Urdhje

Sinonime

Herpes simplex, HSV (Herpes Simplex Virus), buzë herpesi, herpes gjenital, dermatologji, encefalit viral, hepes simplex encefalit

Përkufizimi Herpes

Herpes simplex është një sëmundje infektive me prekje preferenciale të lëkurës dhe mukozës. Ky infeksion shkaktohet nga herpesi viruset. Ekzistojnë dy lloje të herpes simplex viruset: tipi 1 infekton lëkurën dhe mukozën kryesisht në fytyrë, ndërsa tipi 2 gjendet në zonën gjenitale.

  • Virusi i herpesit tip 1 dhe
  • Virusi i herpesit tip 2

përmbledhje

Herpesi viruset ndahen në tre nëngrupe: Një karakteristikë thelbësore e viruseve njerëzore të herpesit është se ata banojnë në indet e ndryshme të trupit. Kur Sistemi imunitar dobësohet, viruset riaktivizohen dhe sëmundja shpërthen përsëri.

  • Α (HSV 1 dhe 2 (HSV = virusi Herpes simplex); VZV (virusi i varicelës zoster)
  • Β (Citomegalovirus (CMV), HHV 6 dhe 7 (HHV = virusi i herpesit njerëzor)
  • Γ (Epstein- Barr- Virus (EBV), HHV 8)

Shkaqet e herpesit

Virusi herpes shkaktohet nga viruset herpes - simplex - tip 1 dhe 2, të cilët janë të ashtuquajtur viruse të ADN-së. HSV 1 shkakton infeksionin në fytyrë (herpes simplex), ndërsa HSV 2 shkakton infeksion në zonën gjenitale (herpes gjenital) Pasi të ketë ndodhur, HSV 1 mbetet në ganglionet trigeminale.

Ganglia trigeminore po ndërron pikat e fibrave nervore të nervi trigeminal, i cili e furnizon fytyrën me ndjeshmëri, pra me ndjenjë. Prandaj përcjell ndjesi të tilla si prekja. Nga faqja e infeksionit, viruset migrojnë përgjatë ndjeshmërisë nerva në ganglia (trupat qelizorë të nervave) dhe qëndrojnë atje për pjesën tjetër të jetës së tyre.

Nëse ka një dobësi në Sistemi imunitar, për shembull, viruset migrojnë në drejtim të kundërt përsëri në lëkurë mukozës. Herpesi shpërthen përsëri. Infektimi i popullatës (p.sh. kontakti me virusin) me HSV 1 rritet gjatë fëmijëri dhe arrin 80% në pubertet.

Kjo do të thotë se rreth 80% kishin kontakte me virusin herpes 1. Sidoqoftë, kjo nuk do të thotë se 80% vuajnë nga plagë të ftohta. Me Virusi herpes i thjeshtë 2, infeksioni në moshën e rritur është rreth 10 deri në 30%.

Transmetimi është i mundur vetëm përmes kontaktit të drejtpërdrejtë. Rruga kryesore e transmetimit të Herpes 1 është pështymë. Ky infeksion ndodh, për shembull, përmes puthjeve, pirjes nga e njëjta gotë, kollitjes ose teshtitjes. HSV 2 transmetohet kryesisht përmes marrëdhënieve seksuale.