Trajtimi i prishjes së dhëmbëve: Çfarë duhet të dini

Trajtimi i kariesit në fazën e hershme

Në fazën e hershme të kariesit, ka vetëm ndryshime në sipërfaqen e dhëmbëve, një vrimë ende nuk është shfaqur. Në një fazë kaq të hershme, trajtimi nga dentisti nuk është domosdoshmërisht i nevojshëm. Mund të provoni të shihni nëse mund ta hiqni vetë kariesin.

Për ta bërë këtë, së pari duhet të konsumoni sa më pak ushqime dhe pije me sheqer. Nëse shpesh arrini pas çokollatës, pudingut, akullores, ëmbëlsirave, pijeve joalkoolike etj., rrisni rrezikun që kariesi të përhapet më tej. Kujdes: Përveç sheqerit normal të shtëpisë (saharozës), fruktoza, e cila gjendet kryesisht në fruta dhe ushqime të pjekura, por edhe në perime, mund të dëmtojë edhe dhëmbët.

Së dyti, trajtimi i kariesit (si dhe parandalimi i kariesit) përfshin një higjienë të plotë orale. Është mirë që të lani dhëmbët pas çdo vakti. Nëse kjo nuk është e mundur, mund të përtypni çamçakëz (pa sheqer të shtuar, por me ksilitol). Kjo të paktën do të rivendosë vlerën e pH në gojë në normale dhe do të stimulojë rrjedhjen e pështymës (mbetjet e ushqimit kështu hiqen më lehtë nga dhëmbët).

Për të qenë në gjendje për të kuruar kariesin fillestar, masat e rregullta profesionale të fluorizimit duhet të kryhen si shtesë. Për ta bërë këtë, dentisti fillimisht heq çdo pllakë që është grumbulluar në dhëmbë. Më pas aplikohet një llak fluori në zonat e prekura. Në disa raste, kryhet edhe trajtimi antibakterial. Për këtë qëllim, përshkruhen solucione të veçanta shpëlarëse ose xhel për të zvogëluar sasinë e baktereve në gojë.

Pas këtij trajtimi të kariesit, duhet të kryhen kontrolle të rregullta nga dentisti për të vëzhguar progresin e mëtejshëm. Në rastin më të mirë, kariesi është ndalur me këto masa dhe mineralet e degraduara më parë zëvendësohen me kalimin e kohës nga përbërësit e pështymës. Megjithatë, është po aq e mundur që kariesi të përparojë.

Trajtimi i kariesit në faza të avancuara

Në shumicën e rasteve, përdoret stërvitja. Në rastin e dhëmbëve të ndjeshëm, ky trajtim i kariesit kryhet me anestezi lokale. Gjatë shpimit, dentisti heq substancën e dëmtuar të dhëmbit. Më pas pastron vrimën e shpuar dhe e mbyll me një mbushje, e cila mbyllet nga jashtë me një izolues.

Nëse pjesa më e madhe e substancës së dhëmbit tashmë është humbur, forma e dhëmbit rikthehet nga jashtë. Të ashtuquajturat matrica përdoren si shabllon për të rikthyer dhëmbin në formën e tij natyrale sa më shumë që të jetë e mundur dhe për të parandaluar çdo vështirësi në përtypje me anën e kundërt të dhëmbit.

Nëse kariesi ndodhet shumë afër nervit të dhëmbit, kërkohet terapi e veçantë. Nëse indi nervor tashmë është dëmtuar, ai duhet të mbrohet me një mbushje rrënjë. Për këtë qëllim, kocka e dhëmbit mbushet me një substancë që përmban hidroksid kalciumi. Kjo është për të stimuluar kockën e dhëmbit për të formuar një substancë të re. Vetëm atëherë mund të bëhet mbushja normale e dhëmbëve.

Trajtimi i kanalit rrënjë

Për një rezultat të mirë të qëndrueshëm, bakteret dhe indet e vdekura duhet të hiqen plotësisht nga kanali i rrënjës. Më vonë, kanali mbyllet fort me një material mbushës.

Trajtimi i kanalit të rrënjës mund të kryhet në një nerv të dhëmbit të gjallë, të përflakur ose tashmë të vdekur.

Trajtimi i kariesit: mbushjet

Në parim, ekzistojnë materiale të ndryshme për mbushjen e dhëmbëve në trajtimin e kariesit (informacion më të detajuar mbi materialet individuale të mbushjes mund të gjenden më poshtë):

  • Qeramikë
  • Plastikë (kompomer / kompozit)
  • Lidhjet metalike (p.sh. ari)
  • amalgamë

Cila mbushje është e përshtatshme në rastin tuaj varet nga faktorë të ndryshëm. Nga njëra anë, materialet e ndryshme kanë veti të ndryshme (jetën e shërbimit) dhe janë të përshtatshme për probleme të ndryshme me dhëmbin. E fundit, por jo më pak e rëndësishme, kostot gjithashtu ndryshojnë në varësi të materialit mbushës. Dhe jo të gjitha mbushjet paguhen nga kompanitë e sigurimeve shëndetësore (p.sh. mbushja me çekiç ari).

Mbushjet e përmendura më sipër i përkasin të gjitha të ashtuquajturave mbushje plastike. Kjo do të thotë se ato vendosen në dhëmb në gjendje të lëngshme dhe kështu mund të përshtaten saktësisht me vrimën e shpuar përpara se të kurohen.

Përndryshe, ka edhe mbushje inlay (të ashtuquajturat inlays). Këto janë bërë në laborator nga një model i hedhur më parë i vrimës në dhëmb. Mbushjet me inlay janë shumë të shtrenjta dhe për këtë arsye kanë pak rëndësi në trajtimin e kariesit.

Trajtimi i kariesit me kompozit

Kompoziti është një material i prodhuar artificialisht i përbërë nga rreth 80 për qind kripë silicë dhe rreth 20 për qind plastikë. Është shumë i qëndrueshëm në dimensione dhe jashtëzakonisht i qëndrueshëm. Përveç kësaj, në varësi të skemës së aplikimit, përputhet shumë mirë me ngjyrën natyrale të dhëmbëve. Në rast të dëmtimit të vogël të kariesit, shpesh mjafton të përgatitet vrima, të aplikohet kompoziti në një hap të vetëm dhe të kurohet me një dritë të veçantë.

Trajtimi i kariesit me kompomer dhe çimento xhami jonomer

Trajtimi i kariesit me amalgamë

Trajtimi i kariesit me amalgamë është i përhapur, por ndonjëherë i diskutueshëm. Kjo është një përzierje metalike e argjendit, bakrit dhe kallajit, si dhe merkurit toksik. Ky i fundit është i lidhur në formën e tij të kristalizuar (d.m.th. të ngurtë) në këto mbushje dentare dhe për këtë arsye është i padëmshëm. Megjithatë, nuk mund të përjashtohet që gjurmët e tij mund të treten dhe më pas të jenë të pranishme lirisht në zgavrën me gojë – veçanërisht nëse mbushjet duhet të zëvendësohen ose përpunohen.

Megjithatë, amalgama është ende e lejuar si një mbushje dentare. Marrja e merkurit nga mbushjet dentare që përmbajnë amalgamë vlerësohet të jetë pothuajse e njëjtë me marrjen e merkurit nga dieta. Dhe kjo sasi konsiderohet e padëmshme nga standardet ndërkombëtare. Përdorimi i mbushjeve me merkur është i kufizuar vetëm tek fëmijët dhe gratë shtatzëna dhe ato në laktacion.

Trajtimi i kariesit: Mbushje me çekiç ari

Metodat më të reja të trajtimit të kariesit

A është e mundur të trajtohet kariesi pa shpime? Po, me ndihmën e teknologjisë lazer. Bakteret e kariesit hiqen me ndihmën e rrezeve lazer. Kjo metodë ka avantazhin se është më pak e dhimbshme se shpimi. Megjithatë, kostoja e trajtimit të kariesit me lazer nuk mbulohet nga sigurimi shëndetësor ligjor.

Një tjetër metodë e re e trajtimit të kariesit pa shpim, e cila tashmë përdoret nga dentistët, është infiltrimi me plastikë (e quajtur edhe metoda Icon). Në këtë metodë, vrima në dhëmb nuk shpohet, por mbushet me plastikë nga jashtë. Kështu, bakteret janë pothuajse të mbyllura dhe bëhen të padëmshme.

Pas trajtimit të kariesit

Prandaj, dhimbja e dhëmbit për dy deri në tre ditë pas trajtimit të kariesit është zakonisht normale. Megjithatë, nëse dhimbja nuk largohet më pas, duhet të vizitoni sërish dentistin. Ilaçet ftohëse dhe/ose qetësuese ndihmojnë kundër dhimbjes. Në rastin e këtij të fundit, vlen si vijon: Ilaçet kundër dhimbjeve nuk duhet të merren më shumë se tre ditë pas trajtimit të kariesit – në të kundërt shkoni te dentisti!

E keni trajtuar kariesin dhe tani ndiheni të sigurt? Mendimi i gabuar – një trajtim i vetëm i kariesit nuk mbron nga rishfaqja e kariesit. Prandaj duhet të ndiqni rekomandimet e dentistit saktësisht më pas dhe t'i kushtoni vëmendje higjienës orale të kujdesshme dhe një diete miqësore ndaj dhëmbëve – veçanërisht në periudhën fillestare pas trajtimit të kariesit, por edhe në afat të gjatë.