Trajtimi dhe simptomat e çarjes së tendinit të shpatullës

Vështrim i shkurtër

  • Terapia: kirurgjikale, minimalisht invazive ose e hapur: Lidhja e dy skajeve me teknika të ndryshme; konservatore: qetësimi i dhimbjes, imobilizimi, pastaj ushtrimet e gamës së lëvizjes.
  • Simptomat: Dhimbje presioni dhe dhimbje gjatë natës, kufizim i lëvizjes në shpatull, ndonjëherë edhe në nyjen e bërrylit, mavijosje
  • Shkaqet: Shpesh për shkak të dëmtimit të mëparshëm si konsumimi, forca e jashtme në kontekstin e një aksidenti, e favorizuar nga përdorimi afatgjatë i steroideve anabolike, pirja e duhanit ose lipidet e larta të gjakut
  • Ekzaminimet: Ekzaminimi fizik, procedurat imazherike të tilla si imazhet me ultratinguj ose rezonancë magnetike (MRI), rreze X nëse dyshohet gjithashtu për dëmtim kockor.
  • Prognoza: Koha e shërimit varet nga shkalla e çarjes dhe nga trajtimi, pas terapisë konservative ndonjëherë ndodh reduktim i përhershëm i muskujve dhe shpesh dobësi muskulore në zonën e shpatullave, rekomandohet konsultimi me një specialist të shpatullave, masat e duhura rehabilituese janë të rëndësishme.

Çfarë është një tendin e shqyer në shpatull?

Një tendinë e shqyer në shpatull është një nga dëmtimet më të zakonshme të tendinit të shkaktuar nga konsumimi dhe shpesh është shkaku i dhimbjes së shpatullave.

Veçanërisht e rëndësishme është një unazë me katër muskuj (manshetë rrotulluese) që burojnë nga tehu i shpatullës dhe ngjiten me tendinat e tyre në kokën e humerusit. Këto tendina janë veçanërisht të ndjeshme ndaj këputjes së tendinit nën stres. Dhimbja e shpatullave shpesh buron nga mansheta rrotulluese.

Një tendon tjetër shkon në zonën e nyjës së shpatullës: tendinën e gjatë të bicepsit, e cila - duke filluar nga muskuli përkulës i krahut në pjesën e sipërme të krahut (biceps) - kalon përmes një brazdë kockore deri në skajin e sipërm të folesë së shpatullës. Ajo ndonjëherë edhe lot.

Si trajtohet këputja e tendinit në shpatull?

Në parim, një tendin e këputur në shpatull mund të trajtohet si në mënyrë kirurgjikale ashtu edhe jo-operative (konservative). Nëse përveç çarjes së tendinit ka fraktura të kockave, lëndime vaskulare ose nervore, kërkohet një strategji komplekse trajtimi.

Trajtimi më i mirë për një tendin të këputur në shpatull varet nga shumë faktorë. Këto përfshijnë, mbi të gjitha, shkallën e dëmtimit, ashpërsinë e simptomave, moshën dhe kërkesat individuale të personit të prekur nga shpatulla. Qëllimi i çdo terapie është të zvogëlojë dhimbjen dhe të përmirësojë funksionin e kyçeve. Mjeku që merr pjesë më pas planifikon terapinë së bashku me pacientin dhe vendos nëse operacioni është i indikuar apo jo.

operacion

Veçanërisht në rastet e këputjes së tendinit për shkak të dëmtimit, aktivitetit të theksuar dhe tendinave pak të dëmtuara paraprakisht, operohet një këputje e tendinit në shpatull. Nga ana tjetër, operacioni duhet të shmanget në rastet e infeksioneve të kyçeve, dëmtimit të nervave dhe degjenerimit të avancuar, ndër të tjera. Rezultati i operacionit varet në mënyrë vendimtare nga gjendja e tendinit. Qepja e tendinit mund të zbatohet me sukses vetëm nëse tendina është e cilësisë së mirë.

Një këputje e tendinit në shpatull operohet brenda disa javësh nëse është e mundur për të arritur një rezultat të mirë. Bëhet një dallim midis riparimit të tendinit të hapur dhe variantit minimal invaziv. Kirurgjia e hapur lejon gjithashtu teknika më të vështira. Megjithatë, kjo kërkon shkëputjen e muskujve deltoid që shtrihet rreth shpatullës nga pjesët e skapulës. Kjo nuk është e nevojshme me kirurgji minimale invazive. Këtu, indi përreth është i kursyer për shkak të aksesit të vetëm të vogël në nyje.

Teknika minimalisht invazive është më e ndërlikuar për këtë dhe lejon vetëm riparime më të thjeshta të tendinit për shkak të ngushtësisë. Nëse një pjesë e kockës është shqyer me tendinën, atëherë kjo riparohet me një operacion të hapur. Kirurgjia minimale invazive ndonjëherë është e mundur në baza ambulatore.

Tendinat e dëmtuara shërohen ngadalë, ndaj jepet kujdes i kujdesshëm pas. Pas operacionit, shpatulla fillimisht mbrohet në një fashë për dy deri në gjashtë javë (si fashë Gilchrist, splint rrëmbimi).

Një splint aduksioni i shpatullave përdoret për të mbajtur krahun në 30 gradë rrëmbimi. Personi i prekur fillimisht e lëviz nyjen e shpatullës vetëm në mënyrë pasive. Nga java e tretë, ai fillon ngadalë ushtrimet e lëvizjes së asistuar, aktive. Nga java e shtatë, lëvizjet aktive mund të kryhen pa kufizim. Aktivitetet sportive nuk rekomandohen përsëri deri në muajin e tretë.

Trajtimi konservativ

Trajtimi konservativ konsiderohet për një çarje jo-aksidentale, ngadalë në zhvillim të tendinit në shpatull. Kjo formë trajtimi është veçanërisht e përshtatshme për pacientët që janë aktivë vetëm në një masë të kufizuar dhe për pacientët me të ashtuquajturën "sup të ngrirë" (sup të ngrirë).