Triazolam: Efektet dhe efektet anësore

Si funksionon triazolam?

Triazolam është një ilaç nga grupi i benzodiazepinave. Ashtu si të gjithë përfaqësuesit e këtij grupi të barnave, triazolam lidhet me receptorin GABAA dhe rrit efektin e lajmëtarit natyror GABA (acidi gama-aminobutirik).

Në trurin e njeriut, GABA është lajmëtari kryesor i sinapseve frenuese (lidhja midis një qelize nervore dhe tjetrës). Kur GABA lidhet me receptorin GABAA, ka një efekt qetësues, lehtësues ankthi dhe nxitës të gjumit.

Kur nuk duhet përdorur triazolam?

Triazolam në përgjithësi nuk duhet të përdoret në rastet e mëposhtme:

 • Hipersensitiviteti ndaj përbërësit aktiv ose ndaj ndonjë prej përbërësve të tjerë të ilaçit.
 • myasthenia gravis (sëmundje autoimune e muskujve)
 • çrregullime të rënda të funksionit të frymëmarrjes
 • sindromi i apnesë së gjumit (çrregullim i rregullimit të frymëmarrjes gjatë gjumit në të cilin mushkëritë nuk ajrosen mjaftueshëm dhe/ose frymëmarrja ndalon)
 • mosfunksionim i rëndë i mëlçisë
 • ataksitë kurrizore dhe cerebelare (çrregullime të koordinimit të lëvizjeve me origjinë përkatësisht në palcën kurrizore dhe trurin)
 • intoksikimi akut me depresantë qendrorë (p.sh. alkool, droga psikotrope, pilula gjumi)
 • varësia aktuale ose e mëparshme nga medikamentet, droga ose alkooli
 • shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji
 • tek fëmijët dhe adoleshentët nën 18 vjeç

Cilat janë efektet anësore të triazolamit?

Triazolam mund të dëmtojë ndjeshëm aftësinë për të reaguar edhe kur përdoret siç duhet. Prandaj, mos drejtoni ose përdorni mjete motorike ose makineri të rënda gjatë ditëve të para të trajtimit.

Ashtu si të gjitha benzodiazepinat, triazolam mund të shkaktojë varësi dhe mund të nxisë simptomat e tërheqjes pas ndërprerjes.

Kur përdoret triazolam?

Triazolam është miratuar për trajtimin e përkohshëm të çrregullimeve të gjumit. Për shkak të kohëzgjatjes së shkurtër të veprimit, është veçanërisht i përshtatshëm për çrregullimet e gjumit.

Si merret triazolam

Triazolam merret në formën e tabletave. Doza e zakonshme për të rriturit është 0.125 deri në 0.250 miligramë (ekuivalente me gjysmë tablete në një tabletë të plotë).

Preparati merret menjëherë para gjumit me pak lëng (mundësisht ujë). Më pas, sigurohuni që të flini për një kohë mjaft të gjatë, rreth shtatë deri në tetë orë.

Mbajeni kohëzgjatjen e përdorimit sa më të shkurtër, mundësisht jo më shumë se dy javë. Përndryshe, mund ta keni të vështirë të ndaloni marrjen e triazolamit.

Këto ndërveprime mund të ndodhin me triazolam

 • Opioidet: qetësues të fortë kundër dhimbjeve si morfina dhe hidromorfoni.
 • Antipsikotikët: Agjentë për simptoma psikotike si halucinacione, p.sh., levomepromazina, olanzapina dhe quetiapina
 • Anksiolitikët: agjentë kundër ankthit si gabapentina dhe pregabalin
 • Barnat antiepileptike: Agjentët anti-epileptikë si primidoni dhe karbamazepina
 • Antialergjikët më të vjetër: agjentë për reaksione alergjike si defenhidramina dhe hidroksizina
 • Antimykotikë (p.sh. ketokonazol dhe itrakonazol).
 • Antibiotikët makrolidë (p.sh., eritromicina dhe klaritromicina)
 • Medikamente për HIV (p.sh., efavirenz dhe ritonavir)
 • Aprepitant (ilaç për nauze dhe të vjella të shkaktuara nga kimioterapia)
 • Leng rrushi

Triazolam rrit efektin e relaksuesve të muskujve. Kjo rrit rrezikun e rënies, veçanërisht në pacientët e moshuar.

Nëse alkooli konsumohet në të njëjtën kohë, efekti i triazolamit mund të ndryshojë në mënyrë të paparashikueshme dhe të intensifikohet. Prandaj, mos e merrni pilulën e gjumit së bashku me alkoolin.

Si të merrni ilaçe me triazolam

Triazolam është i disponueshëm vetëm me recetë në Gjermani, Austri dhe Zvicër.