Koliti ulceroz: Simptomat, trajtimi

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: Diarre me gjak-mukozë, dhimbje ngërçe në pjesën e poshtme të barkut, dhimbje kolike në pjesën e poshtme të barkut të majtë, fryrje, humbje e performancës.
 • Trajtimi: medikamente për lehtësimin e simptomave (5-ASA si mesalazina, kortizoni etj.), kirurgji nëse është e nevojshme.
 • Shkaqet: E panjohur; ndoshta një predispozitë gjenetike në kombinim me faktorë të ndryshëm rreziku.
 • Faktorët e rrezikut: Ndoshta faktorë mjedisorë (mënyrë jetese perëndimore), ndoshta edhe faktorë psikologjikë
 • Diagnoza: Ekzaminimi fizik, analizat e gjakut dhe jashtëqitjes, kolonoskopia, ekografia, mundësisht procedura të mëtejshme imazherike.
 • Prognoza: Simptomat zakonisht mund të kontrollohen me terapi; shërimi aktualisht është i mundur vetëm nëse hiqet zorra e trashë dhe rektumi.
 • Kursi i sëmundjes: Zakonisht recidivon me kohëzgjatje individuale shumë të ndryshme të recidivave dhe simptomave.
 • Prognoza: Sa më i gjerë të jetë inflamacioni, aq më i vështirë është trajtimi dhe prognoza.

Çfarë është koliti ulceroz?

Normalisht, inflamacioni në kolitin ulceroz fillon në rektum, pjesa e fundit e zorrës së trashë. Nëse kufizohet në këtë seksion të zorrëve, mjekët i referohen edhe si proktit. Rreth 50 për qind e të prekurve vuajnë nga kjo formë relativisht e lehtë e sëmundjes.

Në rrethana të caktuara, megjithatë, sëmundja përhapet në seksione të tjera të zorrës së trashë. Nëse shtrihet edhe në anën e majtë të zorrës së trashë, pacienti ka kolit të majtë. Ky është rasti në rreth një të katërtën e të sëmurëve. Në 25 për qind të mbetur të të sëmurëve, inflamacioni shtrihet edhe më lart në zorrën e trashë. Në të ashtuquajturin pankolit, preket i gjithë zorra e trashë. Ashpërsia e simptomave rritet me shtrirjen e kolitit.

Koliti ulceroz apo sëmundja e Crohn?

Përveç kësaj, në kolitin ulceroz, zhvillohet një përhapje e copëzuar e inflamacionit që zakonisht kufizohet në shtresën më të lartë të murit të zorrëve, mukozën e zorrëve. Në të kundërt, në sëmundjen e Crohn-it, ka vatra të pjesshme të inflamacionit që përfshijnë të gjitha shtresat e murit të zorrëve.

Koliti ulceroz zakonisht prek të rinjtë nga mosha 16 deri në 35 vjeç. Megjithatë, në parim, sëmundja mund të preket në çdo moshë. Edhe fëmijët e vegjël ndonjëherë vuajnë nga inflamacioni kronik i zorrës së trashë.

Cilat janë simptomat e kolitit ulceroz?

Koliti ulceroz shpesh fillon në mënyrë tinëzare, kështu që të prekurit shpesh e vërejnë vetëm vonë. Megjithatë, një kurs akut me fillim të papritur të simptomave të rënda është gjithashtu i mundur. Sa më tej përhapet inflamacioni në zorrë, aq më të rënda bëhen simptomat. Në një episod akut të kolitit ulceroz, simptomat ndonjëherë janë aq të rënda sa të sëmurët duhet të trajtohen në spital.

 • diarre gjakatare-mukoze
 • dëshirë e dhimbshme për të defekuar (tenesmus)
 • nxitje e shpeshtë, shpesh edhe e natës për të defekuar
 • ngërçe ose dhimbje kolike në pjesën e poshtme të barkut, veçanërisht para lëvizjeve të zorrëve
 • fryrje
 • humbje e oreksit, humbje peshe, lodhje dhe humbje e performancës
 • anemi (për shkak të diarresë së përgjakshme)
 • temperaturë e lehtë në të lartë
 • tek fëmijët, çrregullime të rritjes

Në një kurs të lehtë, jashtëqitja e përgjakshme dhe udhëtimet më të shpeshta në tualet (deri në pesë herë në ditë) janë simptomat kryesore; përndryshe, të sëmurët zakonisht janë mirë. Në raste më të rralla, individë të prekur Në një ecuri më të rëndë të sëmundjes, numri i vizitave në tualet rritet më tej dhe shtohen ethet, ngërçet e barkut dhe simptoma të tjera. Ata që vuajnë shpesh ndihen shumë të sëmurë dhe të pafuqishëm.

Një episod i kolitit ulceroz rrallë kalon pa diarre. Disa njerëz me kolit ulceroz në vend të kësaj raportojnë kapsllëk. Megjithatë, këto nuk janë ndër simptomat tipike të sëmundjes.

Në disa raste, simptomat shfaqen edhe jashtë zorrëve. Megjithatë, kjo ndodh më rrallë në kolitin ulceroz sesa në sëmundjen e Crohn. Simptomat më të zakonshme janë inflamacioni i kyçeve (artriti), shtyllës kurrizore ose sakrumit. Ndonjëherë inflamacioni zhvillohet në zonën e syve ose ndodh humbja e kockave (osteoporoza). Inflamacioni i kyçeve shpesh shkakton dhimbje kyçesh në kolitin ulceroz dhe inflamacioni i shtyllës kurrizore mund të shkaktojë dhimbje shpine në kolitin ulceroz.

Lëkura mund të zhvillojë ulçera të vogla, mbytje ose nyje të kuqe-vjollcë (veçanërisht në pjesën e përparme të pjesëve të poshtme të këmbëve). Skuqjet e tjera të lëkurës, megjithatë, nuk janë simptoma tipike të kolitit ulceroz. Në disa raste, ka inflamacion të kanaleve biliare brenda dhe jashtë mëlçisë (kolangiti primar sklerozant).

Si mund të trajtohet koliti ulceroz?

Në veçanti, ilaçe të ndryshme janë në dispozicion për trajtimin e kolitit ulceroz. Ato përdoren si në sulmin akut (terapia e sulmit) ashtu edhe për terapinë e mirëmbajtjes pas një ataku akut për të zgjatur periudhën pa sëmundje.

Kirurgjia konsiderohet në rastet e rënda ose të komplikuara të kolitit ulceroz ose në komplikime të tilla si gjakderdhja, për shembull për të ndaluar gjakderdhjen.

Terapia e rikthimit për kolitin ulceroz

Në kolitin ulceroz, medikamentet funksionojnë më mirë drejtpërdrejt në vendin e inflamacionit në zorrë, si supozitorët ose klizmat. Ky aplikim lokal i synuar i medikamentit do të thotë që efektet anësore kanë më pak gjasa të ndodhin sesa me medikamentet që veprojnë në të gjithë trupin (sistemikisht), të tilla si tabletat.

Ilaçet e mëposhtme janë në dispozicion për terapinë e rikthimit:

 • Kortikoidet (“kortizoni”) gjithashtu kanë një efekt anti-inflamator (p.sh. prednizoloni). Në raste të lehta, ato aplikohen në nivel lokal (p.sh. si supozitorë ose klizma); në rastet më të rënda, ato administrohen në formë tabletash.
 • Imunosupresantët janë substanca aktive që dobësojnë aktivitetin e sistemit imunitar (p.sh. azatioprina, ciklosporina A, tacrolimus). Ato përdoren në kolitin ulceroz të rëndë ose të komplikuar, për shembull kur kortizoni nuk është efektiv ose është i patolerueshëm.
 • Antitrupat terapeutikë, të tillë si adalimumab, infliximab, vedolizumab ose ustekinumab, gjithashtu pengojnë sistemin imunitar dhe rrjedhimisht përgjigjen inflamatore në mënyra të ndryshme. Ato konsiderohen gjithashtu në rastet më të rënda të kolitit ulceroz kur kortizoni nuk është efektiv ose është i patolerueshëm.

Cilin prej këtyre barnave përdor mjeku për terapinë e kolitit ulcerozë varet nga disa faktorë. Përveç shtrirjes së simptomave, rol luan edhe forca dhe shtrirja e inflamacionit në zorrë (terapia me hapa). Përveç kësaj, gjatë planifikimit të terapisë, mjeku merr parasysh se sa mirë i është përgjigjur personi i prekur ndaj ilaçeve deri më tani dhe sa i madh është rreziku i tij/saj për kancer kolorektal. Në rast të një episodi të rëndë akut, këshillohet trajtimi në spital.

Mjekët flasin për kolit të rëndë ulceroz kur plotësohen kriteret e mëposhtme: gjashtë ose më shumë episode të diarresë së rëndë me gjak në ditë, ethe, palpitacione (takikardi), anemi dhe ulje të shkallës së sedimentimit të eritrociteve.

Terapia e mirëmbajtjes për kolitin ulceroz

Nëse ndodh një rikthim pavarësisht aplikimit ditor të 5-ASA, mjeku zgjeron terapinë e ardhshme të mirëmbajtjes (përshkallëzimi i terapisë): Për shembull, mjeku rrit dozën 5-ASA ose përshkruan imunosupresues ose antitrupa TNF.

Kortizoni, nga ana tjetër, nuk është i përshtatshëm për terapi mirëmbajtjeje në kolitin ulceroz: nuk është efektiv për këtë qëllim dhe nëse përdoret për një kohë të gjatë, mund të shkaktojë efekte të rënda anësore (osteoporozë, katarakte, etj.).

Për ata që vuajnë që nuk mund të tolerojnë 5-ASA, është në dispozicion një probiotik që përmban bakterin e gjallë Escherichia coli Nissle. Këto janë baktere të zorrëve që nuk shkaktojnë sëmundje që duhet të zgjasin intervalet pa simptoma.

Koliti ulceroz: kirurgji

Gjatë procedurës, kirurgu heq të gjithë zorrën e trashë me rektum (proktokolektomia). Ai formon një thes nga një pjesë e zorrës së hollë, të cilën e lidh me anusin. Pasi çdo gjë është shëruar, kjo qese vepron si rektumi i ri. Deri atëherë, kirurgu krijon përkohësisht një anus artificial.

Pas operacionit, të sëmurët nuk kanë më nevojë për ilaçe për kolitin ulcerozë. Megjithatë, zakonet e zorrëve mund të ndryshojnë: Disa të sëmurë kanë jashtëqitje më të shpeshta pas operacionit sesa më parë. Përveç kësaj, jashtëqitja mund të jetë më e hollë dhe më e njollosur.

Koliti ulceroz: Çfarë mund të bëni vetë

Shihni mjekun tuaj në shenjën e parë të gjakut në jashtëqitje. Nëse ai ose ajo e fillon herët terapinë e rikthimit, është e mundur të shkurtohet dhe të zbutet relapsi. Gjatë një ataku të rëndë akut, duhet të qëndroni në shtrat.

Bashkohuni me një grup të vetë-ndihmës për njerëzit me kolit ulceroz (ose sëmundje kronike inflamatore të zorrëve në përgjithësi). Shkëmbimi i ideve me të tjerët të prekur ndihmon shumë njerëz të përballen me sëmundjen.

Për të përmirësuar cilësinë e jetës dhe mirëqenien dhe për të reduktuar stresin, rekomandohen, për shembull, teknika relaksimi, joga, meditimi ose ushtrime të rregullta (si vrapimi).

Në rastin më të mirë, masat e përmendura plotësojnë trajtimin mjekësor konvencional, por ato nuk e zëvendësojnë atë. Flisni me mjekun tuaj se si mund ta mbështesni më mirë vetë terapinë.

Ushqyerja në kolitin ulceroz

Në përgjithësi, nuk ka një plan diete ose udhëzime të veçanta për dietën në kolitin ulceroz. Të prekurit duhet t'i kushtojnë vëmendje një diete të ekuilibruar dhe të larmishme.

Në raste të tilla, një dietë e përshtatur individualisht është shumë e dobishme, siç janë shumë ushqime të pasura me kalcium për kockat e dobëta. Të prekurit duhet të pyesin mjekun e tyre ose një nutricionist për këshilla.

Në rast të simptomave të rënda të mungesës, të prekurit duhet të marrin gjithashtu preparate që përmbajnë vitaminat ose mineralet që mungojnë në konsultim me mjekun që merr pjesë.

Disa njerëz me kolit ulceroz në përgjithësi ose gjatë një episodi të sëmundjes i tolerojnë pak disa komponentë ushqimorë. Është e këshillueshme që kjo të merret parasysh në dietë. Për shembull, ka kuptim të shmangni ose të kufizoni konsumin e qumështit dhe produkteve të qumështit si djathi ose kosi nëse njerëzit janë intolerantë ndaj laktozës (intolerancë ndaj laktozës).

Nëse alkooli nxit një atak në kolitin ulceroz, nuk është studiuar ende qartë. Megjithatë, në përgjithësi këshillohet që të konsumohet alkool vetëm në sasi të vogla ose të shmanget fare.

Koliti ulceroz nuk mund të shërohet me dietë, por mund të jetë e mundur të lehtësohen simptomat.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut për kolitin ulceroz nuk kuptohen mirë, siç janë edhe shkaktarët e shpërthimit të kolitit ulceroz.

Me sa duket, ndër të tjera, një predispozitë gjenetike luan një rol të rëndësishëm. Kjo ndodh sepse koliti ulceroz ndonjëherë shfaqet më shpesh në familje. Për shembull, vëllezërit e motrat e individëve të prekur kanë një rrezik dhjetë deri në 50 herë më të lartë të zhvillimit të kolitit ulceroz në krahasim me popullatën normale. Megjithatë, vetëm predispozita gjenetike ndoshta nuk çon në shfaqjen e sëmundjes së zorrëve; Prandaj, koliti ulceroz nuk është i trashëgueshëm në kuptimin klasik.

A është koliti ulceroz një sëmundje autoimune?

Sipas njohurive aktuale, duhanpirja aktive nuk duket se rrit rrezikun e kolitit ulceroz ose ndikon në ashpërsinë e tij. Ish-duhanpirësit, nga ana tjetër, kanë një rrezik afërsisht 70 për qind më të lartë të sëmundjes.

Stresi psikologjik mund të përkeqësojë apo edhe të shkaktojë një episod të kolitit ulceroz te pacientët që tashmë e kanë sëmundjen.

Ekzaminimet dhe diagnoza

Diagnoza e kolitit ulceroz përbëhet nga disa komponentë. Së pari, mjeku do të flasë në detaje me personin e prekur në mënyrë që të marrë historinë e tij ose të saj mjekësore (anamnezën): Ndër të tjera, ai ose ajo do të kërkojë një përshkrim të hollësishëm të simptomave të pacientit, ndonjë sëmundje të mëparshme dhe nëse ka janë ndonjë rast i njohur i kolitit ulceroz në familje.

Informacione të tjera të rëndësishme për mjekun janë, për shembull, nëse pacienti pi duhan ose ka pirë duhan, merr mjekim rregullisht ose ka intolerancë ndaj disa ushqimeve.

Ekzaminim fizik

Testet e gjakut

Hapi tjetër i rëndësishëm është një test gjaku: Të rëndësishme janë, për shembull, vlerat e inflamacionit CRP (proteina C-reaktive) dhe sedimentimi i gjakut. Elektrolitet natriumi dhe kaliumi gjithashtu shpesh ndryshohen, pasi një mungesë korresponduese zakonisht zhvillohet si rezultat i diarresë së shpeshtë.

Nivelet e ngritura të enzimave të mëlçisë gama-GT dhe fosfatazës alkaline (AP) në gjak tregojnë nëse inflamacioni i kanaleve biliare brenda dhe jashtë mëlçisë (kolangiti primar sklerozues) mund të jetë zhvilluar - një ndërlikim i kolitit ulceroz. Përveç kësaj, vlerat e gjakut japin informacion për një anemi të mundshme ose mungesë hekuri.

Ekzaminimi i jashtëqitjes

colonoscopy

Një metodë e besueshme për zbulimin e kolitit ulceroz dhe përcaktimin e shtrirjes së tij është kolonoskopia. Në këtë procedurë, mjeku fut një instrument të hollë, fleksibël, në formë tubi (endoskop) në zorrë përmes anusit dhe e çon atë në zorrën e trashë.

Në majë të endoskopit është një kamerë e vogël dhe një burim drite. Mjeku e përdor këtë për të ekzaminuar zorrët nga brenda. Në këtë mënyrë mund të zbulohen ndryshimet e mukozës dhe inflamacionet, pasi ato ndodhin në kolitin ulceroz. Nëse është e nevojshme, mjeku merr mostra të indeve direkt përmes endoskopit për t'i analizuar ato në laborator.

Pasi të jetë diagnostikuar koliti ulceroz, kryhen kolonoskopi të rregullta për qëllime kontrolli.

E gjithë zorra e hollë mund të shihet më nga afër nga brenda me ndihmën e endoskopisë me kapsulë. Endoskopi i vogël, me madhësinë e një kapsule vitamine, gëlltitet dhe filmon pjesën e brendshme të traktit tretës në rrugën e tij drejt anusit. Ai i dërgon imazhet nëpërmjet transmetuesit të integruar në një regjistrues të dhënash që pacienti mban me vete.

Procedurat e imazhit

Si për diagnozë ashtu edhe në mënyrë të përsëritur gjatë ecurisë së mëtejshme të sëmundjes, mjeku ekzaminon abdomenin me ultratinguj (sonografi). Në këtë mënyrë, ai mund të zbulojë pjesë të inflamuara të zorrëve, për shembull. Një zorrë e zgjeruar rëndë (megacolon) si një ndërlikim i rrezikshëm mund të zbulohet edhe me anë të ultrazërit.

Në disa raste, procedura të tjera imazherike janë të nevojshme. Për shembull, nëse ka një ngushtim në zorrën e trashë (stenozë e zorrës së trashë), mjeku do të urdhërojë një tomografi kompjuterike ose rezonancë magnetike (MRI) dhe do të marrë një mostër indi nga zona jonormale për të përjashtuar kancerin e zorrës së trashë.

Kursi i sëmundjes dhe prognozës

Ashtu si fillimi i tij, rrjedha e kolitit ulceroz është e paparashikueshme. Në më shumë se 80 për qind të pacientëve, koliti ulceroz përparon në rikthim: fazat me simptoma pak a shumë të rënda (rikthime akute) alternojnë me faza pa inflamacion dhe simptoma. Mjekët flasin për një ecuri kronike-përsëritëse. Kohëzgjatja e një rikthimi në kolitin ulceroz ndryshon nga personi në person dhe nuk mund të parashikohet.

Në rreth dhjetë për qind të pacientëve, sëmundja merr një ecuri kronike-të vazhdueshme: në këtë rast, simptomat nuk zhduken plotësisht pas një episodi.

Në disa raste, koliti ulceroz merr një ecuri të ndezur: Sëmundja fillon krejt papritur me diarre të rëndë, të përgjakshme, dhimbje të forta barku dhe temperaturë të lartë. Të prekurit dehidratohen shpejt dhe mund të zhvillojnë simptoma shoku. Rreth tre nga dhjetë të sëmurë vdesin gjatë rrjedhës së sëmundjes.

Cili është prognoza për kolitin ulceroz?

Në varësi të përhapjes së inflamacionit, prognoza për kolitin ulceroz ndryshon. Edhe pse koliti ulceroz nuk mund të kurohet me ilaçe, simptomat dhe ecuria e sëmundjes mund të mbahen nën kontroll. Nëse koliti ulceroz kufizohet në rektum dhe në pjesët e afërta të zorrës së trashë, kjo zakonisht është e mjaftueshme për të sëmurët që të bëjnë një jetë normale të arsyeshme me një jetëgjatësi normale.

Sa më i gjerë të jetë inflamacioni në zorrë, aq më i vështirë është trajtimi dhe prognoza e kolitit ulceroz. Megjithatë, edhe me pankreatitin, më shumë se 80 për qind e të prekurve janë ende gjallë pas 20 vitesh. Aktualisht, sëmundja mund të shërohet vetëm duke hequr të gjithë zorrën e trashë.

Komplikimet e kolitit ulceroz

Ekziston gjithashtu rreziku që zorra e zmadhuar masivisht të shpërthejë (perforim i zorrëve). Përmbajtja e zorrëve (feçet) pastaj zbrazet në zgavrën e barkut - zhvillohet peritoniti. Në raste të tilla ka rrezik për jetën!

Një ndërlikim i mëtejshëm i kolitit ulceroz është gjakderdhja e rëndë: Ulçerat e mukozës së zorrëve që formohen si rezultat i inflamacionit ndonjëherë çahen dhe rrjedhin gjak. Në raste të rënda, humbja e gjakut është aq e rëndë sa personi i prekur i bie të fikët.

Koliti ulceroz mund të shkaktojë vonesë të rritjes tek fëmijët, gjë që përkeqësohet më tej nga ushqimi joadekuat.

Terapia afatgjatë me mesalazinë mund të zvogëlojë rrezikun e kancerit të zorrës së trashë me rreth 75 për qind!

Një pasojë e mundshme e heqjes së zorrës së trashë dhe rektumit është i ashtuquajturi pouchitis: Mjekët e quajnë rezervuarin në formë qeske të zorrës së hollë, të cilin kirurgu e formon në një rektum artificial gjatë operacionit, si një “qese. Kjo inflamohet në rreth gjysmën e të prekurve në vitet pas operacionit. Shenjat e pouchitit përfshijnë diarre, gjakderdhje nga zorrët dhe ethe. Klizmat me kortizon ose antibiotikë ndihmojnë në luftimin e inflamacionit.

Efektet në shtatzëni

Shkalla e paaftësisë në kolitin ulceroz

E ashtuquajtura shkalla e paaftësisë (GdB) është një masë e ashpërsisë së një paaftësie dhe dëmtimeve funksionale të shoqëruara. Ndryshon në kolitin ulceroz në varësi të ashpërsisë së sëmundjes midis 20 dhe 80 (vlera maksimale për GdB është 100). Nga një GdB prej 50, mjekët flasin për një paaftësi të rëndë në kolitin ulceroz. GdB-ja është e rëndësishme sepse personat me aftësi të kufizuara kanë të drejtë për kompensim për disavantazhet në situata të caktuara.

Nuk është e mundur të jepet një përgjigje e përgjithshme nëse koliti ulceroz i jep të drejtë një personi për pension të parakohshëm. Nëse keni dyshime, pyesni mjekun tuaj për këshilla.