Troponin: Test, vlera normale, lartësi

Çfarë është troponin?

Troponina është një proteinë e rëndësishme e muskujve: muskujt skeletorë dhe të zemrës përbëhen nga fibra muskulore (miocitet, qeliza të fibrave muskulore), megjithëse në mënyra të ndryshme. Çdo fibër muskulore përbëhet nga deri në qindra fibrile muskulore (miofibrile), të cilat përmbajnë fije të ngjashme me fijet (miofilamente). Këto fije përmbajnë proteina të ndryshme që ndihmojnë muskujt të tkurren dhe të relaksohen përsëri. Një nga këto proteina është troponina.

Çfarë është saktësisht troponina?

Në thelb ekzistojnë tre troponina të ndryshme. Ato përbëhen nga aminoacide dhe formojnë komplekse proteinash. Secila prej tyre përbëhet nga tre nënnjësi. Nën-njësia (UU) troponina C lidh kalciumin. Nën-njësia e troponinës T lidhet me një proteinë tjetër (tropomyosin), si dhe nën-njësia troponin I, e cila lidhet me proteinën strukturore aktin. Ndërveprimi i tyre i mundëson muskujt të kontraktohen dhe të relaksohen përsëri. Tre komplekset troponine të trupit janë

 • troponina kardiake (përbëhet nga nënnjësitë cTnT, cTnI, TN-C)
 • troponina e muskujve skeletorë të bardhë (për lëvizje të shpejta, përbëhet nga nënnjësitë fTnT, fTnl, TN-C2)
 • troponina e muskujve skeletorë të kuq (për qëndrueshmërinë e forcës, përbëhet nga UE sTnT, sTnI, TN-C).

Rëndësia në mjekësi

Kur përcaktohet troponina?

Nëse mjeku dyshon se muskuli i zemrës së pacientit është i dëmtuar, ai do të përcaktojë troponinën T dhe troponinën I (ai do të kryejë gjithashtu të ashtuquajturën EKG me 12 plumba). Përveç këtyre dy vlerave laboratorike, mjeku do të masë edhe substanca të tjera endogjene që rriten pas një ataku kardiak. Këto përfshijnë struktura të ndryshme proteinike si mioglobina dhe enzimat e kreatinë kinazës (CK dhe CK-MB), laktat dehidrogjenazës (LDH) dhe glutamat oksaloacetat transaminazave (GOT = AST). Megjithatë, këto substanca gjenden edhe në qelizat e tjera të trupit dhe për këtë arsye nuk janë specifike për zemrën. Në praktikën e përditshme klinike, mjekët i përmbledhin këto substanca nën termin "enzima kardiake".

Mjekët gjithashtu përcaktojnë troponinën për të zbuluar një reaksion refuzimi pas një transplanti të zemrës. Ata gjithashtu përcaktojnë vlerën e troponinës në rastet e dëmtimit të muskujve të zemrës të shkaktuar nga dështimi i organeve diku tjetër (veçanërisht në veshka).

Testi i Troponinës

Për të matur troponinën, mjeku merr një mostër gjaku nga pacienti, i cili më pas analizohet në laborator.

Ekzistojnë gjithashtu teste të troponinës që mund të kryhen drejtpërdrejt në shtratin e pacientit. Duke qenë se rezultatet e tyre janë shpesh më pak të sakta se vlerat e matura nga laboratori, ato përdoren kryesisht për të monitoruar rrjedhën e vlerave të matura.

Testi i Troponinës për infarktin e miokardit

Një atak në zemër (infarkti i miokardit) ndodh kur një enë gjaku në zemër (enë koronare) bëhet shumë e ngushtë ose e bllokuar plotësisht për shkak të depozitave në muret e brendshme. Muskuli i zemrës atëherë nuk furnizohet më (mjaftueshëm) me oksigjen dhe nuk mund të kryejë më punën e tij. Pacientët përjetojnë një ndjenjë të fortë presioni, djegieje ose dhimbje prapa kockës së gjoksit (angina pectoris), që mund të rrezatohet në krahë, qafë, nofull, pjesën e sipërme të barkut ose shpinë.

Nëse dyshohet për një atak në zemër, mjekët do të kryejnë një elektrokardiogramë (EKG) sa më shpejt të jetë e mundur. Nëse ka ndryshime tipike të një ataku kardiak (siç janë të ashtuquajturat ngritje ST), ato fillojnë masat për të rivendosur rrjedhën e gjakut në arteriet koronare (revaskularizim).

Nëse EKG nuk tregon anomali, nuk mund të përjashtohet ende një atak në zemër (p.sh. në rastin e të ashtuquajturit NSTEMI). Në këtë rast, troponina hyn në lojë si biomarkeri më i rëndësishëm i infarktit. Megjithatë, duke qenë se rritet vetëm pas njëfarë kohe (dhe për këtë arsye mund të jetë ende normale menjëherë pas një ataku të mundshëm në zemër), mjekët kontrollojnë nivelin e gjakut të proteinës së muskujve të zemrës disa herë në intervale të shkurtra. Mjekët përdorin teste troponin Ths, pasi këto mund të tregojnë dëmtim të miokardit në një fazë shumë të hershme.

Monitorimi i progresit

Vlerat standarde të troponinës

Cilat vlera standarde të troponinës aplikohen varet nga procedura e testimit. Testet shumë të ndjeshme mund të zbulojnë edhe sasitë më të vogla të proteinave të muskujve të zemrës në gjak. Kjo është arsyeja pse vlerat standarde të troponinës T janë të ndryshme nga ato të metodave konvencionale të testimit.

Troponina T/Troponin I

Troponin Ths (shumë i ndjeshëm)

Vlerat normale

< 0.4 µg/L

< 14 ng/L (< 0.014 µg/L)

(< 0.014 ng/ml; < 14 pg/ml)

Nuk mund të përjashtohet dyshimi për sëmundje të miokardit, infarkt

0.4 – 2.3 µg/L

14-50 ng/L (0.014-0.05 µg/L)

(0.014-0.05 ng/ml; 14-50 pg/ml)

Infarkt i dyshuar i miokardit

> 2.3 µg/L

> 50 ng/l (> 0.05 µg/L)

(> 0.05 ng/ml; > 50 pg/ml)

Kur nivelet e troponinës janë të ulëta?

Troponina gjendet në qelizat e muskujve të zemrës. Lëshohet vetëm kur këto janë të dëmtuara. Prandaj, proteina e muskujve të zemrës në përgjithësi nuk zbulohet në gjakun e njerëzve të shëndetshëm. Ndonjëherë për arsye matje gjenden vlera pak të ngritura (por ende brenda vlerave normale).

Kur janë ngritur nivelet e troponinës?

Edhe qelizat e dëmtuara pak të muskujve të zemrës çojnë në një rritje të niveleve të troponinës. Shkaqet për këto vlera të ngritura janë

 • Sulmi në zemër (infarkti i miokardit), në përgjithësi: Sindroma koronare akute (angina pectoris e paqëndrueshme, NSTEMI, STEMI)
 • Palpitacionet e zemrës me aritmi (aritmi takikardike)
 • Rritje e rrezikshme e presionit të gjakut (kriza hipertensionale)
 • Dështimi i zemrës (insuficienca kardiake
 • Sëmundjet e muskujve të zemrës si kardiomiopatia Tako-Tsubo (mosfunksionimi për shkak të stresit psikologjik ose emocional, i njohur gjithashtu si sindroma e "zemrës së thyer")
 • Shqyerja e murit të aortës (diseksioni i aortës), ngushtimi i rëndë i aortës (stenozë e aortës)
 • Embolia pulmonare, hipertensioni pulmonar (= hipertension pulmonar; kthimi i gjakut në zemër shkakton dëme atje)
 • Operacionet e zemrës, transplantet e zemrës

Më rrallë, faktorë të tjerë janë arsyeja pse troponina në gjakun e një pacienti është e ngritur. Ndër të tjera, arsyet e mëposhtme çojnë në një rritje të troponin T, veçanërisht me teste shumë të ndjeshme:

 • Spazma e arterieve koronare (spazma koronare)
 • Inflamacion i enëve koronare (vaskuliti koronar)
 • Ngjarjet e sëmundjes neurologjike si goditje në tru ose hemorragji cerebrale
 • dëmtime të vogla të zemrës për shkak të ndërhyrjeve mjekësore si operacioni bypass, kateterizimi kardiak, stimulimi i stimuluesit kardiak, goditje elektrike (për ringjallje ose për normalizimin e ritmit të zemrës = kardioversion)
 • Gjëndra tiroide joaktive (hipotiroidizëm) dhe gjëndra tiroide tepër aktive (hipertiroidizëm)
 • mjekime që dëmtojnë zemrën (p.sh. agjentë kimioterapeutikë si doxorubicin)
 • Helmet (të tilla si helmi i gjarprit)
 • Helmimi i gjakut (sepsë)

Çfarë duhet të bëni në rast të troponinës së ndryshuar?