Markuesit e tumorit: çfarë kuptimi kanë

Cilat janë shënuesit e tumorit?

Markuesit e tumorit ("shënuesit e kancerit") janë substanca biokimike që mund të shfaqen në sasi të larta në trup në disa lloje kanceri. Ato ose prodhohen nga vetë qelizat e tumorit ose prodhohen në sasi të shtuara sepse tumori stimulon prodhimin e tyre në qelizat e trupit. Megjithatë, sëmundjet beninje mund të shkaktojnë gjithashtu një rritje të shënuesve të tumorit.

Nga se përbëhen shënuesit e tumorit?

Markerët e tumorit shpesh përbëhen nga sheqerna dhe proteina (të ashtuquajturat glikoproteina). Një shembull është antigjeni karcinoembrional (shkurtimisht CEA), i cili përbëhet nga 50 deri në 60 përqind karbohidrate dhe rritet në rastet e kancerit të zorrës së trashë, ndër të tjera.

Një shënues i tumorit mund të jetë gjithashtu një enzimë ose hormon. Një shënues tumori enzimatik, për shembull, është enolaza specifike e neuronit, ndërsa një shënues tumoral hormonal është kalcitonina e hormonit tiroide.

Gjenet si “shënues të tumorit

Në të njëjtën kohë, shprehja e disa shënuesve të gjenit në qelizat e tumorit mund të tregojë se një kancer mund të trajtohet me sukses me një terapi të veçantë. Në këtë rast, ilaçi i përdorur drejtohet kundër një strukture specifike të qelizave kancerogjene. Mjekët i referohen kësaj si "terapi e synuar". Për shembull, tumoret HER2-pozitive mund të trajtohen me substancën aktive trastuzumab.

Kur përcaktohen shënuesit e tumorit?

Prandaj, mjeku zakonisht përcakton shënuesit e tumorit vetëm nëse kanceri është tashmë i njohur, në mënyrë që të monitorojë përparimin e tij dhe të vlerësojë suksesin ose dështimin e terapisë së kancerit (si kimioterapia ose terapia me rrezatim): Nëse vlerat e ngritura më parë ulen, pacienti përgjigjet mirë. te terapia. Nëse, nga ana tjetër, vlerat e markerëve të tumorit mbeten të ngritura apo edhe të rriten, terapia e mëparshme është padyshim jo shumë e suksesshme.

Cilat vlera të markerëve të tumorit janë normale?

Shënuesit më të rëndësishëm të tumorit: përmbledhje

Përcaktimi

Vlera standarde e shënuesit të tumorit

Treguesi i mundshëm i…

shënim

AFP (alfa-fetoproteina)

20 ng / ml

Kanceri i qelizave të mëlçisë (karcinoma hepatocelulare), tumoret e qelizave germinale (rritje beninje dhe malinje të vezoreve dhe testikujve)

Gjithashtu i testuar në diagnozën prenatale kur pyet për sindromën Down ose defekte të tubit nervor; i ngritur gjithashtu në sëmundjet inflamatore të mëlçisë.

Beta HCG

10 U/l (serum) për femrat dhe meshkujt jo shtatzëna; 20 U/l (urinë)

Tumoret e qelizave Germ

CEA (antigjen karcino-embrional)

Jo-duhanpirësit: deri në 4.6 ng/ml

Duhanpirësit: 3.5 – 10.0 ng/ml (25% e rasteve)

> 10.0 ng/ml (1% e rasteve)

> 20.0 ng/ml (procesi malinj Va)

Adenokarcinomat e aparatit tretës (kryesisht kanceri i zorrës së trashë), por edhe karcinomat bronkiale

Gjithashtu është rritur te duhanpirësit dhe te personat me sëmundje të mëlçisë.

PSA (antigjen specifik i prostatës)

4 ng / ml

(Udhëzimet e urologëve gjermanë)

Kanceri i prostatës

Gjithashtu rritet pas acarimit të prostatës ose zmadhimit beninj të prostatës.

Kanceri Ovarian

Rritet edhe në shtatzëni, pankreatiti, hepatiti, cirroza e mëlçisë si dhe endometrioza.

<31 U / ml

Kanceri i gjirit dhe kanceri i vezoreve

<37 U / ml

Kanceret e traktit tretës, pankreasit ose kanaleve biliare

Gjithashtu i ngritur në inflamacion të kanalit biliar bakterial, abuzim me alkoolin ose cirrozë primare biliare.

deri në 4.6 U/ml

Kanceri i vezoreve, kanceri i stomakut

Rritet gjithashtu në inflamacion të organeve riprodhuese femërore ose traktit tretës.

Kalcitonin

Burra:

Femrat:

4.6 ng / l

Karcinoma medulare e tiroides, kanceri i pankreasit (karcinoma e pankreasit), feokromocitoma

Gjithashtu i ngritur në dështimin e veshkave, tiroiditin Hashimoto dhe shtatzëninë.

CgA

(Kromogranina A)

19 – 98 ng/ml

Karcinoma medulare e tiroides, tumoret neuroendokrine, feokromocitoma

Gama e vlerave normale të dhëna varet nga metoda dhe mosha.

<3.0 ng / ml

Karcinoma bronkiale, kanceri i fshikëzës (karcinoma e fshikëzës urinare)

Shumë rrallë rritet edhe në sëmundjet beninje të mushkërive.

Marker tumoral NSE

Të rriturit:

12.5 µg/l

Fëmijët < 1 vjeç:

25.0 µg/l

Kanceri i mushkërive me qeliza të vogla, tumoret neuroendokrine dhe neuroblastoma.

Gjithashtu i ngritur në sëmundjet e mushkërive (si fibroza), meningjiti, prishja e qelizave të kuqe të gjakut dhe dëmtimi i trurit për shkak të mungesës së oksigjenit.

Proteina S100

në serum:

Gratë deri në 0.1 µg/l

Burrat deri në

0.1 µg/l

në lëngun cerebrospinal:

Gratë deri në 2.5 µg/l

Meshkujt deri në 3.4 µg/l

Kanceri i zi i lëkurës (melanoma malinje)

Gjithashtu i ngritur në dëmtimin vaskular, dëmtimin traumatik të trurit dhe dështimin e mëlçisë dhe veshkave.

< 5 µg/l

Karcinomat e qelizave skuamoze, për shembull të mushkërive, ezofagut ose qafës së mitrës

Gjithashtu i ngritur në psoriasis, ekzemë, cirrozë të mëlçisë, pankreatit dhe tuberkuloz.

Informacione të mëtejshme: CEA

Lexoni më shumë rreth këtij shënuesi të tumorit në artikullin CEA.

Informacione të mëtejshme: CA 15-3

Kur përcaktimi i CA 15-3 ka kuptim, lexoni artikullin CA 15-3.

Informacione të mëtejshme: CA 19-9

Informacione të mëtejshme: CA 125

Mund të mësoni gjithçka të rëndësishme rreth këtij shënuesi të tumorit në artikullin CA 125.

Kur janë të ulët shënuesit e tumorit?

Meqenëse vlerat normale për shënuesit e tumorit nuk përcaktohen si diapazon referencë, por si vlera kufitare të sipërme, nuk mund të flitet për shënues tumoralë që janë shumë të ulët. Megjithatë, një rënie në shënuesit e tumorit nën vlerat e matura më parë është zakonisht një shenjë e mirë: mund të tregojë rënien e sëmundjes dhe efektivitetin e një terapie.

Nëse tejkalojnë vlerën e tyre të pragut, shënuesit e tumorit rriten. Kjo mund të shkaktohet nga sëmundjet malinje të tumorit (kanceri). Ekzistojnë gjithashtu shënues të ndryshëm tumoralë për kancere të ndryshme:

  • Kanceri i gjirit (karcinoma e qumështit): CA 15-3, CEA, CA 125
  • Kanceri i vezores (karcinoma e vezores): CA 125, beta-HCG, AFP
  • Kanceri i mushkërive (karcinoma e mushkërive): NSE, CYFRA 21-1, SCC
  • Kanceri i stomakut (karcinoma e stomakut): CEA, CA 72-4, CA 19-9
  • Kanceri i zorrës së trashë (karcinoma e zorrës së trashë): CEA
  • Kanceri i prostatës (karcinoma e prostatës): PSA
  • etj.

Përveç kësaj, disa shënues tumoralë janë gjithashtu të ngritur në sëmundjet që nuk lidhen me kancerin. Për shembull, proteina S100 është e ngritur në kancerin e lëkurës (melanoma) nga njëra anë, dhe në dështimin e mëlçisë dhe dëmtimin traumatik të trurit nga ana tjetër.

Markuesit e tumorit në shtatzëni

Çfarë duhet bërë në rast të ndryshimit të shënuesve të tumorit?

Për më tepër, për shumicën e shënuesve të tumorit nuk ka një kufi të sipërm fiks mbi të cilin një karcinoma është e sigurt. Kjo vlen edhe anasjelltas: një shënues i ulët i tumorit nuk do të thotë automatikisht se nuk ka kancer.

Prandaj, mjeku mund të vlerësojë rezultatin e testit vetëm në lidhje me gjetjet e tjera (për shembull, gjetjet me ultratinguj ose CT, simptomat e pacientit, rezultatet e një gastroskopie dhe kolonoskopie, etj.).

Çfarë nënkuptojnë shënuesit e ndryshuar të tumorit në rrjedhën e një sëmundjeje kanceroze?

Nëse një pacient me një kancer të njohur merr terapi (për shembull, kirurgji, kimioterapi, terapi rrezatimi ose imunoterapi), mjeku shpesh përcakton shënuesit e tumorit përsëri pas disa javësh. Ai krahason vlerat aktuale me ato të marra në kohën e diagnozës fillestare. Nëse vlerat bien, kjo është zakonisht një shenjë e mirë: pacienti duket se po i përgjigjet mirë terapisë.