Markeri i tumorit CEA: Çfarë do të thotë vlera laboratorike

Çfarë është CEA?

Shkurtesa CEA qëndron për antigjenin karcinoembrional. Është një glikoproteinë (përbërje proteinë-sheqer) në sipërfaqen qelizore të mukozave. Fiziologjikisht, pra pa vlerë sëmundjeje, shfaqet në traktin gastrointestinal të fetusit. Trupi i një të rrituri të shëndetshëm, nga ana tjetër, prodhon vetëm sasi të vogla të CEA.

Vlera CEA: Tabela me vlera standarde

Si rregull i përgjithshëm, vlerat standarde për shënuesin tumoral CEA varen nga metoda, siç është rasti me pothuajse të gjithë shënuesit e tumorit. Përveç kësaj, pirja e rregullt e duhanit ndikon në vlerat normale të vendosura:

Vlera standarde e CEA në serumin e gjakut

Jo duhanpires

deri në 4.6 ng/ml

duhanpirësit

në 25 % të rasteve: 3.5 – 10.0 ng/ml

në 1 % të rasteve: > 10.0 ng/ml

dyshimi i shkallës së lartë për kancer

> 20.0 ng / ml

Kur rritet vlera e CEA?

CEA është më i rëndësishëm në kancerin kolorektal (karcinoma kolorektal: kanceri i zorrës së trashë dhe rektumit). Përveç kësaj, shënuesi i tumorit mund të rritet në kanceret e mëposhtme:

 • Kanceri i mushkërive (veçanërisht karcinoma bronkiale me qeliza jo të vogla).
 • Kanceri i gjirit (karcinoma e qumështit)
 • Kanceri i stomakut (karcinoma e stomakut)
 • Kanceri i pankreasit (karcinoma e pankreasit)
 • kanceri ovarian (karcinoma e vezores)
 • kanceri medular i tiroides (karcinoma medulare e tiroides)

Nivele pak të ngritura të CEA gjenden ndonjëherë në gjak në sëmundje të ndryshme beninje, për shembull në rastet e mëposhtme:

 • Inflamacion i mëlçisë (hepatiti)
 • Cirroza e mëlçisë
 • Pneumoni
 • bronkit
 • Fibroza cistike
 • Inflamacioni i pankreasit (pankreatiti)
 • Sëmundja kronike inflamatore e zorrëve (sëmundja e Crohn, koliti ulceroz)
 • Ulçera e stomakut
 • diverticulitis

Nivelet e ngritura zakonisht shfaqen gjithashtu në gjashtë muajt e parë pas lindjes.

Kur përcaktohet CEA?

Onkologu (specialist në kancer) përcakton shënuesin e tumorit kryesisht për qëllimet e mëposhtme:

 • për kontrollin e stadit, progresionit dhe terapisë, si dhe vlerësimin e prognozës në kancerin kolorektal (kanceri i zorrës së trashë dhe rektumit)
 • për sqarimin e tumoreve të paqartë të mëlçisë në lidhje me vlerën AFP
 • si një shënues dytësor ndaj shënuesit tumoral CA 15-3 në kancerin e gjirit (për monitorimin e suksesit të terapisë ose si pjesë e ekzaminimeve vijuese)
 • për të zbuluar përparimin e tumorit pas operacionit
 • për sqarimin e nyjeve të tiroides, shpesh në kombinim me markerin kalcitonin