Uretra: Struktura dhe funksioni

Çfarë është uretra?

Nëpërmjet uretrës, urina e prodhuar në veshka dhe e mbledhur në fshikëzën urinare lëshohet jashtë. Uretra e femrës dhe e mashkullit kanë dallime.

Uretra – femër: Uretra e femrës është tre deri në pesë centimetra e gjatë dhe ka një prerje tërthore në formë ylli të shkaktuar nga palosjet. Fillon në fundin e poshtëm të fshikëzës urinare, e quajtur qafa e fshikëzës.

Struktura e murit të uretrës është me tre shtresa:

  • Brenda saj është e veshur me një ind mbulues (epiteli) të quajtur uroteli.
  • Shtresa tjetër përbëhet nga muskuj të lëmuar dhe të strijuar të lidhur me muskujt e fshikëzës si dhe muskujt e dyshemesë së legenit.
  • Shtresa më e jashtme përbëhet nga indi lidhor i lirshëm (tunica adventitia). Ajo ankoron uretrën në mjedisin e saj. Përveç kësaj, enët e gjakut dhe nervat rrjedhin në të.

Nën membranën mukoze të uretrës femërore është një pleksus venoz tumescent. Kjo mund të shtypë palosjet gjatësore të mukozës së uretrës kundër njëra-tjetrës dhe kështu të kontribuojë në mbylljen.

Uretra – mashkull: Uretra mashkullore është e gjatë rreth 20 centimetra. Ai gjithashtu shërben si një kanal seminal, pasi rrugët e kullimit të spermës hyjnë. Prandaj, uretra mashkullore quhet edhe kanali spermatik uretral.

Ai është i ndarë në katër seksione, emrat e të cilëve korrespondojnë me vendndodhjen e tyre anatomike:

  • Pars prostatica
  • Pars membranacea
  • Pars spongiosa

Ndryshe nga uretra pothuajse plotësisht e drejtë femërore, uretra mashkullore ka dy lakim për shkak të përfshirjes së saj në penis. Për të njëjtën arsye, në rrjedhën e tij gjenden tre shtrëngime.

Kanalet ekskretuese të prostatës dhe vezikulat seminale hapen në pars prostatica. Prej këtu e tutje, uretra mashkullore është pjesë e sistemit riprodhues.

Në pjesën e uretrës që shtrihet në penis, gjenden disa gjëndra mukoze në madhësinë e bizeles. Sekreti i tyre është pak alkalik dhe lirohet para ejakulimit. Kjo neutralizon mjedisin acid.

Përndryshe, struktura e murit të uretrës mashkullore korrespondon kryesisht me atë të uretrës femërore.

Trakti urinar (femra dhe mashkull)

Legeni renal, ureteri, fshikëza urinare dhe uretra së bashku formojnë traktin urinar eferent. Burri dhe gruaja nuk ndryshojnë në këtë pikë. Urina e formuar në veshka largohet nga trupi përmes traktit urinar.

Cili është funksioni i uretrës?

Uretra bart urinën nga fshikëza urinare në pjesën e jashtme. Tek gratë, ky është gjithashtu funksioni i vetëm.

Ku ndodhet uretra?

Vendndodhja e saktë e uretrës ndryshon tek gratë dhe burrat.

Uretra - femra:

Pjesa e sipërme e uretrës femërore shtrihet brenda murit të fshikëzës urinare dhe quhet pars intramuralis (si tek meshkujt). Më pas përshkon dyshemenë e legenit, duke kaluar përpara midis simfizës pubike dhe murit të përparmë të vaginës.

Hapja e jashtme e uretrës (ostium urethrae externum) ndodhet midis labia të vogla, pak poshtë klitorisit dhe kështu përpara hyrjes vaginale.

Uretra - Mashkull:

Ashtu si uretra femërore, uretra mashkullore e ka origjinën në qafën e fshikëzës. Së pari, si pars intramuralis, kalon përmes murit muskulor të fshikëzës urinare dhe muskul unazor të saj të brendshëm.

Më pas, si pars prostatica, kalon nëpër gjëndrën e prostatës. Aty kanalet ekskretuese të gjëndrës së prostatës dhe fshikëza seminale hapen në uretër.

Si pars membranacea, uretra kalon nëpër dyshemenë e legenit mashkullor dhe është e integruar fort në indin lidhës të legenit në këtë zonë.

Seksioni i fundit dhe, rreth 15 centimetra, më i gjatë i uretrës mashkullore quhet pars spongiosa. Ai kalon nëpër indin erektil të penisit dhe hapet nga jashtë në glans penisit.

Çfarë problemesh mund të shkaktojë uretra?

Ka shumë keqformime të ndryshme, kryesisht kongjenitale që prekin uretrën. Këto shpesh shoqërohen me pengesa të rrjedhjes së urinës ose keqformime të uretrës.

Aksidentet (të tilla si një aksident trafiku) mund të shkaktojnë këputje ose shkëputje të plotë të uretrës.

Ndodhin edhe kanceret e uretrës: Karcinoma e uretrës është një lloj i rrallë kanceri që prek kryesisht gratë mbi 50 vjeç.

Në të gjitha problemet e uretrës, ka ose vështirësi në mbajtjen e urinës (mosmbajtje urinare) ose urinim i vështirë ose plotësisht i pamundur (mbajtje urinare). Në rastin e fundit duhet vendosur menjëherë një kateter për të lehtësuar fshikëzën urinare.