Trajtim për Inflamacionin e Barkut

Vështrim i shkurtër

  • Trajtimi: Trajtimi mjekësor i nevojshëm tek foshnjat dhe të rriturit, në fazat e hershme pomada reduktuese të mikrobeve dhe antibiotike dhe ilaçe shtëpiake, në raste të rënda marrja e një antibiotiku, rrallë masa kirurgjikale.
  • Simptomat: sekrecion purulent dhe me erë të fortë nga kërthiza, lëkura rreth kërthizës është e skuqur, e fryrë dhe e ndjeshme në prekje, në raste të rënda ethe, rritje të ritmit të zemrës, çrregullime të frymëmarrjes, ndër simptoma të tjera.
  • Shkaqet: Infektimi i shpeshtë bakterial për shkak të higjienës së dobët, inflamacion i mundshëm për shkak të shpimit të kërthizës, infektim nga kërpudhat e lëkurës, rritje e rrezikut tek foshnjat për shkak të lindjes së parakohshme, keqformime të rajonit të kërthizës, sëmundje të sistemit imunitar.
  • Ekzaminimet: Tampon lëkura nga kërthiza për të përcaktuar patogjenin, ekografia dhe ndoshta tomografia kompjuterike e rajonit të kërthizës dhe barkut.
  • Prognoza: Në vendet e industrializuara shumë të mira me trajtim të menjëhershëm; nëse inflamacioni përhapet, mund të shfaqen komplikime kërcënuese për jetën, si helmimi i gjakut, veçanërisht te të porsalindurit.
  • Parandalimi: Në përgjithësi, kushtojini vëmendje higjienës: te të porsalindurit, mbajeni trungun e kërthizës të thatë dhe të pastër; te të rriturit, pastroni kërthizën rregullisht kur bëni dush dhe thajeni mirë.

Çfarë është inflamacioni i kërthizës?

Nëse kërthiza është e përflakur, mund të ndodhin komplikime të rënda nëse bakteret hyjnë në inde dhe gjak përmes kërthizës. Prandaj, në vendet në zhvillim, inflamacioni i kërthizës është një kontribuues kryesor në vdekshmërinë e lartë neonatale. Megjithatë, në vendet e industrializuara, një buton i përflakur i barkut prek më pak se një përqind të të porsalindurve dhe shumë rrallë çon në vdekje.

Më rrallë, kërthiza është e përflakur tek të rriturit. Inflamacioni i kërthizës tek të rriturit ndodh, për shembull, si rezultat i shpimit të kërthizës ose alergjive nga kontakti, si p.sh. në metal nga butonat e pantallonave ose kopset e rripit.

Në rast të higjenës së pamjaftueshme, bakteret dhe kërpudhat shumohen më lehtë në thellësinë e kërpudhave dhe ndonjëherë shkaktojnë inflamacion në kërpudhat. Nëse kërthiza tek të rriturit është i përflakur dhe ka erë të keqe, ose ka erë të pakëndshme, kjo mund të jetë një tregues i higjienës joadekuate.

Barku dhe kordoni

Gjatë shtatzënisë, fëmija furnizohet me lëndë ushqyese dhe oksigjen nëpërmjet kërthizës. Kordoni i kërthizës lidh fëmijën me placentën dhe pritet në mënyrë sterile pas lindjes.

Si trajtohet inflamacioni i kërthizës?

Inflamacioni i butonit të barkut tek foshnjat dhe të rriturit duhet të trajtohet menjëherë nga një mjek. Kujdesi i afërt mjekësor është i nevojshëm në mënyrë që mjeku të mund të njohë herët komplikimet e mundshme. Në rastet e rënda të inflamacionit të kërthizës, kujdesi intensiv mjekësor është thelbësor.

Mjekim

Nëse kërthiza është e përflakur, ndonjëherë mjafton që në fazat e hershme të përdoren pomada antibiotike dhe reduktuese (antiseptike) të mikrobeve nën mbikëqyrjen e rregullt mjekësore. Agjentët dehidratues janë pluhura speciale ose pomada për plagë që përmbajnë, për shembull, zink, të cilat shpesh gjenden në kabinetin e ilaçeve. Këto preparate tharëse nuk duhet të aplikohen në plagë të hapura.

Në rastin e një inflamacioni të theksuar të kërthizës, vetëm një pomadë nuk mjafton. Pastaj mjeku trajton gjithmonë me një antibiotik që vepron në të gjithë organizmin. Pacienti e merr antibiotikun ose në formë tabletash ose në mënyrë intravenoze (nëpërmjet venës).

Ilaç në shtëpi

Mjetet juridike në shtëpi kanë kufijtë e tyre. Nëse simptomat vazhdojnë për një periudhë të gjatë kohore, nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen pavarësisht trajtimit, gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek.

Kirurgji

Nëse infeksioni i kërthizës përparon, krijohen abscese dhe kërcënohet vdekja e indeve, kërkohet kirurgji. Një operacion i tillë është atëherë i pashmangshëm dhe ndonjëherë edhe shpëtimtar!

Cilat janë simptomat e inflamacionit të kërthizës?

Tre ditë deri në tre javë pas infektimit (periudha e inkubacionit), shfaqen simptomat e para. Sa më herët në jetën e një të porsalinduri shfaqen shenjat përkatëse të sëmundjes, aq më i rrezikshëm është inflamacioni i kërthizës.

Simptomat karakteristike: sekretim – skuqje – ënjtje.

Nëse kërthiza është e përflakur, kjo shprehet me simptoma tipike. Më pas nga kërthiza del një sekret i yndyrshëm, i qelbëzuar dhe me erë të fortë ose të qelbur. Rreth kërthizës lëkura është e kuqe, e fryrë dhe shumë e ndjeshme në prekje. Nëse infeksioni përhapet, ka edhe hemorragji të vogla dhe me pika në lëkurë, vezikula dhe një zhurmë kërcitjeje.

Herë pas here, megjithatë, simptomat e inflamacionit të kërthizës tek foshnjat janë vetëm shumë të lehta.

Rreziku kërcënon përmes përhapjes së patogjenëve!

Kërkoni kujdes mjekësor në shenjat e para të helmimit nga gjaku!

Cilat janë shkaqet dhe faktorët e rrezikut?

Në shumicën e rasteve, bakteret si disa stafilokokë ose streptokokë shkaktojnë inflamacion të kërthizës tek foshnjat. Të porsalindurit janë veçanërisht të ndjeshëm ndaj inflamacionit në zonën e kërthizës. Atyre u mungojnë mbrojtjet sepse sistemi i tyre imunitar nuk ka rënë ende në kontakt me bakteret para lindjes dhe kështu nuk ka ndërtuar ende një mbrojtje të fuqishme kundër tyre.

Arsyeja: Para lindjes, lëkura e foshnjës, e cila lahet nga lëngu amniotik, është pa baktere. Vetëm gjatë lindjes, bakteret vendosen për herë të parë në lëkurën e të porsalindurit. Përveç kësaj, enët e gjakut rrjedhin në kordonin e kërthizës. Kur ato priten menjëherë pas lindjes, ato janë ende të hapura dhe kështu një pikë e mundshme hyrëse për infeksionet, të cilat ndonjëherë shkaktojnë inflamacion të kërthizës tek foshnja.

Shkaqet tek adoleshentët dhe të rriturit

Një shkak i mundshëm i inflamacionit të kërthizës tek adoleshentët ose tek të rriturit është shpimi i kërpudhave. Nëse nuk ka higjienë të mjaftueshme gjatë shpimit ose në kujdesin e mëpasshëm, në disa raste plaga, e cila ende nuk është shëruar, inflamohet.

Në përgjithësi, përveç baktereve, kërpudhat e lëkurës si kërpudhat filamentoze (dermatofitet) shkaktojnë inflamacion në fund të stomakut.

Faktorët e rrezikut tek foshnjat

Pesha e ulët e lindjes, lindja e parakohshme, keqformimet e rajonit të kërthizës, komplikimet gjatë lindjes dhe vendosja e një kateteri kërthizor rrisin rrezikun e inflamacionit të kërthizës tek foshnjat. Sëmundjet kongjenitale të sistemit imunitar gjithashtu shpesh rezultojnë në një buton të përflakur të barkut të foshnjës.

Si e diagnostikon mjeku inflamacionin e kërthizës?

Duke parë kërthizën, mjeku zakonisht njeh një inflamacion të kërthizës nga pamja e tij tipike. Për të përcaktuar saktë patogjenin përgjegjës, mjeku merr një shtupë nga zona e inflamuar duke përdorur një shtupë sterile. Kultura bakteriale e përgatitur në laborator më pas jep informacion të mëtejshëm rreth llojit të patogjenit që shkaktoi inflamacionin e kërthizës.

Përveç kësaj, mostra e gjakut të pacientit ekzaminohet në laborator për shenja të inflamacionit dhe indikacione të helmimit të mundshëm të gjakut.

Procedurat e imazhit

Mjeku ekzaminon rajonin rreth kërthizës dhe barkut me anë të ultrazërit. Nëse dyshohet se bakteret përhapen nëpërmjet gjakut, zgavra e barkut shikohet me ndihmën e tomografisë së kompjuterizuar (CT). Në rastet e rënda, në varësi të ndërlikimit, bëhet një diagnozë më e detajuar.

Ecuria e sëmundjes dhe prognoza

Në rastin e inflamacionit të butonit të barkut, indi rrethues (muskulor) mund të vdesë. I ashtuquajturi infeksion nekrotizues i indeve të buta (fasciiti), i cili zakonisht është i rëndë, është veçanërisht kritik. Në këtë formë të rrezikshme infeksioni, lëkura, indi nënlëkuror dhe madje edhe fashia e poshtme, e cila si përbërës i indit lidhor rrethon dhe stabilizon të gjitha organet, muskujt dhe njësitë e tjera të trupit, vdesin.

Inflamacioni i butonit të barkut përfundimisht shtrihet në enët e gjakut që rrethojnë kërthizën, peritoneumin dhe mëlçinë. Në raste të rralla, absceset formohen në mëlçi.

Në përgjithësi, prognoza për inflamacionin e barkut (omfalit) është mjaft e ndryshueshme. Në vendet me një sistem të kujdesit shëndetësor të zhvilluar mirë, prognoza është zakonisht shumë e mirë nën trajtimin mjekësor.

A ka ndonjë masë parandaluese?

Për të parandaluar inflamacionin e kërthizës, higjiena – veçanërisht prerja e kordonit tek të porsalindurit me mjete sterile – luan një rol të rëndësishëm.

Një kompresë sterile mbron trungun e kërthizës. Sigurohuni që jastëku të qëndrojë i thatë dhe ndryshoni nëse për shembull ngjyhet me urinë. Pasi trungu i kërthizës bie, mbulesa zakonisht nuk është më e nevojshme.

Studimet tregojnë gjithashtu se trajtimi antiseptik i trungut të kërthizës me klorheksidinë është i dobishëm në parandalimin e inflamacionit të kërthizës tek foshnjat.

Për të parandaluar inflamacionin e kërthizës, kujdesi për kërthizën është i rëndësishëm për adoleshentët dhe të rriturit. Sidomos kur bëni dush, është thelbësore të pastroni zonën e kërthizës rregullisht me produkte të buta për kujdesin e trupit dhe ta shpëlani më pas. Tharja e plotë pas pastrimit është gjithashtu e rëndësishme. Në këtë mënyrë, ju largoni patogjenët e mundshëm dhe shmangni një mjedis të lagësht në të cilin kërpudhat ndjehen si në shtëpi. Higjiena gjithashtu luan një rol vendimtar në parandalimin e infeksioneve të kërthizës gjatë shpimit të piercing-ut.