Infeksioni i traktit urinar: Simptomat, trajtimi

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: dhimbje dhe djegie gjatë urinimit, dëshirë e shpeshtë për të urinuar, ndjesi e sëmurë, në raste më të komplikuara: Ethe, të dridhura, dhimbje në krahë (pielonefriti)
 • Trajtimi: Varet nga shkaku, përgjithësisht: pini shumë lëngje, urinim të shpeshtë, pushim; përndryshe zakonisht antibiotikë ose medikamente të tjera si dhe alternativa bimore
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Kryesisht infeksion nga bakteret e zorrëve për shkak të afërsisë me rajonin anal, anatomia femërore e uretrës së shkurtër; Faktorët e rrezikut përfshijnë: mungesën e imunitetit, shtatzëninë, sëmundjet metabolike, pengesat në dalje
 • Diagnoza: Bazuar në simptomat, analizat e urinës dhe gjakut, ekzaminimi me ultratinguj (sonografi)
 • Ecuria e sëmundjes dhe prognoza: Prognozë e mirë për infeksionet e pakomplikuara të traktit urinar, zakonisht shërim i plotë me antibiotikë
 • Parandalimi: Masat e përgjithshme si pirja e shumë lëngjeve, zbrazja e rregullt e fshikëzës, ushqimi i shëndetshëm; parandalimi i bazuar në barna me antibiotikë ose preparate bimore, estrogjen, manoz ose imunoterapi e mundur për infeksionet e përsëritura të traktit urinar

Çfarë është infeksioni i traktit urinar?

Simptomat tipike të një infeksioni të traktit urinar janë dhimbje të reja gjatë urinimit, të tilla si një ndjesi djegieje dhe një dëshirë e shpeshtë dhe e fortë për të urinuar.

Për shkak të uretrës së shkurtër, janë kryesisht femrat ato që vuajnë nga një infeksion urinar. Është arsyeja më e zakonshme e paaftësisë për punë tek gratë. Më shumë se gjysma e grave vuajnë nga një infeksion urinar të paktën një herë në jetën e tyre. Sa më të vjetra të jenë gratë, aq më shpesh ndodhin UTI. Meshkujt zakonisht sëmuren vetëm në një moshë më të madhe, kur ndodhin çrregullime të rrjedhjes së urinës të lidhura me moshën.

Klasifikimi i infeksioneve të traktit urinar

Mjekët bëjnë dallimin midis infeksioneve të traktit urinar sipas aspekteve të ndryshme:

 • Ku ndodh infeksioni? Në traktin e sipërm urinar (pielonefriti) apo në traktin urinar të poshtëm (uretra, fshikëza, prostata)?
 • A shkakton infeksioni simptoma? A ekziston një UTI simptomatike ose e ashtuquajtura bakteruria asimptomatike (patogjenët janë të pranishëm në traktin urinar, por nuk shkaktojnë simptoma)?
 • A ka disa faktorë rreziku, si ngushtimi i uretrës, shtatzënia ose mungesa e imunitetit, të cilat mund ose nuk mund të çojnë në një infeksion të komplikuar të traktit urinar (UTI i pakomplikuar)?

Cilat janë simptomat?

Ashtu si shumica e infeksioneve bakteriale, infeksionet e traktit urinar shkaktojnë skuqje dhe ënjtje të indeve.

Simptomat tipike të infeksionit të traktit urinar janë dhimbje dhe djegie gjatë urinimit, gjak në urinë dhe një ndjenjë e përgjithshme sëmundjeje. Në raste të rënda, infeksioni i traktit urinar ndonjëherë shoqërohet me ethe dhe të dridhura. Nëse infeksioni përhapet në legenin e veshkave, dhimbja e krahut është një shenjë tipike e sëmundjes.

Shumë të sëmurë që vuajnë vazhdimisht nga infeksionet e traktit urinar i njohin herët shenjat e para të një infeksioni të traktit urinar dhe dinë se si të shmangin kërcënimin e cistitit me ndihmën e mjeteve juridike shtëpiake.

Mjetet juridike në shtëpi kanë kufijtë e tyre. Nëse simptomat vazhdojnë për një periudhë më të gjatë kohore, nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen, gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek.

Ju mund të zbuloni se cilat mjete juridike shtëpiake mund të ndihmojnë me cistitin në disa raste në artikullin Cystitis – mjete juridike në shtëpi.

Si trajtohet?

Mjekët zakonisht e bazojnë trajtimin e tyre në të ashtuquajturat udhëzime. Këto janë rekomandime për trajtimin e grupeve të ekspertëve për një sëmundje specifike, të cilat bazohen në gjetjet më të fundit shkencore.

Mjeku juaj do të sigurojë trajtimin e duhur për infeksionin e traktit urinar. Ai ose ajo zakonisht do të përshkruajë medikamente (të tilla si antibiotikë ose qetësues) dhe masa të përgjithshme që janë të rëndësishme për një infeksion të traktit urinar. Këto përfshijnë sa vijon:

 • Pirja e shumë lëngjeve (të paktën dy litra në ditë) për të nxjerrë jashtë traktin urinar
 • Zbrazni fshikëzën rregullisht dhe shpesh
 • Aplikimet e ngrohjes, për shembull në formën e shisheve të ujit të nxehtë
 • Pushimi në shtrat nëse bëhet fjalë për pyelonefrit

Nëse vuani nga dështimi i zemrës, është e rëndësishme që të sqaroni sasinë ditore të lëngjeve me mjekun tuaj. Disa njerëz me dështim të zemrës kanë një limit të pijes.

Nëse keni një inflamacion të lehtë dhe të pakomplikuar të fshikëzës, mjekët ndonjëherë rekomandojnë trajtim simptomatik me ilaçe kundër dhimbjeve si ibuprofeni, por jo për gratë shtatzëna.

Nëse infeksioni i traktit urinar kërkon trajtim me antibiotikë, mjeku do të vendosë se cilin antibiotik do të përdorë bazuar në faktorë të ndryshëm. Terapia me antibiotikë ndonjëherë varet nga kjo:

 • nëse simptomat janë të pranishme
 • nëse infeksioni i traktit urinar është i komplikuar apo i pakomplikuar
 • vendndodhjen e saktë të inflamacionit
 • ashpërsia e infeksionit

Në rastin e një infeksioni të pakomplikuar të traktit urinar, mjeku zakonisht përshkruan antibiotikë me veprim të shkurtër për një deri në tre ditë, të cilët sjellin një kurë të besueshme mjaft shpejt.

Nëse nuk ka simptoma të tilla si dhimbje gjatë infeksionit të traktit urinar, pavarësisht se patogjeni është zbuluar, trajtimi me antibiotikë nuk është absolutisht i nevojshëm në shumicën e rasteve. Përjashtim bëjnë gratë shtatzëna dhe personat që do t'i nënshtrohen një operacioni në traktin urinar ose nëse ekziston rreziku i përhapjes së infeksionit me infeksionin e traktit urinar.

Nëse ka një infeksion të komplikuar të traktit urinar, mjekët do të përshkruajnë edhe antibiotikë. Megjithatë, trajtimi zakonisht zgjat më shumë dhe zakonisht përdoren edhe antibiotikë të tjerë. Në gratë shtatzëna dhe fëmijët, për shembull, mjekët përdorin vetëm disa antibiotikë që tolerohen më mirë nga këto grupe njerëzish për të trajtuar një infeksion të traktit urinar.

Çfarë e shkakton një infeksion të traktit urinar?

Bakteret e zorrëve kalojnë nga anusi në uretrën e jashtme dhe më pas ngjiten në traktin urinar dhe organet gjenitale (trakti urogjenital). Për këtë shpesh është përgjegjëse higjiena e gabuar pas përdorimit të tualetit. Në raste të tjera, inflamacioni i traktit urinar ndodh pas marrëdhënieve seksuale të pambrojtura.

Në veçanti, gratë kanë më shumë gjasa të preken nga një infeksion i traktit urinar. Kjo është për shkak se femrat kanë një uretrë më të shkurtër se meshkujt dhe hyrja në uretër është më afër anusit. Për këtë arsye, mikrobet hyjnë më lehtë në fshikëz. Veçanërisht femrat e reja shpesh preken nga infeksionet e traktit urinar.

Njerëzit e moshuar me kateter urinar gjithashtu kanë më shumë gjasa të vuajnë nga një infeksion urinar. Këtu, bakteret përdorin kateterin si "shinë udhëzuese". Nga infeksionet urinare preken edhe foshnjat dhe fëmijët. Sidomos kur ato janë në pelena, pasi është shumë e lehtë që bakteret të shumohen shpejt dhe fuqishëm në një mjedis me lagështi.

Infeksioni i traktit urinar – faktorë të veçantë rreziku

Ka edhe disa faktorë që rrisin rrezikun e një infeksioni të traktit urinar. Kjo perfshin

 • Mungesa e imunitetit, për shembull për shkak të sëmundjeve serioze ose medikamenteve të tilla si imunosupresorët
 • Sëmundjet metabolike si diabeti mellitus
 • Çrregullime të kullimit urinar, për shembull për shkak të gurëve urinar, tumoreve ose një prostate të zmadhuar
 • Shtatzënia

A janë infeksionet e traktit urinar ngjitëse?

Parimisht është e mundur që infeksionet bakteriale të traktit urinar të jenë ngjitëse. Sidomos nëse ato ndodhin në traktin e poshtëm urinar siç është uretra.

Në shumicën e rasteve, megjithatë, infeksioni ndodh nëpërmjet përhapjes së baktereve të zorrëve të trupit. Për shembull, transmetimi gjatë seksit është gjithashtu i mundur dhe nuk lidhet me gjininë. Në disa raste, meshkujt infektohen edhe gjatë marrëdhënieve seksuale, megjithëse kjo ndodh shumë më rrallë se tek femrat për shkak të uretrës së tyre më të gjatë.

Si diagnostikohet një infeksion urinar?

Zakonisht është e mundur që mjeku të diagnostikojë një infeksion të traktit urinar bazuar në simptomat tipike dhe duke përdorur një shirit testimi të urinës. Shiriti i provës zbulon ndryshime të ndryshme tipike në urinë, të tilla si përmbajtja e përbërësve të qelizave të kuqe dhe të bardha të gjakut ose produkte të caktuara të metabolizmit bakterial (nitrat).

Në shumë raste të infeksionit të traktit urinar, shiriti i testit të urinës tregon një rezultat pozitiv të nitriteve. Megjithatë, një test negativ i nitriteve nuk mjafton për të përjashtuar sëmundjen. Kjo për shkak se ka disa baktere që nuk prodhojnë nitrite.

Gjaku zakonisht tregon vlera të ngritura inflamatore si një rritje në proteinën C-reaktive (CRP), shkallën e sedimentimit të eritrociteve dhe rruazave të bardha të gjakut (leukocitoz). Nëse ka ethe, mjekët ndonjëherë bëjnë një kulturë gjaku për të përcaktuar patogjenët.

Në disa raste, mjekët kryejnë edhe një ekzaminim me ultratinguj (sonografi) për të identifikuar çdo pengesë në daljen e urinës. Procedura të tjera imazherike si tomografia kompjuterike ose ekzaminimet me rreze X me kontrast janë rrallë të nevojshme.

Si përparon një infeksion i traktit urinar?

Një infeksion i traktit urinar zakonisht shërohet plotësisht me dhënien e antibiotikëve dhe prognoza është e mirë.

Zakonisht nuk dëmtohen as veshkat. Megjithatë, është e rëndësishme që të konsultoheni me një mjek nëse dyshoni për një infeksion të traktit urinar në mënyrë që të shmangni komplikimet. Sidomos nëse nuk trajtohet, në disa raste mund të zhvillohet një infeksion i traktit urinar në rritje, duke rezultuar në inflamacion të legenit të veshkave.

Rreziku i një ecurie të rëndë dhe rrjedhimisht të urosepsis, një helmim gjaku që fillon me një infeksion të traktit urinar, është i ulët nën trajtimin mjekësor. Urosepsis është një urgjencë mjekësore që mund të jetë fatale në rrethana të caktuara.

A mund të parandalohet një infeksion i traktit urinar?

Ka disa masa të përgjithshme që mund të parandalojnë një infeksion të traktit urinar në disa raste dhe të ndihmojnë në mbajtjen e traktit urinar të shëndetshëm. Ka edhe mënyra për të parandaluar infeksionet e përsëritura të traktit urinar.

Masat e përgjithshme për të parandaluar një infeksion të traktit urinar

Masat e mëposhtme, ndër të tjera, mbështesin shëndetin e traktit urinar:

 • Marrja e mjaftueshme e lëngjeve (shpëlaj çdo bakter me urinë)
 • Urinim i rregullt (kundërvënon rritjen e baktereve)
 • Dietë e shëndetshme me shumë vitaminë C dhe acid askorbik
 • Urinoni para dhe pas marrëdhënies seksuale dhe përdorni kontracepsion miqësor ndaj fshikëzës me prezervativë
 • Higjiena e tualetit është veçanërisht e rëndësishme për gratë (fshijeni nga përpara në mbrapa dhe përdorni locion larës me pH neutral)
 • Shmangni ftohjen (ndryshoni të brendshmet e lagura)
 • Të brendshme që marrin frymë që mund të lahen në 60 gradë

Parandalimi i infeksioneve të përsëritura të traktit urinar

Nëse infeksionet e traktit urinar ndodhin në mënyrë të përsëritur, veçanërisht tek gratë, ekzistojnë mundësi medikamentesh për parandalim. Këto përfshijnë, për shembull

 • Mjekët ndonjëherë përshkruajnë doza të ulëta të antibiotikëve për një periudhë më të gjatë kohore (disa muaj), veçanërisht për UTI-të e komplikuara.
 • Përveç kësaj, tabletat për terapi imune janë në dispozicion për profilaksinë e infeksioneve të përsëritura të traktit urinar, në të cilat sistemi imunitar stimulohet nga administrimi i patogjenëve të vrarë.
 • Preparate të tjera si D-manoza dhe alternativa bimore si gjethet e manaferrës (mos merrni për një kohë të gjatë!) ose rrënja e rosturtiumit dhe rrikës (veçanërisht kombinimi i të dyjave) janë gjithashtu të përshtatshme për infeksionet e përsëritura të traktit urinar.

Mjekët përcaktojnë një infeksion kronik ose të përsëritur të traktit urinar si më shumë se dy infeksione të traktit urinar në gjashtë muaj ose më shumë se tre infeksione të traktit urinar në vit.

Marrja e prebiotikëve ose produkteve të boronicës së kuqe mund të ketë gjithashtu një efekt profilaktik në infeksionet e përsëritura të fshikëzës. Megjithatë, ka mungesë të provave të qarta dhe të mjaftueshme shkencore për këtë.

Është mirë që të diskutoni për parandalimin e duhur me mjekun tuaj të familjes, urologun ose gjinekologun.