një goditjeje në tru. Çfarë lloji janë ata varet kryesisht nga rajoni i trurit i prekur nga mungesa kalimtare e rrjedhjes së gjakut. Simptomat më të rëndësishme përfshijnë:

  • Humbje e papritur, e njëanshme e shikimit (amaurosis fugax).
  • Humbja e fushës vizuale gjysmë të njëanshme (hemianopsia) - fusha vizuale është ajo zonë e mjedisit që shihni pa lëvizur sytë ose kokën
  • Duke parë imazhe të dyfishta
  • Humbja e ndjeshmërisë ose paraliza jo e plotë e njërës anë të trupit (hemianestezi ose hemiparezë)
  • Çrregullimi i të folurit (afazia), çrregullimi i të folurit (disartria)
  • Marramendje, zhurma në vesh
  • i dobët

Cili është trajtimi i një TIA?

Një atak ishemik kalimtar është paralajmërues i një goditjeje të afërt. Prandaj, duhet marrë seriozisht! Edhe nëse shqetësimet vizuale, mpirja ose paraliza zhduken së shpejti, duhet të shkoni menjëherë te mjeku, nëse është e mundur në një spital me një njësi për goditje në tru.

Aty mjekë të specializuar do t'ju ekzaminojnë nga afër për të zbuluar arsyen e uljes së përkohshme të qarkullimit të gjakut. Me trajtimin e duhur, një atak i ri ishemik kalimtar dhe një goditje "e vërtetë" mund të shmangen në rastin më të mirë!

Mjekët zakonisht trajtojnë një TIA me frenues të grumbullimit të trombociteve. Këto janë të ashtuquajturat "hollues të gjakut" si acidi acetilsalicilik (ASA) dhe klopidogreli, të cilët parandalojnë trombocitet e gjakut (trombocitet) të grumbullohen së bashku në një mpiksje dhe kështu të bllokojnë përsëri një enë. Pacientët me goditje në tru i marrin këta "frenues të trombit" ose si monoterapi ose në kombinim.

Përveç kësaj, ilaçet për uljen e presionit të gjakut si frenuesit ACE ose diuretikët shërbejnë për të parandaluar sulmet e mëtejshme ishemike kalimtare dhe si rrjedhojë edhe një infarkt cerebral.

Si ndodh një TIA?

Ndonjëherë mpiksjet e vogla vijnë nga zona e zemrës, për shembull në fibrilacion atrial. Kjo është forma më e zakonshme e çrregullimit të ritmit të zemrës. Mpiksjet e gjakut formohen lehtësisht në zemër. Ata udhëtojnë drejtpërdrejt me gjakun në tru, ku shkaktojnë një atak ishemik kalimtar.

Cili është kursi i një TIA?

Një atak ishemik kalimtar karakterizohet nga simptoma kalimtare që zakonisht fillimisht nuk çojnë në komplikime serioze. Megjithatë, megjithëse shqetësimet neurologjike zhduken brenda një kohe të shkurtër, këto goditje "të lehta" mbartin një rrezik të lartë të përsëritjes, veçanërisht nëse TIA nuk trajtohet. Kjo do të thotë se ato zakonisht përsëriten – shpesh brenda ditëve të para pas një TIA. Në shumë raste, një atak ishemik kalimtar pasohet edhe nga një goditje akute me komplikacionet përkatëse.

Mund të lexoni më shumë rreth komplikimeve të një goditjeje në artikullin Goditja – Pasojat.