Ushqimi vegan

Përkufizimi - Çfarë është ushqimi vegan?

Ushqimi vegan karakterizohet nga fakti që personat nuk marrin produkte shtazore për vete. Në kundërshtim me vegetarianism, ku nuk konsumohet asnjë mish, Veganët nuk hanë ushqime të tjera me origjinë shtazore. Përveç kësaj për shembull produktet e qumështit përkisnin ashtu si vezët ose ushqimet xhelatinehaltige.

Në vend të kësaj, Veganer ushqehet vetëm ekskluzivisht mbi bazën e perimeve. Ndërkohë ka shumë ushqime rezervë për produktet shtazore. Për shembull, suxhuk vegjetarian ose vegan, si dhe djathë vegan ishin mes tyre. Gjithashtu kos dhe qumësht janë në dispozicion në bazë të perimeve.

Përparësitë e të ushqyerit vegan

Përparësitë më të mëdha të të ushqyerit vegan zakonisht shihen në aspektet miqësore me mjedisin dietë. Konsumi i mishit, për shembull, është shumë më i dëmshëm për mjedisin sesa një pa mish dietë. Përveç kësaj, trajtimi i kafshëve në prodhimin masiv të ushqimit të kafshëve luan një rol kryesor për shumë.

Kështu, shumica e Veganerëve mbajnë edhe për shkak të mbrojtjes së kafshëve për ushqimin e tyre rreptësisht pa produkte shtazore. Me heqjen dorë nga produktet shtazore, pranimi i ushqimit të shëndetshëm rritet zakonisht jashtëzakonisht shumë. Ushqimi vegane është me bazë bimore dhe për këtë arsye veçanërisht i pasur me materiale çakëll dhe Vitamina të rëndësishme.

Nga ana tjetër, asnjë yndyrë shtazore, e cila shoqërohet me shumë sëmundje të tilla si sëmundjet kardiovaskulare, lloje të ndryshme të kancer dhe sëmundjet metabolike (p.sh. diabet mellitus = diabet), konsumohen. Burimet e yndyrës së ushqimit veganen gjithashtu referohen nga ushqimi perimesh, këto përmbajnë zakonisht një pjesë më të madhe të acideve të shëndetshme yndyrore të pangopura dhe çojnë në një efekt të kundërt si ushqimi i ngopur zakonisht i kafshëve. Një avantazh, i cili zakonisht shoqëron një ushqim veganen, është profesioni i vetëdijshëm me ushqimin dhe vaktet në të vërtetë. Gjithashtu në këtë mënyrë shkaktohet kryesisht një ushqyerje më e shëndetshme. Për më tepër, efektet pozitive të marrjes së vetëdijshme të ushqimit janë provuar.

Disavantazhet e të ushqyerit vegan

Ushqimi vegan sjell në mënyrë shëndetësore shumë anë pozitive me vetveten, megjithatë ka edhe disa disavantazhe. Për shembull, njerëzit varen nga një ekuilibër dietë, e cila duhet të përbëhet nga rreth 50 deri në 60 përqind karbohidratet, 25 për qind yndyrna dhe 20 për qind proteinat. Mënyra më e lehtë për të arritur këtë përbërje është të hani ushqime bimore dhe shtazore.

Nga ana tjetër, kushdo që heq dorë plotësisht nga produktet shtazore duhet të zgjedhë me kujdes ushqimet e tyre me bazë bimore në mënyrë që të konsumojë lëndët ushqyese të nevojshme. Vëmendje e veçantë duhet t'i kushtohet një sasi të mjaftueshme të proteinave në një dietë vegane. Kjo zakonisht kërkon një shpenzim më të madh të kohës dhe është në shumicën e rasteve edhe më i rëndë për çantën.

Meqenëse metabolizmi njerëzor është specializuar në një dietë të përzier të produkteve shtazore dhe bimore, trupi gjithashtu ka nevojë për disa lëndë ushqyese që mund t’i marrë veçanërisht mirë nga ushqimet e kafshëve. Kjo perfshin kalcium, për shembull, e cila gjendet kryesisht tek qumështi dhe produktet e qumështit. Përveç kësaj, shumë njerëz kanë probleme me ushqim veganer për të marrë mjaftueshëm hekur dhe Vitaminë B12 në vetvete. Këto substanca shpesh duhet të merren shtesë në formën e suplemente ushqimore ose tableta.