Trauma: Shkaqet, Simptomat & Trajtimi

Trauma është në thelb një plagë në vetëdije në kuptimin psikologjik. Për shkak të rrethanave të caktuara që mund të ndodhin në çdo fazë të jetës, personi i prekur percepton një situatë të caktuar krejtësisht ndryshe si pasojë dhe zakonisht vuan ndjeshëm prej saj. Sidoqoftë, trauma mund të shërohet me ndihmë profesionale.

Çfarë është trauma?

Trauma është para së gjithash një plagosje mendore. Zakonisht shkaktohet nga një përvojë e fortë emocionale dhe kështu siguron një dëmtim që perceptohet ende nga personi i prekur edhe pas shumë vitesh. Trauma zakonisht e kufizon pacientin në situata të tilla jetësore në të cilat duhet të frikësohen incidente të ngjashme. Kështu, trauma është një vuajtje emocionale, psikologjike ose mendore. Nuk regjistrohet gjithmonë në mënyrë të përhershme dhe mund të ndodhë vetëm në disa situata të jashtëzakonshme. Sidoqoftë, pikërisht në këtë zbulohet fuqia e plotë shkatërruese e traumës, e cila në raste të rralla mund shpie ndaj pashpresës së personit të prekur. Prandaj një traumë e tillë duhet të trajtohet psikologjikisht.

Shkaqet

Si shkas për traumën vihen në pikëpyetje të gjitha situatat, të cilat digjen vetë tek personi në një mënyrë negative fjalë për fjalë në kujtim. Këto mund të jenë aksidente ose frika që ndodhin spontanisht. Po kështu, trauma zakonisht është për shkak të një momenti të goditje në të cilën pacienti nuk ishte më në gjendje të reagonte, të rishikonte situatën ose të ikte. Ai e shikon ngjarjen pa ndihmë, jo rrallë duke e ndjerë veten viktimë dhe ngrirje para situatës, e cila më pas i qëndron atij si një traumë. Shpesh janë gjithashtu lojëra të padëmshme për fëmijë, në të cilat përdoret në mënyrë të pavetëdijshme detyrimi, i cili më vonë çon në një traumë. Në këtë aspekt, diapazoni i shkaqeve nga të cilat mund të rezultojë trauma është i gjerë.

Simptomat, ankesat dhe shenjat

Trauma mendore shpesh nuk njihet menjëherë nga ata që preken si një çrregullim mendor që kërkon trajtim, pasi simptomat, veçanërisht fillimisht, mund të jenë shumë të përhapura. Një simptomë tipike e traumës në fazat e hershme, për shembull, është një nervozizëm i veçantë. Të prekurit e humbin durimin shumë shpejt ose reagojnë në mënyrë joproporcionale ndaj një stimuli. Kjo mund të shfaqet përmes zemërimit, tërbimit dhe agresionit, por edhe përmes vetë-keqardhjes dhe trishtimit. Një simptomë tjetër që zakonisht shihet tek pacientët me trauma janë shqetësimet e gjumit dhe pagjumësi. Pacientët shpesh nuk mund të gjejnë gjumë natën ose zgjohen vazhdimisht pa ndonjë arsye dhe nuk mund të flenë gjatë gjithë natës, gjë që çon në gjendje të rënda të lodhjes edhe në periudhën afatshkurtër. Përveç kësaj, shpesh ka frikë dhe dridhje. Tmerri mund të shkaktohet nga stimuj krejtësisht të padëmshëm, të tilla si një derë e përplasur ose një dritare që gjëmon. Shpesh ndodh edhe kur pacienti mund të vëzhgojë ngjarjen dhe nuk habitet nga zhurma që e frikëson. Frika shpesh pasohet nga dridhje të forta që prekin të gjithë trupin. Nëse një traumë mbetet e patrajtuar ose nëse është një formë e rëndë, personi i prekur gjithashtu vuan nga ndërhyrjet; të zakonshme janë veçanërisht ëndrrat e këqija dhe të ashtuquajturat kthim prapa. Në forma shumë të rënda, të rënda përqendrim çrregullimet dhe kujtim mund të vërehen edhe gabime.

Diagnostikimi dhe ecuria

Trauma zakonisht mbetet pa u vërejtur nga pacienti për një kohë të gjatë. Nëse, për shembull, ai vuan një traumë të tillë herët fëmijëri për shkak të një grindjeje në familje, nganjëherë mund të duhen vite ose dekada derisa vuajtjet të ndodhin përsëri në një incident të ngjashëm. Gjithashtu nuk është e pazakontë që simptomat nuk shpërthejnë kurrë dhe trauma është e pranishme në nënndërgjegjeshëm, por personi i prekur kurrë nuk vëren aktivisht asgjë në lidhje me të në çdo kohë të jetës së tij. Prandaj, situata të tilla të jashtëzakonshme janë zakonisht mënyra e vetme për të njohur traumën. Shumë më rrallë, nga ana tjetër, ndodh që trauma të ndodhë në intervale të rregullta dhe pastaj mund të perceptohet si e tillë.

komplikimet

Termi trauma mund të përdoret për të përshkruar lëndimet psikologjike dhe fizike. Prandaj, trauma mund të rezultojë në një sërë ndërlikimesh. Trauma mendore mund të ndërtojë një rrugë si post-traumatike stres vite çrregullimi pas një përvoje traumatike. Post-traumatike stres çrregullimi është një ndërlikim në përpunimin e asaj që është përjetuar. Duhet të trajtohet sepse ekziston rreziku i vetëvrasjes. Për shkak të rikthimit të parave dhe çrregullime ankthi, personat e prekur janë nën një presion kaq të rëndë psikologjik saqë nuk mund të gjejnë rrugën e tyre për të dalë nga çrregullimi pa ndihmë profesionale. Një numër i ndërlikimeve pas traumës fizike mund të rezultojë nga traumatike e rëndë tru lëndimi. Komplikimet më të zakonshme të një traume të tillë mund të përfshijnë ndryshime të personalitetit, shqetësime emocionale, konfuzion ose çorientim. Në varësi të zonës së dëmtuar, çrregullimet e të folurit dhe gjuhës, disfagia ose humbja e fushës vizuale mund të ndodhë. Paralizë, kriza epileptike ose spastikiteti mund të ndodhë si rezultat i lëndimeve të tru. Perceptimi mund të dëmtohet ose shqetësohet si rezultat i traumës. Në rastin më të keq, a komë në orët e zgjimit është rezultati pas një traumatike tru lëndimi. Ndërlikimet potencialisht mund të ndodhin pas çdo operacioni. Kjo përfaqëson trauma të lidhura me indet. Pasojat postoperative si p.sh. ethe, sepsis, takikardi, hipotension or hipertensionit, çekuilibrat elektrolitikë ose akrokianoza janë të mundshme. Çdo ndërlikim pas operacionit duhet të përgjigjet menjëherë.

Kur duhet të shihni një mjek?

Përpunimi i një ngjarjeje stresuese emocionale duhet të shoqërohet gjithmonë nga terapi. Ndihma dhe mbështetja mund të perceptohet pasi keni përjetuar ngjarje të ndryshme. Kurdoherë që ka një shqetësim emocional, duhet të konsultohet një mjek dhe të diskutohet procedura e mëtejshme. Një aksident, një ndarje, një vdekje ose një veprim i dhunshëm janë disa situata në të cilat rekomandohet ndihma mjekësore. Anomalitë dhe ndryshimet në sjellje mund të kuptohen si sinjale paralajmëruese. Nëse ato vazhdojnë ose rriten në intensitet, nevojitet një mjek. Çrregullimet e gjumit, ndryshimet e rëndësishme të peshës ose nervozizmi tregojnë a shëndetësor dëmtimi. Një mjek është i nevojshëm sapo të vërehet një sjellje depresive, luhatje të humorit ose kërcitje të rëndë. Në rast të tërheqjes nga jeta shoqërore, shqetësimet e përqendrim ose probleme në përballimin e jetës së përditshme, personi i prekur ka nevojë për ndihmë. Një ulje e performancës fizike, si dhe asaj mendore, lodhje, zbehje ose rraskapitje duhet gjithashtu t'i paraqitet një mjeku. Çrregullimet e trakti tretës, dhimbje koke si dhe një shqetësim i brendshëm janë ankesa që janë karakteristike pas një përvoje traumatike. Po kështu, ankthi, boshllëqet në kujtim, dhe ndjesi të tilla si zemërimi, bezdi, ose trishtimi janë shenja të shqetësimit psikologjik që duhet të diskutohet me një mjek.

Trajtimi dhe terapia

Si rregull, trauma mund të shërohet. Për këtë qëllim, shkaqet mund të analizohen dhe trajtohen në terapi ambulatore, si dhe në spital. Si rregull, kjo nuk kërkon ilaçe. Sidoqoftë, në raste të jashtëzakonshme, trauma është aq e rëndë sa që e bën të pamundur kryerjen e një pune ose aktiviteteve të vogla të jetës së përditshme. Në këtë rast, bllokuesit mendorë do të përdoren në përpjekje për të zvogëluar simptomat e traumës në atë masë që ato të mos përbëjnë pengesë. Sidoqoftë, çfarë duhet të trajtohet në secilin rast individual, duhet të vendoset nga një psikolog. Vështirësia në trajtimin e traumës, sidoqoftë, qëndron në gjetjen e saj së pari në tërë nënvetëdijen. Kjo sepse shpesh është një pjesë e kujtimeve që nuk perceptohet nga shumë prej të prekurve. Edhe nëse mund të identifikohet shkaktari i traumës, zakonisht ka bashkuar rrethana të tjera që gjithashtu duhet të zbulohen. Vetëm kur është e qartë në të cilën bazohet lëndimi mendor, mund të shërohet flas terapitë. Nuk është e pazakontë që pacienti të ballafaqohet me kusht që shkaktoi traumën.

Parandalim

Almostshtë pothuajse e pamundur të parandalosh traumën. Sepse kjo do të thoshte të jesh i përgatitur mendërisht në çdo situatë në mënyrë që goditje nuk mund të ndodhë. Por që kur stres, ankthi, pikëllimi dhe emocione të tjera nuk e lejojnë këtë forcë, një person që mendon dhe ndien do të jetë gjithmonë i prekshëm nga trauma.

Kjo është ajo që ju mund të bëni vetë

Ekzistojnë variacione të ndryshme të vetë-ndihmës për traumën. Këto varen nga fakti nëse trauma është fizike apo psikologjike. Në zonën e traumës fizike, trupit duhet t'i jepet e gjithë pjesa tjetër dhe pushimi i nevojiten për t'u rigjeneruar. Kjo vlen jo vetëm për zonën e prekur të trupit, por në shumë raste për të gjithë organizmin. Një sasi e mjaftueshme e gjumit është veçanërisht e përshtatshme për këtë qëllim. Aftësia për të mbajtur stresin mund të rikthehet gradualisht me ushtrime të lehta, të tilla si shëtitjet, por çdo formë e përdorimit të tepruar duhet të parandalohet me çdo kusht. Trauma mendore gjithashtu ka nevojë për pushim në mënyrë që të përpunohet nga personi i prekur. Stresi duhet të shmanget dhe pagjumësi mund të kundërveprohet, për shembull, me dritën durim sportive Banja të ngrohta, kontakte shoqërore dhe një nga të shumta çlodhje metodat gjithashtu janë shpesh të dobishme në këtë kontekst: shembujt janë Relaksimi progresiv i muskujve sipas Jacobsen ose Trajnimi Autogenic. Yoga gjithashtu ribalancon trupin, mendjen dhe shpirtin përmes një përzierje të dobishme fizike dhe ushtrime të frymëmarrjes, çlodhje dhe të menduarit. Bisedat gjithashtu mund të ndihmojnë për të përballuar traumën. Të afërmit ose miqtë janë shpesh njerëzit e duhur për të flas të në besim. Shkëmbimi midis njerëzve me të njëjtin mendim shpesh ofrohet nga grupe të specializuara të vetë-ndihmës, pjesëmarrësit e të cilëve mund të ofrojnë një shkëmbim të dobishëm të përvojave dhe këshillave të vlefshme.