Neuralgjia trigeminale: terapi, simptoma

Vështrim i shkurtër

 • Trajtimi: mjekim ose kirurgji me rrezatim nëse është e nevojshme, mundësisht të plotësuar me kujdes psikologjik
 • Simptomat: Sulmet e dhimbjes në fytyrë si blic, shumë të shkurtra dhe jashtëzakonisht të rënda, shpesh edhe me një prekje të lehtë, të folurit, përtypjes, etj. (formë episodike) ose dhimbje të vazhdueshme (formë e vazhdueshme)
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Shpesh një arterie që shtyp nervin (formë klasike), sëmundje të tjera (formë dytësore), shkak i panjohur (formë idiopatike)
 • Prognoza: Dhimbja mund të kontrollohet me terapi, por nuk mund të eliminohet përgjithmonë.

Çfarë është nevralgjia trigeminale?

Gjendja nuk është shumë e zakonshme në përgjithësi, me vlerësime rreth katër deri në 13 persona për 100,000 të prekur. Neuralgjia trigeminale mund të ndodhë në çdo moshë, por është më e zakonshme tek njerëzit mbi 60 vjeç.

Mjekët bëjnë dallimin midis nevralgjisë trigeminale klasike, dytësore dhe idiopatike.

Neuralgjia trigeminale: terapi

Në thelb, nevralgjia trigeminale mund të trajtohet ose me ilaçe ose me kirurgji.

Neuralgjia trigeminale, pavarësisht nga forma e saj, trajtohet kryesisht nga mjekët me ilaçe. Fokusi është në eliminimin e simptomave.

Fakti që shkaqet e dhimbjes së fytyrës nuk janë kuptuar plotësisht, e ndërlikon terapinë e nevralgjisë trigeminale. Nëse gjendet trajtimi i duhur, dhimbja mund të zbutet mirë, por asnjëherë plotësisht ose përgjithmonë "të ndalet".

Medikamente për nevralgjinë trigeminale

Përbërësit aktivë si karbamazepina dhe okskarbazepina përdoren këtu. Shpesh, agjenti relaksues i muskujve baclofen gjithashtu ndihmon. Nëse është e mundur, mjeku përshkruan vetëm një substancë aktive vetëm për nevralgjinë trigeminale (monoterapi). Megjithatë, në rastet e dhimbjeve të forta, dy ilaçe mund të jenë të dobishme (terapia e kombinuar).

Mjekët ndonjëherë trajtojnë dhimbjen akute si të shtruar në spital me substancën aktive fenitoinë.

Kirurgji për nevralgji trigeminale

Në parim, ekzistojnë tre opsione kirurgjikale për nevralgjinë trigeminale:

Procedura klasike kirurgjikale (dekompresimi mikrovaskular sipas Jannetta).

Kjo metodë përdoret në njerëz të shëndetshëm me rrezik të ulët kirurgjikal. Nëpërmjet një hapjeje në pjesën e pasme të kokës, mjeku vendos një sfungjer Goretex ose Teflon midis nervit dhe enës. Kjo është për të parandaluar që nervi trigeminal të vihet përsëri nën presion.

Efektet anësore të mundshme ose rreziqet e operacionit përfshijnë gjakderdhje, dëmtim të trurit të vogël dhe humbje të dëgjimit dhe mpirje të fytyrës në anën e prekur.

Termokoagulimi perkutan (sipas Sweet)

Shkalla e suksesit menjëherë pas operacionit është e lartë: rreth 90 për qind e pacientëve janë fillimisht pa dhimbje. Megjithatë, ky sukses zgjat vetëm në një në dy.

Një efekt anësor i mundshëm është një humbje ndonjëherë e dhimbshme e ndjeshmërisë në anën e prekur të fytyrës.

Procedura radiokirurgjikale

Nëse kjo procedurë kryhet pa operacione të tjera të mëparshme, më shumë pacientë janë pa dhimbje pas procedurës sesa nëse një operacion tjetër është kryer më parë. Në përgjithësi, efekti i terapisë zakonisht ndodh vetëm pas disa javësh, domethënë dukshëm më vonë se sa me procedurat e tjera.

Metodat alternative të trajtimit dhe mjetet juridike në shtëpi

Disa njerëz janë të bindur se përveç metodave klasike të trajtimit mjekësor, metodat alternative si homeopatia ndihmojnë në trajtimin e nevralgjisë trigeminale. Po kështu, ka qetësues të ndryshëm bimor ose ilaçe shtëpiake, si p.sh. një llambë me dritë infra të kuqe, që trajton veçanërisht dhimbjen që është tipike në nevralgji.

Ekspertët nga Shoqata Gjermane për Neurologji (DGN) këshillojnë gjithashtu kundër përgatitjeve me vitamina që përmbajnë vitaminë B1 ose vitaminë E, për shembull. Përgatitjet e vitaminave shpesh reklamohen si lehtësuese të neuropative, të cilat përfshijnë nevralgjinë trigeminale. Megjithatë, nuk ka studime mjekësore për ta mbështetur këtë.

Neuralgjia trigeminale: simptoma

Karakteristikë e nevralgjisë trigeminale është dhimbja në fytyrë

 • filloni papritmas dhe me shpejtësi (si sulmi),
 • zgjasin për një kohë të shkurtër (fraksionet e sekondës deri në dy minuta).

Dhimbja e nevralgjisë trigeminale është një nga dhimbjet më të rënda nga të gjitha. Në disa raste, ato përsëriten deri në njëqind herë në ditë (veçanërisht në formën klasike të sëmundjes). Dhimbjet e forta, të shtënat zakonisht shkaktojnë një shtrëngim refleksiv të muskujve të fytyrës, prandaj mjekët e quajnë gjendjen edhe si tic douloureux (frëngjisht për "dridhje të dhimbshme të muskujve").

 • Prekja e lëkurës së fytyrës (me dorë ose me erë)
 • Duke folur
 • Duke larë dhëmbët
 • Përtypja dhe gëlltitja

Nga frika e një sulmi dhimbjeje, disa pacientë hanë dhe pinë sa më pak të jetë e mundur. Si rezultat, ata shpesh humbin (një sasi të rrezikshme) peshë dhe zhvillojnë mungesë lëngjesh.

Ndonjëherë preken të tre degët e nervit trigeminal ose të dy gjysmat e fytyrës dhe nuk ka faza pa dhimbje midis sulmeve - me fjalë të tjera, ka nevralgji të vazhdueshme trigeminale (sipas ICOP: tipi 2) me dhimbje të vazhdueshme.

Përveç kësaj, disa të sëmurë përjetojnë shqetësime shqisore (p.sh., ndjesi shpimi gjilpërash, mpirje) në zonën e furnizuar nga nervi trigeminal.

Neuralgjia trigeminale: Shkaqet

Në varësi të shkakut, Shoqata Ndërkombëtare e Dhimbjes së Kokës (IHS) e klasifikon nevralgjinë trigeminale në tre forma sipas Klasifikimit Ndërkombëtar të Dhimbjes së Kokës (ICHD-3):

Neuralgjia klasike trigeminale

Për më tepër, zakonisht ka më shumë sesa thjesht kontakt midis anijes dhe nervit: në nevralgjinë klasike trigeminale, arteria e prekur gjithashtu zhvendos nervin, duke e irrituar më tej atë dhe duke shkaktuar inflamacion dhe mosfunksionim të nervit të fytyrës.

Neuralgjia dytësore trigeminale

 • Sëmundjet në të cilat mbështjellësit mbrojtës të fibrave nervore (mbështjellësit mielin) në sistemin nervor shkatërrohen (“sëmundjet demielinizuese”): p.sh. skleroza e shumëfishtë (MS).
 • Tumoret e trurit, veçanërisht të ashtuquajturat neuroma akustike: këto janë tumore të rralla, beninje të nervave dëgjimore dhe vestibulare. Ata shtypin nervin trigeminal ose një enë gjaku ngjitur në mënyrë që të dyja të shtypen kundër njëri-tjetrit. Kjo gjithashtu mund të çojë në inflamacion të nervit trigeminal dhe të shkaktojë dhimbje.
 • Keqformime vaskulare (angioma, aneurizëm) në zonën e trungut të trurit

Pacientët me nevralgji dytësore trigeminale janë mesatarisht më të rinj se njerëzit me formën klasike të sëmundjes.

Nevralgjia idiopatike trigeminale.

Në nevralgjinë idiopatike trigeminale, e cila shfaqet shumë më rrallë, asnjë sëmundje tjetër ose ndryshim i indeve në enët dhe nervat e përfshirë nuk mund të identifikohet si shkaktar i simptomave (idiopatike = pa shkak të njohur).

Neuralgjia trigeminale: ekzaminime dhe diagnoza

Jo çdo dhimbje në zonën e fytyrës është nevralgji trigeminale. Për shembull, problemet e kyçeve temporomandibulare, sëmundjet e dhëmbëve ose dhimbja e kokës në grup gjithashtu shkaktojnë dhimbje në fytyrë.

Hapi i parë kur dyshohet për nevralgji trigeminale është marrja e historisë mjekësore të pacientit: Mjeku e pyet pacientin në detaje për ankesat e tij ose të saj. Pyetjet e mundshme janë:

 • Ku saktësisht keni dhimbje?
 • Sa zgjat dhimbja?
 • Si e ndjeni dhimbjen, për shembull si të mprehtë, të ngutshme, si një valë?
 • A keni ankesa të tjera përveç dhimbjes, si shqetësime shqisore në pjesë të tjera të trupit, shqetësime të shikimit, të përziera apo të vjella?

Më pas mjeku kryen një ekzaminim fizik. Ai do të kontrollojë, për shembull, nëse ndjesia (ndjeshmëria) në zonën e fytyrës është normale.

Ekzaminimet e mëtejshme më pas sqarojnë nëse një sëmundje nxitëse qëndron apo jo në bazë të nevralgjisë trigeminale. Në varësi të simptomave, mjeku kryen një ose më shumë nga ekzaminimet e mëposhtme:

Nxjerrja dhe analiza e lëngut cerebrospinal: Duke përdorur një gjilpërë të hollë, të zbrazët të imët, mjeku merr një mostër të lëngut cerebrospinal (CSF) nga kanali kurrizor (punksioni i CSF). Në laborator, specialistët shqyrtojnë nëse pacienti ka sklerozë të shumëfishtë.

Tomografia kompjuterike (CT): Me këtë, mjekët ekzaminojnë kryesisht strukturat kockore të kafkës. Çdo ndryshim patologjik është një shkak i mundshëm i sulmeve të dhimbjes.

Ekzaminimet elektrofiziologjike: Këto përfshijnë, për shembull, SEP trigeminal (kontrollimi i funksionimit të rrugëve nervore të ndjeshme, për shembull ndjesia e prekjes dhe presionit), kontrollimi, për shembull, refleksi i mbylljes së qepallave dhe refleksi i masazhit.

Ekzaminime të tjera: Ekzaminime të mëtejshme mund të jenë të nevojshme, për shembull, me një dentist, ortodont ose specialist ORL.

Neuralgjia trigeminale: kursi dhe prognoza

Në rreth një të tretën e të prekurve, ajo mbetet edhe me një atak të vetëm të nevralgjisë trigeminale. Në shumicën e njerëzve, sulmet ndodhin vetëm herë pas here në fillim, por grumbullohen me kalimin e kohës. Nëse sulmet rriten ose ndodhin shpesh me radhë, duhet të pritet që këta të sëmurë do të sëmuren për një periudhë përkatësisht më të gjatë dhe nuk do të jenë në gjendje të punojnë për këtë kohë.

Me planin e duhur të trajtimit, dhimbja e nevralgjisë trigeminale mund të reduktohet ose të largohet, të paktën për një kohë. Sidoqoftë, sëmundja aktualisht nuk mund të shërohet plotësisht. Gjithashtu nuk dihet ende nëse dhe si mund të parandalohet nevralgjia trigeminale.