Përdorimi i saktë i vajit të Borage

Çfarë efekti ka vaji i boragut?

Për qëllime terapeutike, boragoja (Borago officinalis) përdoret kryesisht në formën e farave të saj ose vajit të nxjerrë prej tyre. Ky vaj përmban shumë acid gama-linolenik. Ky është një acid yndyror i pangopur omega-3, i cili mbështet formimin e substancave anti-inflamatore dhe antispazmatike në trup.

Në të kaluarën, kryesisht gjethet dhe lulet e boragut përdoreshin për qëllime mjekësore. Ato përmbajnë, për shembull, mucilage dhe tanine, saponins dhe acid silicik. Kjo e fundit thuhet se nxit rritjen e lëkurës, flokëve dhe thonjve.

Për çfarë përdoret vaji i borage?

Vaji i borazhit i shtypur nga farat (vaji i farës së borës) është përdorimi kryesor mjekësor. Është i prishshëm dhe për këtë arsye disponohet në treg edhe i mbushur në kapsula.

Përveç vajit të farës, lulet dhe barishtet e boragut përdoren ende sot - për shembull të freskëta si sallatë ose të thara si erëz ose çaj. Sidoqoftë, për shkak të alkaloideve pirolizidine, borage duhet të merret vetëm me masë në këtë mënyrë.

Bima përdoret ndonjëherë edhe në mjekësinë tradicionale. Për shembull, plagët trajtohen me gjethe borage për të parandaluar inflamacionin.

Çfarë efektesh anësore mund të shkaktojë vaji i boragut?

Nuk priten efekte anësore nga vaji i boragut kur përdoret siç duhet. Megjithatë, gëlltitja afatgjatë e gjetheve dhe luleve mund të shkaktojë probleme me mëlçinë, ndër të tjera.

Çfarë duhet të keni parasysh kur përdorni borage

Gratë shtatzëna, nënat me gji dhe fëmijët nuk duhet të përdorin preparate borage për të qenë në anën e sigurt.

Si të merrni borage dhe produktet e tij

Mund ta blini vajin e farës së boragut të pastër ose në formën e kapsulave të vajit të boragut në barnatore, barnatore ose dyqane ushqimesh shëndetësore. Dyqanet e pasura të çajit dhe erëzave mbajnë borage si një çaj ose përzierje bimore.

Çfarë është borage?

Borage ka shumë emra: barishte kastravec, kukumerkraut, Liebäugelchen, yll qielli blu, barishte sallate, lule yje, gëzim i zemrës ose Wohlgemütsblume. Disa nga këta emra në gjuhën popullore sugjerojnë qëllimet për të cilat kjo bimë përdoret prej kohësh në mjekësinë popullore dhe në gatim.

Për një pjatë, erëza e kuzhinës e kultivuar në mbarë botën është e domosdoshme: salca jeshile Frankfurt. Edhe në kohën e Gëtes, borazhi ishte pjesë e kësaj recete të lashtë së bashku me gjashtë barishte të tjera.