Ure: Çfarë do të thotë vlera juaj laboratorike

Çfarë është ureja?

Urea – e njohur edhe si karbamide – prodhohet kur blloqet ndërtuese të proteinave (aminoacidet) shpërbëhen në mëlçi. Kjo fillimisht prodhon amoniak toksik, i cili në përqendrime më të larta dëmton në veçanti trurin. Për këtë arsye, trupi konverton pjesën më të madhe të amoniakut në ure jo toksike, e cila më pas ekskretohet nëpërmjet veshkave dhe në sasi të vogla me jashtëqitje dhe djersë.

Kur të përcaktohet urea?

Simptomat e mundshme të niveleve të ngritura të uresë përfshijnë lodhje, dhimbje koke, ethe, rritje ose ulje të urinimit ose dhimbje gjatë kësaj kohe. Së bashku me parametrat e tjerë, një përqendrim i ngritur i uresë është një tregues për terapinë e zëvendësimit të veshkave dhe jep informacion për efektivitetin e saj.

Vlerat e referencës së uresë

Në varësi të moshës, vlerat e mëposhtme standarde të uresë në gjak:

moshë

Vlera normale e uresë

nën 3 vjeç

11.0 – 36.0 mg/dl

3 në vitet 12

15.0 – 36.0 mg/dl

13 në vitet 18

18.0 – 45.0 mg/dl

16.6 – 48.5 mg/dl

Kur nivelet e ure janë shumë të ulëta?

Meqenëse ureja prodhohet gjatë metabolizmit të aminoacideve, arsyeja më e zakonshme është marrja e ulët e proteinave. Nëse trupi prodhon më shumë proteina (për shembull, në shtatzëninë e vonë ose në fëmijëri), ndodhin gjithashtu nivele të ulëta të uresë. Duhet të merret parasysh edhe dëmtimi i mëlçisë. Shumë rrallë, defektet e enzimës në ciklin e uresë janë përgjegjëse për nivele të ulëta të uresë. Ato çojnë në vdekje në moshë të re.

Nivelet e ngritura të uresë që vijnë nga një marrje e shtuar e proteinave në dietë janë shumë më pak të rrezikshme. Nivelet e ngritura të uresë maten edhe kur trupi është i dehidratuar.

Ureja në vetvete nuk është toksike, por në përqendrime të larta mund të shkaktojë dhimbje koke, lodhje, të vjella dhe dridhje të rënda. Prandaj, nivelet e ngritura të uresë në gjak gjithmonë japin arsye për diagnozë të mëtejshme.

Çfarë duhet të bëni nëse ureja është e ngritur ose pakësuar?

Shumë më e rëndësishme është niveli i ngritur i uresë. Këtu, shkaku duhet gjetur dhe korrigjuar sa më shpejt të jetë e mundur. Procedurat e zëvendësimit të veshkave (dializa) si hemofiltrimi përdoren për të ulur në mënyrë akute nivelet e ngritura të uresë në gjak. Larja e tillë e gjakut indikohet nëse ureja në gjak është më shumë se 200 mg/dl.