Trimipramine: Efektet, aplikimet, efektet anësore

Si funksionon trimipramina

Trimipramina i përket grupit të antidepresantëve triciklikë (TCA). Ka efekte ngritëse të humorit (antidepresiv), qetësues (qetësues) dhe qetësues (anksiolitik). Përveç kësaj, trimipramina ka një efekt të fortë frenues në lirimin e hormonit të stresit.

Një qelizë nervore lëshon një neurotransmetues, i cili më pas lidhet me disa vende lidhëse (receptorë) të qelizave fqinje, duke transmetuar kështu një sinjal përkatës (ngacmues ose frenues). Më pas, lajmëtari riabsorbohet në qelizën e origjinës, e cila përfundon efektin e tij sinjalizues.

Përveç kësaj, trimipramina pengon lirimin e hormoneve të stresit (siç është adrenalina) dhe bllokon të ashtuquajturit receptorët e dopaminës D2. Kjo ndoshta shpjegon efikasitetin e mirë të antidepresantit në depresionin deluzional, psikozën skizofrenike, maninë (gjendjen e ngritur në mënyrë morbide) dhe çrregullimet e gjumit.

Marrja dhe ekskretimi

Kur përdoret trimipramina?

Trimipramina përdoret për efektet e saj antidepresive, qetësuese, nxitëse të gjumit dhe kundër ankthit në:

  • çrregullime depresive me simptomat kryesore të shqetësimit të brendshëm, ankthit dhe çrregullimeve të gjumit

Një tjetër përdorim i mundshëm i trimipraminës është në trajtimin e të varurve nga opioidet. Këtu, përbërësi aktiv lehtëson simptomat e tërheqjes si ankthi ose shqetësimi. Edhe këtu, përdorimi është "jashtë etiketës".

Si përdoret trimipramina

Përbërësi aktiv përdoret në formën e tabletave, pikave ose tretësirës. Doza përcaktohet nga mjeku kurues. Zakonisht, fillon një dozë prej 25 deri në 50 miligramë në ditë.

Trajtimi i gjendjeve të dhimbjes kronike fillon me një dozë prej 50 miligramësh në ditë dhe mund të rritet në një dozë maksimale ditore prej 150 miligramësh. Nëse ka çrregullime të gjumit pa simptoma depresive, zakonisht merren 25 deri në 50 miligramë në mbrëmje.

Rregullimi i dozës është i nevojshëm në pacientët e moshuar dhe në pacientët me dobësi të mëlçisë ose veshkave.

Cilat janë efektet anësore të trimipraminës?

Efektet anësore shumë të zakonshme janë lodhja, përgjumja, marramendja, kapsllëku, oreksi dhe shtimi i peshës, tharja e gojës, djersitja dhe vështirësia në përshtatjen e syve me shikimin e afërt dhe të largët (çrregullime të akomodimit).

Efektet anësore të zakonshme të trimipraminës përfshijnë simptoma të përgjithshme si shqetësimi, shqetësimet e gjumit, të përzierat dhe dhimbjet e stomakut, por këto mund të jenë edhe për shkak të vetë depresionit.

Çfarë duhet të kem parasysh kur marr trimipramine?

contraindications

Trimipramina nuk duhet të përdoret në:

  • glaukoma me kënd të ngushtë të patrajtuar (një formë glaukome)
  • sëmundje të rënda të zemrës
  • mosfunksionim urinar
  • paraliza e zorrëve (ileusi paralitik)
  • përdorimi i njëkohshëm i frenuesve të monoamine oksidazës (frenuesit MAO) - përdoret për depresionin dhe sëmundjen e Parkinsonit, ndër të tjera

ndërveprime të drogës

  • Substancat depresive qendrore si opioidet (ilaqet kundër dhimbjeve të forta), hipnotikët (pilula për gjumë) dhe alkooli
  • antikolinergjikët si atropina (e përdorur në mjekësinë e urgjencës dhe oftalmologjinë) dhe barnat antiparkinsoniane
  • Disa barna për çrregullimet e ritmit të zemrës (antiarritmikë) si cinidina dhe amiodaroni
  • barna që shkaktojnë zgjatjen e kohës QT në zemër

Kufizimi i moshës

Trimipramina nuk duhet të përdoret për trajtimin e depresionit tek fëmijët dhe adoleshentët nën 18 vjeç.

Një terapi e filluar tashmë me trimipramine mund të vazhdohet gjatë shtatzënisë. Nëse një grua shtatzënë ka nevojë për një antidepresant për herë të parë, duhet të preferohen agjentë të tjerë me të cilët ka më shumë përvojë (si citaloprami ose sertralina) – edhe nëse deri tani nuk ka dyshime se trimipramina ka një efekt të dëmshëm në zhvillimin e fëmijë i palindur.

Nuk ka asnjë përvojë të publikuar për ushqyerjen me gji me trimipramine. Prandaj, përshkruhet gjatë ushqyerjes me gji vetëm kur antidepresantët e studiuar më mirë nuk janë një opsion.

Si të merrni ilaçe me trimipramine

Trimipramina mund të merret vetëm në barnatore në Gjermani dhe Zvicër me recetë të mjekut. Kërkesa për recetë vlen edhe për preparatet me doza të ulëta.

Asnjë preparat që përmban përbërësin aktiv trimipramine nuk disponohet në Austri.

Antidepresantët triciklikë u zhvilluan në vitet 1950 dhe janë ndër substancat më të vjetra në këtë grup. Imipramina ishte ilaçi i parë në këtë klasë me një efekt antidepresiv.

Më pas, shumë antidepresantë të tjerë triciklikë me struktura kimike të ngjashme u zhvilluan dhe u sollën në treg – duke përfshirë trimipraminën në 1961.