Trajtimi dhe simptomat e perforimit të membranës timpanike

Vështrim i shkurtër

  • Trajtimi: Shpesh një perforim i membranës timpanike shërohet vetë brenda pak ditësh; operohen lëndime më të mëdha
  • Simptomat: Në rast këputjeje për shkak të inflamacionit të veshit të mesëm, ndër të tjera, rrjedhje, ulje e dhimbjes, në rast lëndimi dhimbje therëse, humbje dëgjimi, rrjedhje gjaku nga veshi është e mundur.
  • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Rupture për shkak të inflamacionit të veshit të mesëm, lëndim direkt nga objektet ose lëndim indirekt nga ndryshimi i papritur i presionit
  • Diagnoza: Ekzaminim vizual me otoskop, test dëgjimi
  • Prognoza: Zakonisht prognozë e mirë për lëndime të lehta, pas operacionit për lëndime të mëdha, prognoza varet nga ashpërsia e dëmtimit.
  • Parandalimi: Ndër të tjera, medikamente dekongjestive për infeksionet e veshit të mesëm, barazimi i mirë i presionit gjatë zhytjes, fluturimit ose ngjitjes në mal.

Çfarë është daullja e veshit e shpuar?

Kjo përforcon valët e zërit dhe i transmeton ato në veshin e brendshëm, ku ato shndërrohen në impulse nervore. Truri përfundimisht i përpunon këto sinjale dhe ne i perceptojmë ato si tinguj dhe tone.

Nëse daullja e veshit është e çarë ose e shqyer (d.m.th. e shpuar), kjo dëmton shndërrimin dhe transmetimin e valëve të zërit. Personat e prekur dëgjojnë më keq në veshin përkatës me perforimin e daulles së veshit (këputje të daulles së veshit) si rezultat. Një dëmtim i membranës timpanike zakonisht ndodh vetëm në njërën anë, por - në varësi të shkakut - është gjithashtu i mundur në të dyja anët.

Bëhet dallimi midis lëndimeve direkte dhe indirekte. Lëndimet e drejtpërdrejta janë ato në të cilat daullja e veshit lëndohet nga objekte të tilla si shtupa pambuku, gjilpëra ose copëza fluturuese. Në rastin e atyre indirekte, lëndimi zakonisht shkaktohet nga ndryshime të papritura të presionit, të tilla si gjatë shpërthimeve, ngjitjes së shpejtë ose fundosjes në një aeroplan, ose zhytjes (shumë shpejt) pa barazim presioni.

Si mund të trajtohet?

Daullja e veshit ka një tendencë të lartë vetë-shëruese. Edhe me këputje të shumta të daulles së veshit, ajo shpesh shërohet pa ndihmë mjekësore. Sidomos nëse vrima nuk është në buzë, por në mes të daulles së veshit, vrima zakonisht shërohet pa pasoja. Koha e shërimit për dëmtime të vogla të daulles së veshit është shpesh vetëm disa ditë.

Nëse daullja e veshit çahet për shkak të një aksidenti ose rënieje, ose nëse buza e daulles së veshit është e lënduar, zakonisht edhe daullja e veshit nuk shërohet. Në rastin e dëmtimeve të buzës, është gjithashtu e mundur që lëkura të rritet nga kanali i veshit në veshin e mesëm, duke ndërhyrë në kockat. Kjo çon në infeksion të mëtejshëm dhe parandalon shërimin e inflamacionit.

Ekziston rreziku që inflamacioni të përhapet në organin e ekuilibrit ose në meningje. Në një rast të tillë, operacioni është thelbësor. Në rastin e lëndimeve të drejtpërdrejta, është e mundur që, për shembull, të lëndohen kockat ose strukturat e tjera në veshin e brendshëm.

Tek fëmijët që vuajnë shpesh nga infeksionet akute të veshit të mesëm, pikat dekongjestive të hundës përdoren për të përmirësuar ventilimin e veshit të mesëm. Kjo shpesh parandalon perforimin e daulles së veshit. Infeksionet e rënda të veshit të mesëm trajtohen me antibiotikë. Megjithatë, antibiotikët nuk janë të nevojshëm për çdo infeksion të veshit të mesëm.

Për shkak se daullja e veshit e këputur është një portal për hyrjen e mikrobeve në vesh, sportet ujore duhet të shmangen nëse ka një vrimë në vesh. Udhëtimi me avion, nga ana tjetër, nuk është problem – barazimi i presionit gjatë ngritjes dhe uljes funksionon edhe me këputje të daulles së veshit.

Cilat janë simptomat?

Një këputje e daulles së veshit nuk është domosdoshmërisht e keqe. Një infeksion i veshit të mesëm, për shembull, shpesh shërohet më shpejt pasi daullja e veshit çahet. Më pas, simptomat përfshijnë qelb që rrjedh nga veshi dhe humbje dëgjimi, por pak ose aspak dhimbje. Në fakt, ka më shumë gjasa që dhimbja e shkaktuar më parë nga presioni i shtuar në veshin e mesëm të qetësohet. Vrima në daullen e veshit është zakonisht e vogël dhe shkakton vetëm humbje të lehtë të dëgjimit, sepse daullja e veshit ende vepron mjaftueshëm si një përforcues zëri.

Me një dëmtim kaq të gjerë të daulles së veshit dhe kockave, dëmtimi nuk shërohet vetë dhe pritet një humbje e rëndë e dëgjimit gjatë gjithë jetës. Kirurgjia është atëherë e vetmja mundësi për të shmangur humbjen e dëgjimit përgjithmonë.

Daullja e veshit e shpuar: komplikime

Daullja e veshit është një pengesë natyrore ndaj patogjenëve. Nëse ekziston një perforim i daulles së veshit, patogjenët hyjnë më lehtë në veshin e mesëm, ndoshta duke shkaktuar infeksione ose duke e bërë më të vështirë shërimin e inflamacioneve ekzistuese.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Perforimi i membranës timpanike zakonisht ndodh si pjesë e një inflamacioni ose një ndikimi të dhunshëm në vesh. Përveç kësaj, ka disa faktorë rreziku që nxisin një vrimë në daullen e veshit.

Perforimi i membranës timpanike në inflamacionin e veshit të mesëm

Shpimi i daulles së veshit shpesh ndodh në lidhje me infeksionin e veshit të mesëm. Procesi inflamator bën që daullja e veshit të humbasë stabilitetin dhe është gjithashtu nën tension për shkak të rritjes së presionit në veshin e mesëm dhe ka furnizim më të dobët me gjak. Infeksionet e veshit të mesëm ndodhin në mënyrë akute ose kronike.

Në shumicën e rasteve, megjithatë, nuk vjen deri te kjo. Infeksionet akute të veshit të mesëm zakonisht zhduken pas disa ditësh, pa qenë nevoja për të marrë ilaçe ose për të shkarkuar qelb nga veshi.

Në raste të rralla, një infeksion akut i veshit të mesëm gjithashtu bëhet kronik. Procesi inflamator më pas zgjat për disa javë ose edhe më gjatë dhe pothuajse gjithmonë shkakton një vrimë në daullen e veshit.

Nëse derdhja në veshin e mesëm nuk drenohet mjaftueshëm, është e mundur të futet një vrimë artificiale e daulles së veshit (tub tympanostomy) në daulle të veshit. Për shkak të ventilimit të përmirësuar, inflamacioni shërohet më shpejt dhe mund të parandalohen komplikimet e mëtejshme. Pas disa muajsh, daullja e veshit mbyllet vetvetiu dhe tubi i vogël plastik bie. Një shpim i daulles së veshit mund të mbrojë kështu veshin nga një inflamacion më i rëndë ose shkatërrimi i kockave.

Perforimi i daulles së veshit për shkak të traumës

Disa njerëz përpiqen të pastrojnë kanalin e veshit me shtupë pambuku. Duke qenë se manipulimi në vesh mbart rrezikun e shpimit të daulles së veshit, mjekët në përgjithësi këshillojnë që të mos pastrohet kanali i veshit me shtupa pambuku. Përveç kësaj, dylli i veshit shpesh shtyhet më thellë në kanalin e veshit ose lëndimet e vogla nxisin inflamacionin e kanalit të veshit.

Ekzaminimet dhe diagnoza

Mjeku ORL shikon daullen e veshit me ndihmën e një otoskopi, një llambë e vogël me një pajisje plastike, të cilën e fut në kanalin e veshit. Nëse daullja e veshit çahet ose acarohet nga një inflamacion, kjo zakonisht mund të zbulohet.

Përveç kësaj, mjeku shpesh përdor një tullumbace të vogël për të ndryshuar kushtet e presionit në kanalin e veshit dhe kështu të vëzhgojë daullen e veshit ndërsa lëviz. Kjo është e rëndësishme, për shembull, në rastin e inflamacionit kronik ose si një kontroll gjatë shërimit të një perforimi të daulles së veshit.

Edhe pse shumë njerëzve ekzaminimi është i pakëndshëm, shikimi direkt në vesh me otoskop është mënyra më e lehtë dhe më e shpejtë për të zbuluar një vrimë në vesh ose një infeksion të veshit të mesëm.

Ecuria e sëmundjes dhe prognoza

Ecuria e sëmundjes dhe prognoza për perforimet e membranës timpanike janë zakonisht të mira. Për shkak të tendencës së lartë të vetë-shërimit, ndërhyrja mjekësore nuk është as e nevojshme. Dëgjimi zakonisht nuk pëson ndonjë dëmtim afatgjatë.

Në aksidente ose dëmtime nga përplasja me perforim të daulles së veshit, kursi shpesh është i ndryshëm. Në varësi të dëmtimit të rëndë të daulles së veshit, mjeku ORL mund t'i duhet të operojë daullen e veshit. Sidomos nëse edhe kockat janë të dëmtuara, humbja afatgjatë e dëgjimit në veshin e prekur është e mundur dhe shpesh e pashmangshme.

Parandalim

Në rastin e infeksioneve të shpeshta ose kronike të veshit të mesëm, njeriu përpiqet të parandalojë këputjen e daulles së veshit me pika dekongjestive, për shembull. Këto gjithashtu dekongjesojnë mukozën e tubit Eustachian.

Për të parandaluar një dëmtim të shkaktuar nga ndryshimi i presionit gjatë zhytjes, fluturimit ose ngjitjes në mal, është e rëndësishme të barazoni presionin gradualisht dhe mirë.