Tifoja: Shkaqet, Simptomat, Trajtimi

Ethet tifoide: Përshkrimi

Ethet tifoide janë një sëmundje e rëndë diarreike e shkaktuar nga bakteret. Mjekët bëjnë dallimin midis etheve tifoide (tifo abdominalis) dhe sëmundjes së ngjashme me tifojen (ethet paratifoide). Çdo vit, rreth 22 milionë njerëz në mbarë botën preken nga ethet tifoide; numri i vdekjeve llogaritet në 200,000 në vit. Më së shpeshti preken fëmijët nga mosha pesë deri në dymbëdhjetë vjeç. Ethet paratifoide vlerësohet të shkaktojnë 5.5 milionë raste në vit.

Rastet e etheve tifoide në Gjermani, Austri dhe Zvicër zakonisht paraqiten nga udhëtarët. Në vitin 2019, në Gjermani janë regjistruar 86 raste tifoide dhe 36 raste paratifoide. Në Austri, numri i përgjithshëm vjetor i rasteve është më pak se dhjetë, dhe në Zvicër midis 20 dhe 50.

Në të tre vendet, ekziston detyrimi për të raportuar ethet tifoide ose paratifoide.

Ethet tifoide: simptoma

Simptomat e mëposhtme mund të shfaqen te tifoja abdominale dhe ethet paratifoide:

Ethet tifoide abdominale (tifo abdominalis).

Fillon me simptoma jospecifike si ndjenja e përgjithshme e sëmundjes, dhimbje koke dhe dhimbje në gjymtyrë, si dhe dhimbje barku dhe kapsllëk. Temperatura e trupit rritet ngadalë. Nëse nuk trajtohet, një temperaturë e lartë midis 39°C dhe 41°C mund të zhvillohet brenda dy deri në tre ditë. Ethet mund të zgjasin deri në tre javë.

Ethet tifoide të plota (nga java e 3-të e sëmundjes) shoqërohen me një rritje të simptomave të përgjithshme, kollë dhe diarre si tul bizele. Mund të shtohen dhimbje muskulore dhe (rrallë) dhimbje kyçesh.

Sëmundje si tifoja (paratifoja).

Kushdo që i ka mbijetuar një infeksioni paratifoide është imun për rreth një vit. Megjithatë, nëse individët e prekur ekspozohen ndaj një doze të lartë të patogjenit, imuniteti mund të humbet përsëri.

Ethet tifoide: shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Agjentët shkaktarë të etheve tifoide janë salmonelat. Tifoja abdominalis shkaktohet nga bakteri Salmonella enterica typhi dhe paratifoi shkaktohet nga Salmonella enterica paratyphi. Këto baktere janë të shpërndara në mbarë botën.

Koha ndërmjet infeksionit dhe fillimit të sëmundjes (periudha e inkubacionit) është rreth 3 deri në 60 ditë për tifoin abdominalis (zakonisht tetë deri në 14 ditë) dhe rreth 10 deri në XNUMX ditë për ethet paratifoide.

Ethet tifoide: ekzaminime dhe diagnoza

Diagnoza e etheve tifoide fillon me një intervistë për të marrë historinë mjekësore të pacientit. Një informacion veçanërisht i rëndësishëm për mjekun është, për shembull, udhëtimi në rajonet e tifos ose qëndrimet më të gjata jashtë vendit nga pacienti.

Në fillim, tifoja dhe ethet paratifoide shpesh ngatërrohen me infeksione të ngjashme me gripin. Në kthimin e udhëtarëve nga tropikët, ekziston gjithashtu rreziku i konfuzionit me malarinë dhe sëmundje të tjera tropikale.

Kur ekzaminohet palca e eshtrave, ethet tifoide ose paratifoide mund të zbulohen edhe pasi sëmundja të jetë shëruar.

Ethet tifoide: trajtim

Një problem i madh është se mikrobet rezistente po zhvillohen gjithnjë e më shumë në zonat tifoide, kundër të cilave antibiotikët e zakonshëm si kotrimoksazoli ose amoksicilina nuk janë më efektive. Prandaj, ekspertët rekomandojnë testimin e efektivitetit të patogjenëve të izoluar përpara trajtimit.

Përveç terapisë me antibiotikë, marrja adekuate e lëngjeve është gjithashtu shumë e rëndësishme: pacientët me ethe tifoide duhet të pinë shumë lëngje për të kompensuar humbjen e ujit. Bilanci i elektrolitit (kripërat e gjakut) gjithashtu duhet të kthehet në ekuilibër.

Higjiena është gjithashtu e këshillueshme për të parandaluar infeksionin e kontakteve.

Në pacientët tifoide me gurë në tëmth, bakteret tifoide mund të vendosen në fshikëzën e tëmthit. Në raste të tilla, duhet të merret parasysh heqja e fshikëzës së tëmthit.

Ethet tifoide: rrjedha e sëmundjes dhe prognoza

Me terapinë e hershme me antibiotikë, prognoza për ethe tifoide dhe paratifoide është shumë e mirë. Kompensimi për humbjen e madhe të lëngjeve gjithashtu kontribuon në rikuperimin e shpejtë. Vdekshmëria në pacientët e trajtuar është më pak se një përqind.

Në pacientët tifoide me gurë në tëmth, bakteret tifoide mund të vendosen në fshikëzën e tëmthit. Në raste të tilla, duhet të merret parasysh heqja e fshikëzës së tëmthit.

Ethet tifoide: rrjedha e sëmundjes dhe prognoza

Me terapinë e hershme me antibiotikë, prognoza për ethe tifoide dhe paratifoide është shumë e mirë. Kompensimi për humbjen e madhe të lëngjeve gjithashtu kontribuon në rikuperimin e shpejtë. Vdekshmëria në pacientët e trajtuar është më pak se një përqind.

Përveç kësaj, shmangni ushqimin e papërpunuar ose të nxehur mjaftueshëm. Kjo përfshin, për shembull, sallata me gjethe dhe ushqime të shijshme, ushqim deti, fruta ose lëngje të paqëruara – ato mund të jenë të kontaminuara me patogjene tifoje ose paratifoide. Është më mirë t'i kushtoni vëmendje rregullit: "Qëroni, gatuani ose harroni!" – “Qëroje, gatuaj ose harro!”.

Vaksinimi i tifos

Është e mundur të vaksinoheni kundër etheve tifoide (tifo abdominalis) – por jo kundër etheve paratifoide – gjë që këshillohet veçanërisht përpara se të udhëtoni në zonat e rrezikuara. Nga njëra anë, ekziston një vaksinë e inaktivizuar, e cila administrohet si injeksion (vetëm një herë). Kjo vaksinë kundër tifos siguron mbrojtje për rreth dy deri në tre vjet.

Megjithatë, për të dy llojet e vaksinimit kundër tifos vlen sa vijon: ato nuk ofrojnë mbrojtje 100 për qind kundër etheve tifoide abdominale. Pavarësisht vaksinimit, ju ende mund të sëmureni. Megjithatë, rrjedha e etheve tifoide është zakonisht më e lehtë se pa vaksinim.

Lexoni më shumë rreth kësaj teme në artikullin Vaksinimi i tifos.