Ushtrimet shtrënguese

Prezantimi

Edhe pse efekti dhe përdorimi i tendosje ushtrimet janë vënë në dyshim gjithnjë e më shumë vitet e fundit, ushtrimet shtrirëse janë dhe mbeten një pjesë elementare e sportit. Diskutohet në mënyrë të diskutueshme vetëm pyetja kur dhe si të shtriheni. Mirëmbajtja dhe promovimi i lëvizshmërisë është një element i domosdoshëm në shumë aktivitete sportive.

Nuk është pa arsye që lëvizja është një aftësi e kushtëzuar përveç kësaj durim, forca dhe shpejtësia. Fleksibilitet mund të çlirojë tensionin dhe kështu të ketë një efekt relaksues dhe qetësues. Sidomos pas një pune të gjatë në një qëndrim të caktuar dhe / ose pozicion, tensionet shpesh ndodhin.

Fleksibilitet ushtrimet gjithashtu mund të ndihmojnë me muskujt e shkurtuar dhe mund të korrigjojnë çekuilibrat ekzistues. Qëndrimet e këqija mund të shmangen kështu dhe i gjithë sistemi musculoskeletal përfiton. Shtrirja optimizon tonin e muskujve dhe çon në rritje gjak qarkullimi.

Si rezultat, muskuli mund të furnizohet më mirë me lëndë ushqyese dhe minerale të nevojshme dhe mund të shërohet mirë pas një tendosjeje. Efekti aktivizues i metabolizmit kontribuon në rigjenerimin e plotë të muskujve dhe rimbush të gjitha rezervat e lëndëve ushqyese. Një avantazh tjetër i ushtrimeve shtrirëse është parandalimi gjithëpërfshirës i lëndimeve të muskujve, ligamenteve dhe tendons.

Shtrirja zvogëlon rrezikun e një fije muskulore, pako muskulore ose lot në muskuj. Lëndimet e tendencës dhe ligamenteve ndodhin gjithashtu dukshëm më pak me një program të rregullt të shtrirjes. Lëvizshmëria e përbashkët rritet në mënyrë shtesë dhe kështu përmirëson jo vetëm lëvizjen e përgjithshme të trupit, por edhe performancën koordinuese të një personi. Ushtrimet e zgjatjes prandaj kanë shumë përparësi dhe japin një kontribut të rëndësishëm në shëndetësor të trupit tonë.

Disavantazhet e shtrirjes

Disavantazhet e ushtrimeve të zgjatjes në të vërtetë nuk janë të dukshme në shikim të parë. Sidoqoftë, efektet e ushtrimeve shtrirëse nuk janë gjithmonë pozitive. Ushtrimet e zgjatjes para dhe pas një sesioni trajnimi janë ushtrime shumë kohë dhe mjaft të mërzitshme, ku nuk ka shumë për të bërë.

Një disavantazh është se ushtrimet e zgjatjes zvogëlojnë tonin e muskujve dhe kanë një efekt qetësues. Prandaj duhet të bëni ushtrime të zgjatjes vetëm nëse doni të relaksoheni dhe të qetësoheni. Ushtrimet e zgjatjes janë joproduktive, veçanërisht në sportet me një proporcion të lartë të forcës shpërthyese dhe / ose forcës maksimale, dhe nganjëherë mund të zvogëlojnë performancën jashtëzakonisht të madhe.

Studimet kanë treguar se shtrirja pasive-statike mund të zvogëlojë forcën maksimale midis 4 dhe 20 përqind. Në rastin e forcës shpërthyese, mund të pritet një humbje ndërmjet 3 dhe 10 përqind. Pra, nëse bëni ushtrime të zgjatjes para vrapimeve të shpejta ose ngritjes së peshës, ju jeni përkatësisht i ngadaltë, ose ndoshta nuk mund ta ngrini peshën tuaj të zakonshme aq shpesh sa jeni mësuar.

Një ndikim negativ i shtrirjes në forcë durim është demonstruar gjithashtu. Pyetja se kur zgjatja është e ndjeshme dhe kur jo ndoshta është bërë nga të gjithë në një kohë apo në një tjetër. Duhet të theksohet se shtrirja nuk ka gjithmonë efekte pozitive.

Nëse ushtrimet e zgjatjes duhet të kryhen apo jo, varet nga sporti në fjalë. Qëllimet personale gjithashtu luajnë një rol kur përdorni ushtrime shtrirjeje. Nëse, për shembull, doni të përmirësoni lëvizjen tuaj, rekomandohet patjetër shtrirja, pasi rrit lëvizshmërinë në pjesët e shtrirë të trupit, muskujt dhe ligamentet.

Ushtrimet e zgjatjes gjithashtu mund të ndihmojnë në tensionin dhe dhimbje barku. Sidomos aktivitetet monotone shpesh shkaktojnë tensionet që mund të bëhen shumë të pakëndshme. Këtu, ushtrimet e zgjatjes mund të ndihmojnë në lirimin e tensionit dhe lehtësimin e sëmundjes dhimbje.

Nëse dhimbje mbetet për një periudhë më të gjatë kohore, duhet të konsultohet një mjek. Dhimbje barku shpesh ndodhin në mes të një ngarkese, për shembull gjatë një konkursi. Duke shtrirë muskulin ngërç, ai mund të lirohet dhe aktiviteti mund të vazhdohet.

Sidoqoftë, spazma do të zgjasë vetëm për një kohë të shkurtër, dhe herët a vonë spazma do të kthehet. Në sport, ushtrimet e zgjatjes duhet të jenë të izoluara dhe të konsiderohen si një seancë e vetme stërvitore. A plani i trajnimit mund të projektohet si më poshtë: Një lëvizshmëri e caktuar e muskujve rekomandohet për të gjitha sportet.

Në sportet ku lëvizshmëria përcakton performancën, ushtrimet shtrirëse janë një pjesë integrale e plani i trajnimit. Këto sporte përfshijnë gjimnastikë, vallëzim, gjimnastikë dhe patinazh figurash. - Të hënën: Stërvitje për forcë

  • E martë: Shtrihen
  • E mërkurë: Qëndresa